Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

To že se máme dobře je výsledkem naší práce. Mohli bychom se mít mnohem lépe, kdyby politici dělali správná rozhodnutí, kdyby věděli co a jak mají řešit a dělat. To že se máme dobře nás také netlačí na šetření zdrojů, potravin, energií, atd. Je otázka co s námi udělá vláda neschopné pětikoalice! Abychom pak nepsali, byly doby kdy jsme se měli dobře!

2 3
možnosti
PK

Neschopná současná vláda? Většinu současných problémů s růstem cen a nedostatkem financí státu způsobila nebo k nim výrazně přispěla vláda předchozí.

0 0
možnosti
AK

Mě maminka samoživitelka naučila hospodařit s penězi. Všechny výdaje si zapisuji a nekupuji zbytečnosti. Ano, občas si něco dopřeji, ale nedávám každý den 120 Kč za bagetu v Paulu. Nekouřím, nepiju. A zvládám to vč. výchovy dvou školáků. Opravdu je to o prioritách. Ano, jsou tu tací, co pomoc potřebují. Ale jak to sleduji okolo, žijeme si opravdu jak prasat v žitě.

6 0
možnosti
MK

Nevím o člověku, který by vyhazoval absurdní množství potravin. Proč by to někdo dělal? Vyhazuje se zkažená potravina, abychom se neotrávili.

Stejně tak s vodou. Spotřeba vody na obyvatele je v ČR extrémně nízká ve srovnání se státy EU. Spotřebu vody již nelze snížit, dostali bychom se pod hygienické limity a mohlo by dojít k rozvoji nemocí, které tady dávno nemáme.

Spotřeba elektřiny na osobu je v ČR opět jedna z nejnižších v EU a to jsme nejprůmyslovější stát široko daleko. Nikdo tady elektřinou nijak masivně neplýtvá. Povídačky o plýtvání toho či onoho jsou klišé v nejkrystaličtější podobě.

Jestli jste si zvyknul žít v přežranosti a nadbytku, nikdo vám to nebere, nemusíte o tom dokomce ani psát. Jestli jezdíte sám v autě, také o tom nemusíte psát, my vám to nezávidíme. Klidně se dokonce domnívejte, že máme nějaké štěstí, že žijeme v jedné z nejlepších zemí na Zemi.

My to máme jinak, máme se tak dobře prací našich předků a naší vlastní prací. Máme se dobře protože s rozumem hospodaříme a díváme se kupředu a snažíme se ze všech sil budovat cokoli, co prospěje nám, našim dětem a dalším občanům. Ano, na toto jsme hrdi. Zapšklí mravokárci jsou nám celkem ukradeni - tedy asi nejsou, když jsem měl potřebu sem psát, sakra....

10 1
možnosti
IH

No, ono to není o vyhazování nebo plýtvání. Spíš je to o tom, že nepřijmeme skutečnost jaká je a pořád na něco brbláme...

1 0
možnosti
PI

Řítíme se do takové krize, že jen uskromnit se rozhodně nebude stačit. Dá se očekávat nedostatek zboží v obchodech, ceny energií mnohonásobně vzrostly a rozhodně se ještě nechystají kulminovat, inflace se roztáčí stále rychleji, už nyní zaznívají hlasy o měnové reformě. A Váš recept? Uskromnit se.

2 1
možnosti
SL

Vy myslíte, že rozhazovat nebo plýtvat bude lepší ? ;-(

0 0
možnosti
ZZ

Máme li jen letos - oficiální inflaci 13 % za 3 měsíce, tak to od r. 1989 nemá žádnou obdobu.

;-(

1 0
možnosti
IH

A co byste vládě poradil...? Po dvou covidových letech a s válkou na krku...

Loni touto dobou a chvíli před tím se řešilo, kolik lidí umírá na covid, proč jsou omezení od vlády - zakázané akce, zavřené podniky, testování a očkování - mnoha lidem se to (a to i právem) nelíbilo. Letos touto dobou - už žádná omezení, ale válka za rohem. Opravdu si myslíte, že to všechno může obratem vyřešit vláda, která je tam defakto od ledna?

1 0
možnosti
RH

Co to je "žít si jako prase v žitě"? Stačí k tomu to, že se tu neválčí? Anebo stačí k tomu to, že má člověk vlastní bydlení a auto? Anebo musí k tomu mít ještě na účtu našetřeno aspoň půl milionu? Anebo raději 5 milionů?

"Žít si jako prase v žitě" je strašně, neskutečně zavádějící přívlastek, protože si pod tímhle každý představuje něco jiného.

Nenadávám, že je drahý benzín, ale nadávám, když je drahý neodůvodněně (viz okolní země a míra zdražení PHM - neberu odchylky s daňovými odpustky či cenovými stropy).

Nenadávám, že je drahé jídlo, ale nadávám, že v potravinářském průmyslu u nás panuje (eufemisticky) skoro "vláda jedné strany" (Agrofert a na něj přisáté firmy.) a trh je trvale křiven dotacemi.

Nenadávám, že je drahé bydlení, ale nadávám, že zbohatlíci si z jedné ze základních lidských potřeb udělali investiční příležitosti.

Nenadávám, že jsou drahé energie a plyn, ale nadávám, že celé vlády podléhají nahlas křičícím klima-hysterikům, jejichž předci předvídali konec světa už někdy na rok 2000 (ten rok je trochu s nadsázkou).

Tato doba přináší s sebou kromě negativ i celou řadu příležitostí. Třeba příležitost ukázat, že umíme pomáhat - tu už Češi ukazují od počátku covidu a teď během války znovu. Na všem špatném se dá najít něco dobré. Jen se v posledních letech těch špatných věcí nějak začíná kumulovat a sociální nůžky se rozevírají víc a víc, takže i střední třída asi časem začne poněkud řídnout. A jak známo, střední třída je ta skupina obyvatelstva, co tvoří páteř ekonomiky...

2 0
možnosti

Například ten benzín je drahý odůvodněně. V některých zemích (například v Polsku) je levnější jen proto, že ho stát d o t u j e na úkor státního dluhu.

2 0
možnosti
JS

1/10 lidí žila pod hranicí chudoby již v roce 2021. Další 1/10 se chudobě blíží, takže nevím, ale hrozící 2 miliony lidí v chudobě na konci roku 2022 z 10 milionů, vám to asi přijde v pohodě, ale mi rozhodně ne a tyhle údaje opravdu nejsou strašení, jsou naopak alarmující a měli bychom se vážně zamyslet nad tím, zda politika EU a naší vlády nás dál nežene do ještě větší chudoby.

8 0
možnosti
AK

A kdo jsou ti chudí? Ti co nepracují? Pak je to v pořádku. Kdo se štítí práce, tak by opravdu neměl mít nic. Práce je základ. Taky záleží, zda se do té chudoby nedostali vlastní blbostí.

1 0
možnosti
LH

Někteří odborníci tvrdí, že nejlepší je jedno jídlo denně, včetně Davida Levitského, profesora na Cornell University's College of Human Ecology v New Yorku, který sám takto postupuje. "Když vám ukážu jídlo nebo obrázky jídla, pravděpodobně budete mít hlad, a čím častěji máte jídlo před sebou, tím více toho denně sníte," říká. Levitský to vysvětluje tím, že dřív lidé jedli, když byla potrava k dispozici. Hlad je podle něj především psychologický pocit. Jiní odborníci doporučují dvě jídla. Nové generace guru vyrůstající na univerzitách budou školení nejen v gender disciplínách a my (někteří) budeme jimi poučení, že nám je v dnešních bytech v zimě zbytečně horko a nejlepší stravou je studená. Tak jaképak strašení...

0 0
možnosti
JS

Tak ti jednodušší myslí jen na jídlo, tak ti asi budou v pohodě, prostě se budou ze dne na den těšit na to jedno jídlo a budou spokojeni, ale spousta jiných lidí má vyšší nároky na způsob svého života.

0 0
možnosti
PB

V případě covidu na takovouto situaci nepřipravený stát při ochraně rizikových skupin obyvatel selhal. Byla mnohdy zcela zbytečně poškozena ekonomika, vzdělávání a na téměř tři roky výrazně znekvalitněn život občanů, přičemž ty, kterým se mělo dostat absolutní ochrany, se ochránit nepodařilo.

---------

Přesně tohle, a moc nic víc, tvrdili kritici vládních opatření celé dva roky. A byli za to počastováváni různými plivanci a nadávkami od těch uvědomělých spoluobčanů.

0 0
možnosti
Foto

Neuvedl jsem (a možná jsem to uvést měl), že je to hodnocení samozvaného generála po bitvě. V reálném čase to bylo asi o hodně složitější už jenom proto, že neexistovalo a neexistuje žádné univerzálně správné řešení. Z mého pohledu byli některé chyby zbytečné, jiné asi nevyhnutelné.

0 0
možnosti
IH

Dobrý, souhlasím s Vámi, taky si říkám, že možná je čas přemýšlet o tom, jestli zbytečně nenakupuji víc rohlíků anebo nesvítím v koupelně. Nedostatek a trable jsem na rozdíl od Vašeho vyjádření zažila (a ne vlastní vinou) a vyhrabala jsem se (prací a pílí...). Jsou lidé, kteří dnes jsou možná tam, kde jsem tehdy byla já, a těm by měl stát pomoci nebo ulevit. Ale my ostatní se můžeme začít chovat střídměji anebo o tom aspoň víc přemýšlet...

2 0
možnosti
IH

Slovy jedné mojí tety: bylo hůř a lidi si to chválili... :-)

0 0
možnosti