Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kladných kritik moc není, ale já mám pocit, že obecně je strach říct, že když pominu to, co bych obecně u filmu o Žižkovi nepomíjel (zobrazení prostředí, oblečení, zbraní, způsob boje...) a bral bych to jako dobrodružný film o středověku (žádný Žižka a husité), tak je to ne béčkový film, ale efkový. Včetně kamery i herců (věc režiséra).

0 0
možnosti

J46a77n 42R68i21c30h70t85e81r

22. 9. 2022 11:15

Bohužel pro pana Jákla (a investory), film totálně propadl i u amerických diváků. Středověkých krváků plných bahna a špíny je víc než dost a v podstatě každý z nich má k dispozici daleko víc peněz. Pro srovnání: částka vynaložená na celého Žižku by nestačila ani na dva díly Her o trůny (v některých případech ani na jeden). Takže pro amerického diváka jde o nízkorozpočtový béčkový film neznámého začínajícího režiséra a scénáristy v jedné osobě (už to zní dost pochybně), který sice urval dvě tři známá herecká jména, ale jak známo, spousta slavných herců udělá občas chybu.

A středověká Evropa, to je pro ně něco tak vzdáleného jako třeba Středozem. A Žižka jako Gandalf. A to všechno už tu bylo, navíc v mnohem lepším zpracování.

2 0
možnosti

H26o65n26z79a 75V69r73á73n10a

22. 9. 2022 14:24

No... v USA skončil na 14. místě mezi akt.uváděnými filmy (v první polovině). Asi bych to nedával jako ohromný úspěch, ale zas takový propadák to v USA není...

0 0
možnosti

Film jsem dosud neviděl, ale imponuje mi pan Jákl. Ta cílevědomost, úsilí, práce a schopnost tzv. sehnat skutečně velké peníze v těžkých dobách na svůj film a přetavení regionálního historického příběhu do podoby, která by snad zaujala diváky i v zahraničí. A odvaha, protože ty peníze z produkce bude také muset vrátit těm, kteří mu na film peníze poskytli. Budou jistě tvrdí jako palcát bratra Žižky:-) myslím, že ten podnikatelský příběh filmu je možná stejně důležitý jako samotný film.

1 1
možnosti

Imponovat může, ale vůbec to neomlouvá jeho režisérské neumětelství.

1 0
možnosti

Žižka byl voják a voják profesí tak se choval jako voják který má rozkaz válčit a s tím co dostane pod prapor.Dostal do vojska městskou chudinu a venkovský lid bez bojového výcviku a zkušeností v boji a velitelský sbor z nízké šlechty. A tato armáda tupila vojska císařská i vojska vysoké šlechty tehdejší vojenskou i majetkovou elitu Evropy. Husitská (armáda z hadrů)vojska nebrala žold tedy drtivá většina ne a opravdu to byla vzpoura bezzemku kteří přišli o všechno stejně jako Žižka.

6 0
možnosti

Tak hlavně všelijakých vzpour bezzemků a rolnických povstání bylo v Evropě bezpočet, ale nevedli k ničemu, ale pouze husitské hnutí v dobrém i zlém vyústilo ke konkrétnímu politickému výsledku - byla to basilejská kompaktáta. Ať tak či onak založila možnost vykonávání dvojí víry v jedné zemi (byť velmi omezeně a vývoj byl komplikovaný).

2 0
možnosti

J65a97n 64P68a78v31e63l

21. 9. 2022 17:42

Nechapu lidi co tak nesnasi Zizku. On myslel a jednal jako hluboce verici clovek sve doby

Stejne bych se nikdy neodvazil smat se zapalenym komunistum v r48. Mnozi si skutecne mysleli, ze vytvori lepsi spolecnost.

