Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Nabízí se také, že většina z „obětí“ to mohla vnímat jako banalitu, konečně za oněch čtyřicet let se asi hodně změnil náhled na to, co se rozumí sexuálním napadením."

Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=794526

To je podle hlavní mne důvod, proč ženy to sexuální obtěžování neohlásily. Ve společnosti (a koneckonců i u orgánů činných v trestním řízení) převládal názor, že znásilnění musí být spojeno s hrubým násilím a dopouští se ho úchylové v odlehlých a tmavých parcích.

0 0
možnosti

Vzpomínám si, že se jeden novinář zeptal šéfa dr. Cimického, proč ho neudal na policii, a on odpověděl, že udání, která měl na Dr. Cimického byla neprůkazná, tak ho jen propustil.

Toto je bohužel postoj většiny šéfů či ředitelů. Například ředitel nemocnice v Havlíčkově brodě, když se dověděl od primáře, že Petr Zelenka zřejmě zabil 6 pacientů předávkováním heparinem, Zelenku propustil. Když to primář zjistil, šel to udat na policii sám. V Praze se před několika lety vyskytl učitel, který zneužíval žáky. Když to řekli ředitelce, propustila ho. Nastoupil na druhou školu, kde se to opakovalo. Až ředitelka třetí nebo čtvrté školy ho udala policii. I lidé v okolí Kulinského věděli, že zneužívá děvčata, a neohlásili to.

1 0
možnosti
Foto

Dodám k tomu poněkud nemístný vtip:

Dáma u okénka v bance: "Tak ta stodolarovka je falešná? - To jsem tedy byla znásilněna."

Jestlipak naše paní sekretářka zažaluje s. vedoucího sektoru, který s ní konal akt lásky na jejím psacím stole. Přistihl je při tom šofér se slovy- "Voni se ani nezamknou!" A další zase s p. XY a další s panem ZŽ. V letech 70.

Kdežto pohledný mladý lékař, který pacientku rozněžní recitováním poesie, se pak těžko ubrání volání přírody. Ovšem vášeň odpluje, lékař napíše recept a zavolá dalšího. A tohle že bylo vyznání lásky? Počkej, parchante.

Mám dojem, že někteří diskutující asi nikdy nechodili do práce a nesledovali děje v zákulisí.

V daném případě ovšem utrpěla lékařská etika, protože lékař (zejména psychiatr) nesmí navazovat intimní kontakty s pacienty. :-)

0 0
možnosti
Foto

J35a68n 82Š14i30k

21. 11. 2022 13:13

Mám pochopení pro ženy, muže a děti, kteří utrpěli duševní újmu z příčiny sexuálního obtěžování nebo násilí, že se ozvou až po letech. Když se podívám do různých příběhů a událostí historie, vždycky to tak bylo a to u nás i ve světě, v míru i ve válkách, v dobách dobrých i zlých. Taky těžko soudit jiného, když nejsme v jeho kůži a nedokážeme si představit jeho traumata. Je pravděpodobné, že kdyby se paní Fabiánová neozvala, Cimický by vyznamenání dostal. To ona dodala odvahu těm ostatním, jinak by zůstalo ticho. Vzhledem k tomu, že jich bylo tolik, tak se těžko jednalo o zlatokopky. Články jako Váš jsou velmi potřebné. Když se podíváme do statistik, běhá z nich mráz po zádech a to zdaleka neukazují vrchol. Málo, velmi málo, si uvědomujeme, kolik toho bublá pod povrchem naleštěného pozlátka moderního světa. Hezký den

9 0
možnosti
Foto

Moderní svět? A co starý Řím?

0 0
možnosti

Já bych přeci jen ctil jakousi míru presumpce neviny .. Nebuďte tak nedočkavý a počkejte si na výsledek rozhodnutí soudu ;-)

0 0
možnosti

Obávám se, že v tomto případě, kdy soud pravděpodobně konstatuje, že je většina případů již promlčená, nebo že se dokonce vůbec nic nestalo, protože v té době nebylo takové jednání trestným činem, bude rozhodnutí soudu k ničemu.

