Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přehlédl jsem, že autor je biochemik. Já učím na VŠCHT v rámci oboru výroba a kontrola léčiv analytické metody kontroly účinných látek v lécích. Vzhledem ke spolupráci s farmaceutickými firmami mám přehled o tom jaké jsou bezpečnostní požadavky na něco co baští lidi. A mám přehled i o problémech spojených s jakoukoliv biosyntézou účinných látek (zejména s tím, že rostlinky občas vyrábí i něco jiného, než se chce). V posledních cca 20 letech se od podávání rostlinných léků systematicky opouští, právě pro to že není pod kontrolou složení, čistota ani dávkování. Místo toho se účinně látky z rostlin izolují . čistí a pak přesně dávkují. Dále bych chtěl zmínit existenci řady případů, kdy teprve při důkladných klinických testech (někdy až třetí fáze) bylo detekované, že u části lidí účinná látka dělá něco hodně špatného. Tím chci vysvětlit proč si myslím, že podávat odvar z kytky potenciálně obsahující halucinogeny je nezodpovědný hazard.

1 0
možnosti
Foto

V diskuzi po blogem pana Stejskala, který reaguje na váš text, je skutečně zajímavý odkaz:

https://www.forum24.cz/s-ayahuaskou-opatrne-je-to-nejnebezpecnejsi-prirodni-psychedelikum-u-nas/

Domnívám se, že stojí za přečtení a úvahu, protože "známý hulič" JXD zdůrazňuje jinou stránku konzumace oněch "čajíčků", kde vy se zaměřujete (pochopitelně) na působení stěžejních reagencií v jejich čisté podobě, on spíše na praktická rizika při získávání a konzumaci odvaru (někdy možná spíš až lektvaru). Nechci žádný vyzdvihovat, ale domnívám se, že by měly být brány v potaz oba úhly pohledu zároveň.

1 0
možnosti
Foto

Velice zajímavý odkaz, netušil jsem že ta látka je až takový průšvih.

0 0
možnosti
Foto

Výborný článekR^R^

0 0
možnosti

Děkuji vám za článek. Pro mě velmi zajímavý s tím, že s vámi souhlasím a že mi to pomohlo objasnit pár věcí.

Za mě karma.

0 0
možnosti
Foto

Ona existuje nějaká studie, že DMT je nezávadné ? A ti manželé věděli přesně, kolik jim toho dávkují a v jaké čistotě ? A obhajoval by jste je stejně, pokud by na té párty otrávily nedopatřením vaše děti (nepište že to je vyloučené, to je blábol) ? Jaké je vaše vzdělání v oblasti toxikologie a znalostí o metodách kontrolyvýroby a podávání účinných látek ?

3 5
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
3 1
možnosti

Za mě to má dvě roviny. Ta jedna souvisí s asi nesmyslným uvedením té látky na seznamu zakázaných, nicméně nelze opomíjet ani tu druhou, kdy onen polský manželský pár "podnikal" s něčím, co nebylo legální. Tudíž se obohacoval v principu úplně stejně jako dealeři skutečných drog. Zákon jim navíc poskytl prostor bez existující konkurence atd. A z tohoto druhého úhlu pohledu považuji milost za další špatné řešení i když méně špatné, než ten drakonický trest. Nicméně minimálně majetek nabytý jejich nelegální činností by měl být zabaven.

2 0
možnosti

Takze sice porusili nesmyslny zakaz, ale "kazen musi byt, tak je to spravne"?

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
8 0
možnosti

S drogami je problém. Trestáme je ze setrvačnosti, i když odborníci vědí a říkají nahlas, že si tím jen škodíme. Rozhodování je bohužel na politicích, kteří ignorují odborníky ze zvyku.

Když vezmeme lehčí drogy typu marihuana, hašiš, ... , část světa už pochopila a legalizovala. Jsou škodlivé, ale nejsou nějak zvlášť navykové (narozdíl od nikotinu či alkoholu), takže s nimi společnost dokáže bez problémů žít.

Psychotropní drogy (LSD, extáze, ayahuasca, ... ). Nejsou návykové, lidé obvykle po nich neumírají. Je tu určité nebezpečí psychických chorob (stejně jako třeba u marihuany). Ale na druhou stranu, x lidem zase pomůžou. Jinými slovy, jejich pronásledování je nesmysl.

Tvrdé drogy typu meth, kokain, heroin. Jednoznačně škodí, jsou návykové a dokáží zabíjet a mrzačit.

Pronásledování jakékoliv drogy vytváří organizovaný zločin. Organizovaný zločin zabíjí, podplácí policii, jeho pronásledování odčerpává obrovské množství peněz ze systému. Legalizací se podrazí nohy organizovanému zločinu a rázem silně ubude korupce a policajti se budou moct věnovat něčemu jinému. Jediná otázka je skutečně tvrdé drogy. Ale i tady lze vliv organizovaného zločinu snížit. Jakmile je někdo závislý, měl by mít právo levně od státu koupit čistý produkt. A zločinci by byli rázem nahraní

A zpátky k ayahuasce. Byl jsem na ní, měla zajímavé dopady na skupinu lidí se kterými jsem ji bral. Někteří byli resistentní, někteří měli hezký trip (když si odmyslíme, že součástí je zvracení a průjem) a pár lidí prošlo introspekcí. Ona by ta introspekce neškodila více lidem.

2 1
možnosti
Foto

Velmi moudré rozhodnutí, protože ti lidé se ničeho špatného nedopustili.

7 1
možnosti
Foto

Mastit si kapsy na prodeji látek , u kterých nejsou jasné následky používání, není špatné ?

0 0
možnosti