Lide se radio povysuji nad ostatni, ale tim jen ukazuji vlastni neznalost

19 1
možnosti

Prostě jste čekal něco jiného. Já jsem čekal akční středověký biják a ten jsem i dostal. Až našetříte půl miliardy, můžete nám ukázat, jak se to má dělat. A odkazovat se na Vávrova soudruha Žižku je jakt dno. To je Jáklův psanec daleko reálnější. Btw. poslední CGI záběr filmu útoku železných pánů na vozovou hradbu je to nejepičtější co se dá v českých filmech vidět. Jsem si jistý, že to přemýšlivého (i tací jsou) Američana donutí listovat wiki a hledat co to vlastně bylo za éru a to je víc, než kdokoliv před Jáklem dokázal. Za mě film 8/10, pro Čecha 9/10.

6 9
možnosti

V čem je daleko reálnější než Vára v padesátých letech ?

1 0
možnosti

Ten film je asi fakt špatnej, protože jsem o něm ještě nečetl nic pozitivního. Husitství se odehrávalo hlavně ve znamení náboženského fanatismu. Šéfovali to pomatení kněží, kteří neváhali klidně nechat všechny odpůrce povraždit, aby se dostali do Nebe.

4 1
možnosti

Na ČSFD má 68%, to není zase takový propadák, některé recenze jsou tam slušné ( přijde mi, že spíš shovívavé ). Ale pro toho, kdo o té době něco ví je to asi spíš utrpení.

4 0
možnosti

J93i80r84i 55T44i87c90h15y

21. 9. 2022 16:05

Ono je to dnes velmi popularni prepisovat dejiny a hodnotit je dnesnimi meritky. Zejmena se poukazuje na to "zhoubne" husitske hnuti, nejak se opomiji zminit se o krizackych vypravach a vpadech, proti nimz museli Husite bojovat.

11 3
možnosti

Film jsem viděl. Je to zajímavě natočený akční film. Dá se mu dost vytknout, zejména zapojení unesené dívky do šarvátek (úmyslně nepoužívám slovo bitva) nebo ten kroužící pták, hluk z každého šmiknutí nožem nebo šplouchnutí vody...Nejen Vámi kritizované ztmavení bylo asi trošku nutné, kvůli turistickým značkám v Českém Švýcarsku, stopám po těžbě v Americe a dokonce i počítačově upravený Karlův most by nakonec mohl ukázat pozorným šťourálkům sperejerské hnusy nebo hromosvod na Mostecké bráně. Přesto věřím, že se spousta chyb najde - od pěstěných čistých nehtů herců, přes jejich pečlivě zastřižené vousy a skvělý chrup, až po křížové vruty z Hornbachu na bojovém voze Jana Žižky ;-).

Jáklův film by mohl ubrat z toho “vikingského” projevu a přidat nejen pro nás Čechy trošku víc historických reálií, ale je to jeho film a jsou to jeho peníze, které potřebuje film vydělat.

Vaše hodnocení vidím, jak směšné, stejně jako je směšná ta Vaše okázálá dehonestace všeho českého ;-D[>-]

15 6
možnosti
Foto

S mnoha Vašimi blogy souhlasím nebo bych s nimi zřejmě otevřeně nepolemizoval, ale filmy, prosím, raději nerecenzujte. Jednak ve Vašem pojetí vůbec o recenzi filmu nejde, jelikož o filmu jako takovém se v něm vůbec nic nedozvíme, kromě toho, že zmíníte "Jákla" a zmíníte, že je film temný a vy byste jej chtěl světlý (ovšem "nějaký ten hollywoodský nesmysl Vám nevadí"). V lepším případě jde o názor na film a spíš na pojetí Jana Žizky, jak jej tvůrce uchopil. Film jsem viděl a jen máloco bych mu vytkl. A rozhodně by to nebyla snaha probudit národní cítění a zahrát na tuto strunu, protože si myslím, že způsob, jak to Petr Jákl udělal, je skvělý a potřebný (ale o tom třeba až ve vlastní recenzi) :-)

8 2
možnosti