0 0
možnosti

J96a35k85u78b 62Š60o83l53c

21. 11. 2022 10:29

Případ Cimický je hlavně o selhání psychiatrické komunity. Co jsem čet a slyšel, tak že s panem doktorem není něco úplně v pořádku, se obecně vědělo, ale nikdo s tím nic nedělal. Odchod z Bohnic už asi musel být asi na základě silnějšího podezření, ale i toto se v podstatě zakrylo. Lidé, kteří by měli vědět nejlépe, co to může pro zneužité znamenat, nad konáním pana doktora zavírali oči.

5 1
možnosti
Foto

On je to svým způsobem běžný postup. Primář Bašný - tehdejší šéf - měl jisté informace (to už muselo být něco) a po pohovoru s MUDr. Cimickým se dohodli na odchodu z léčebny.

Primář nechtěl mít skandál na svém oddělení a kolegovi Cimickému dal jasně najevo, že to, co provádí, není v souladu s etikou. Lékařská komora tehdy nebyla. Zbytek jsem napsal níže.

2 0
možnosti
Foto

:-)R^P.S.: dovolím si připomenout Dr. Plzáka a jeho výrok, že ženy dokázaly obelhat i celé týmy odborníků;-)

1 2
možnosti

J92a60k15u60b 75Š28o62l51c

21. 11. 2022 10:29

V kontextu hodně hloupý příspěvek.

5 1
možnosti
Foto

Pominu případ MUDr. Bartáka, který opravdu spadá do kategorie "magor". Je to doklad, že žádné vzdělání, byť sebevětší, nezaručuje sociální inteligenci.

k MUDr. Cimickému. Jiří, vztah lékař - pacient je komplikovaný. Lékař vždy tahá za delší konec a vždy zůstane jakýmsi "bohem" a to bez ohledu na dobu. S tímto výrokem lez nesouhlasit, ale je tomu tak vždy. Pokud někdo tvrdí opak, neví o čem mluví. To samozřejmě neznamená, že lékař je neomylný, ale jsem si jist, že Vy víte, o čem mluvím.

Vztah lékař - psychiatrický pacient je mnohem komplikovanější. Tam lékař otvírá duši, závislost pacienta na lékaři je daleko větší, silnější. A pokud onen lékař není dostatečně morálně vyspělý, je krok k sexuálnímu vztahu velmi malý. U dr. Cimického navíc hrála roli jeho odborná prestiž (byl společensky velmi známý už za bolševika) a jakýkoli ojedinělý protest - zvláště psychiatrické pacientky - byl v nepoměru. Společnost by vždy uvěřila spíše lékaři, než nějaké střelené ženské...

To, že se odhodlaly mluvit po letech, může mít mnoho příčin.

Faktor, že byl odejit z Bohnic pro podobné chování a počet těch žen, které se přihlásily, svědčí pro to, že se tomu tak skutečně u tohoto pána dělo.

Změnu společenského nazírání na tento fakt, lavina, kterou spustila paní Fabiánová atd. může být užitečná. Já samozřejmě nehájím americké zlatokopky, které si stěžují, že jim nějaký kandidát na cokoli v jejich 17 letech /tedy před 50 lety/ sáhl na zadek. Ale mám pochopení pro ženu, která prožila tento traumatický zážitek a nemá potřebu jej veřejně vystavit, vědoma si posměchu, který sklidí od méně znalého publika. Navíc, dokazování po letech je složité, ne-li nemožné.

Možná případ Cimický způsobí změnu nazírání na "problém" a ženy najdou více odvahy se hned ozvat, že se cosi stalo. Pokud by tomu tak skutečně bylo, je jeho případ užitečný.

14 0
možnosti
Foto

Velmi s vámi souhlasímR^R^

2 0
možnosti