Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Objektivně to pojal pouze Jára Cimrman. Už názvy jeho pohádek naznačují reálný pohled.

"Jak ten chudák ještě do větší bídy přišel"

"Kašpárkův hrobeček"

pohádkový horor "O 13 tchýních"

:-)

4 0
možnosti

Rv

Václav Havel byl přesvědčen, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Proč? Protože bez úcty k pravdě a úcty k druhému člověku civilizace končí!

Žijeme v postfaktické době, kdy se vysmíváme pravdomluvnosti a ctíme hříšné lhaní, kdy se vysmíváme lásce k druhému člověku a pěstujeme nenávist, hrubost, mstivost. To je cesta do budoucnosti?!?

:-)

2 0
možnosti

Četla jsem spoustu pohádek, kde lež zvítězila nad pravdou.

Nejznámější O perníkové chaloupce. Nebo pohádky, jak si někdo hraje na siláka tím, že místo kamene mačká tvaroh.

Typicky hrdina si chce zachránit život nebo někoho přechytračit a obohatit se, tak použije lest. Aneb lež je zde schvalována jako přijatelný prostředek, jak se dobrat cíle. :-)

0 0
možnosti

J93a21n 72M88a16r68e32k

12. 1. 2023 16:42

Ta 'Perníková chaloupka' má zřejmě několik variant.V jedné byli Jeníček a Mařenka chyceni ježibabou, která je při 'iegálním' loupání perníčku chytla a zyvřela do chlívka a krmila. Kažou chvíli baba přišla a chtěla se přesvědčit, jestli je může konečně sníst. Leč místo prstu,který baba vždy nařízla ji děti podstrčily kus dřívka. Nakonec se jim babu podařilo hodit do pece. Velice inspirativní varianta. Takže tady snad ta lež nezvítězila. Jinak pravda vždy vítězí v pohádkách. Největší lež je vyšitá na prezidentské vlajce...'pravda vítězí' To kdysi komentoval křestanský myslitel Přemysl Pitter...'Pravda PÁNĚ zvítězí.

1 0
možnosti

Jak úsměvné, jak marné, jak zbytečné. Toho ztraceného, prokláboseného času. Posmívat se politickým agitkám a sepisovat jinou, stejnou v bleděmodrém. Prostě kráása ...

0 0
možnosti

Je před volbami, nestrašte!;-O

0 0
možnosti

J31o41s15e57f 85N97i23k14l

12. 1. 2023 13:09

Takže raději pohádky kde vítězí lež a nenávist nad skutečností (pravdou a láskou). Máte pravdu "jak pravda a láska vítězí..." je skutečně jenom fráze.

Takový pořádný americký thriller nebo horor to je pane jiné "žrádlo" . To je přece takový lepší "brak"...;-D O svátcích mám přece jenom radši ty naše pohádky...

0 0
možnosti

Král Kazisvět první měl předlohu spíše v Zikmundovi, že byla jeho armáda v černém brnění taky nebyla náhoda. Ještě bych zmínil pravidelně zdegenerovanou šlechtu, krále poplety, nebo rovnou ty mentálně zaostalé, jako třeba v Pyšně princezně.

0 0
možnosti
Foto

Přitom toho krále-popletu hrál jeden z komunistických kádrováků, který uškodil mnoha svým kolegům jak po roce 48 tak po roce 68.

0 0
možnosti
Foto

Jiří nelze opomenout Krkonošké pohádky. Jediný podnikavý člověk vykreslený jako lakotný darebák.... Sympatie s proletariátem... Hajnej ochlasta, Kuba netáhlo a nešika, Anče drzá neloajální k zaměstnavateli... Zkrátka jedna velká , amorální slepenice.... ( Ale mám je stejně nejradši ;-D )

7 0
možnosti
Foto

A co Rýbrcoulova sojka práskačka?;-)

3 0
možnosti

Že vám nevadí taky pohádky, které učí děti, že peníze lze vyčarovat, vytřást z oslíka apod. a vznikne tím blahobyt.

Zejména v současné době.

4 0
možnosti
Foto

Teď se místo oslíka třese Evropskou Unií. A dotácie sa sypú!

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS