Diskuse

Exodus

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Slyšel jsem, že od slova 40 (dnů) je odvozeno i slovo "karanténa", ale přesně to popsat neumím.

0 0
možnosti
Foto

Slovo karanténa pochází etymologicky z italského slova quaranta (čtyřicet); označení období 40 dnů, po kterou byla na lodích izolována posádka (zdraví i nemocní) bez možnosti vrátit se ke břehu. Není ale vůbec vyloučeno, že ta čtyřicítka, která se ve středověku často opakuje, má vazbu i biblickou epizodu ve smyslu čtyřicet dní je prostě dlouhá, případně dostatečná doba.

0 0
možnosti

L41u84d72ě83k 34T71o65n35d90r

2. 11. 2022 10:11

Máte to dobře sepsané - určitě je to dobrá pomůcka pro ateisty, aby se dokázali orientovat v tom, co utvářelo i naši civilizaci.

Tedy tu lepší část, protože "praxe" častokrát nebyla tak pohádkově čistá, jak si dnes namlouváme a v tradici předáváme. Sama Bible o tom hovoří jasně. Například: než se izraelité vydali na útěk z Egypta přes Rudé moře, tak jim Hospodin přikázal, aby si "vypůjčili" od svých sousedů - egypťanů zlato a stříbro a to si vzali sebou... Takže faraónovo vojsko je nepronásledovalo jen proto, že chtěli odejít, ale i proto, že si sebou vezli zlato, které jim nepatřilo :-)

Nebo: zradit své ideály a místo nich si postavit modlu - zlaté tele - a té se klanět a úctívat je zajisté špatné a hodné potrestání. Mojžíš to vzal hopem a odpadlíky od správného přesvědčení nechal jednoduše povraždit. Až na malou výjimku - na svého bratra Árona. Právě toho Árona, který ostatní přesvědčil, aby se vykašlali na nějakého pánaboha a místo toho raději juchali okolo zlatého telete. Tohoto Árona nechal žít a dokonce z něj udělal velekněze svého boha... V dějinách nic neobvyklého, že :-)

A do třetice: když se izraelité konečně dostali k hranicím své "země zaslíbené", tak samozřejmě zjistili, že už tám dávno žijí jiní lidé. Řešení tohoto "problému" bylo božsky jednoduché: izraelité původní obyvatelstvo vyvraždili - včetně žen a dětí - a zbytek, který se podvolil, skončil v jejich otroctví.

Ideály obsažené v Bibli jsou nádherné a povznášející, ale uvádění těchto ideálů do praxe bylo... tak nějak lidsky hrůzné a děsivé. Tak, jako vždy v dějinách.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji. Poté, co jsem se bavil antickými frazémy, jsem sáhl po biblických, a to v zásadě ze stejného důvodu. Přijde mi zajímavé sledovat jak mytologické příběhy i v lingvistické oblasti ovlivnily naši slovesnou kulturu.

S biblí pracuji vlastně stejně jako s řeckými mýty, tady jako s bájemi, které mají určitý historický základ, odráží se v nich metaforicky dějiny, ale jejich historicita je minimální. Myslím si, že na základě biblických pověstí není třeba národy velebit ani odsuzovat či jakkoli jinak hodnotit.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS