Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

Málokdo však ví, že Lev Nikolajevič Tolstoj se slovy "Pokora je lepší než pýcha" odmítl svou nominaci na Nobelovu cenu za literaturu.

Na závěr bych ráda připomněla hlavní myšlenku z knihy Vojna a mír, kterou bychom neměli nikdy zapomenout:

„To nejtěžší - ale i to nejdůležitější - milovat život, milovat ho, i když trpíme, protože život je všechno.

Život je Bůh a milovat život znamená milovat Boha.

Zdroj: https://ivanapisova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=801093

3 0
možnosti
OF
MP

Kdo......................................

0 0
možnosti
JB

J13a73n 98B66a63r79t15o56ň

28. 4. 2023 19:48

Krásný příklad (pa)vědy je klimatický alarmismus a přesvědčení,že člověkem vypouštěný kysličník uhličitý otepluje planetu. I věda má své hlupáky- použiji vyše vyjádření.

6 1
možnosti
PC

To, co jste v článku předvedl, jasně ukazuje jediné - ze jste zcela zabředlý ve hmotě, a tím pádem odříznutý od skutečného, celistvého života. Ten se totiž vyznačuje tím, že je, na rozdíl od Vašeho zjednodušeného "chápání", daleko složitější, neboť mnohovrstevný. To ovšem nelze pochopit rozumem, jenž je produktem ega. Ego je pouhá iluze, falešné představy, falešné já, a jeho výplody jsou proto vždy velmi vzdáleny realitě. Ego je ovládáno formami, nikoli skutečným obsahem.

Pokud se Vám někdy podaří své ego, jímž jste evidentně zcela ovládán, a tudíž Vás bohužel značně omezuje, zkrotit, pak si při čtení Vašeho dnešního výplodu nejen budete klepat na čelo, ale především se budete stydět.

P.S. Celým se svým článkem vlastně vysmíváte i všem uznavaným filozofům, vědcům a umělcům (od starověku až po dnešek), jejichž přínos pro lidstvo byl, je a bude právě díky jejich hlubokému pochopení duchovních aspektů života nesmírný. Nebo snad chcete tvrdit, že např. A. Einstein, hluboce věřící vědec, byl hlupák? On (stejně jako řada dalších vědců, filozofů aj.) totiž sám tvrdil, že bez jeho duchovního poznání a hlubokou víru v Boha by nebylo ani jeho vědeckých úspěchů. Řídil se především svojí intuicí, božským aspektem, nikoli pouze rozumem, produktem ega. Stejně tak to mají všichni věhlasní umělci a další lidé, kteří si velmi dobře uvědomují, že samotný rozum jim nic kreativního a smysluplného nemůže dát.

6 3
možnosti
AH

Nemyslim, ze by se pan Turner zase vyjadril nejakou hloupou myslenku, jen vyjadril nazor, ktery podle me sam o sobe hloupy neni (na rozdil od vetsiny ostatnich diskuznich prispevku). Einsteinem a jeho virou byl neargumentovala, nebotna druhou stranu mnozi chytri lide jsou ateiste. Mimo to, i geniove v jedne oblasti se chovaji jako blazni v jinych oblastech.

7 4
možnosti
MB

Dobra uvaha ... ostatne dosavadni diskuse Vam dava za pravdu Nezbytnou slozkou reseni je vzdelani, bohuzel soucasny trend mnoho optimismu nenabizi.

0 0
možnosti
AH

Hned z kraje jedna věcná výtka: novoplatonismus rozhodně nepatří mezi nějaká ezoetrické proudy. Novoplatonismus je jednoznačně uznáván jako významný filozofický směr v dějinách evropského myšlení, stejně jako třeba platonismus, německý idealismus, marxismus nebo strukturalismus.

Pokud se jedná o otázku, proč i vzdělaní lidé mají sklon k různým formám esoterismu či jinak pochyného myšlení, podle mě je odpověď vlastně jednoduchá: z podobného důvodu, proč i vzdělaní lidé mají rádi filmy, hudbu či jídlo nevalné hodnoty. Protože i vzdělaní lidé mají zkrátka v jiných oblastech života, než ve kterých jsou vzdělaní, jen průměrný vzhled, vkus a potřebu usilovat o hlubší poznání. A proto než aby se mořili ve volném čase ještě s politologií, filozofií či studiem nějakých itelektuálů, nacházejí rychlé a jednoduché naplění svých potřeb v nějakých pseudoteoricíh a obskurních tajemnech, obvykle snadno pochopitelných i během četby v autobuse. Dosáhnou tak pocitu jakéhosi prozření, prozíravého pochopení společenského dění, snad i vhled do transcendentna a jako přídavek k tomu všemu ještě příjemný pocit nadřazenosti nad jinými, dosud nezasvěcenými. A to vše relativně rychle a bezpracně.

Co se týče role vědy ve světě, jen poznamenám, že vědu je třeba skutečně brát jenom jako jeden z přístupů poznání skutečnosti, přístupu, který má jen omezené pole působnosti a lze na něm poznat jen určitou část reality, nikoli realitu totální. Věda nepokrývá ani celek reality, ani celou oblast našeho zakoušení světa. Jsou oblasti, kde nám dobře vyhoví věda, jiné oblasti bytí zase poznáváme jiným typem poznání a náhledu, třeba skrze moudrost středověkého dogmatu, jak se s ní můžeme setkat například u skvělých myslitelů, jako byli scholastičtí teologové, třeba u sv. Tomáše Akvinského. Neboť nepoznáváme jen složitost empirických jevů, ale i ohromující krásu lidského ducha, třebaže v rozporu s věcnými fakty.

2 1
možnosti
SL

"pocit nadřazenosti nad jinými, dosud nezasvěcenými"

Pokud se dostaví takový pocit, tak je něco zaručeně špatně a EGO zvítězilo .

0 0
možnosti
Foto

A28l93e30š 22M68e22r79t51a

28. 4. 2023 13:16

Pro hlupáka každý hloupej

9 2
možnosti
Foto

Výstižný komentář z mého možná nejoblíbenějšího filmu

0 0
možnosti
MC

Nenapsal jste téměř nic rozumného. Pouze vzor levicového voliče.

4 3
možnosti
VF

Nejdůležitější je poslední věta.

0 0
možnosti
Foto

Dobře jste se odhalil. Z jedněch slušnou formou děláte hlupáky a současně se do této kategorie řadíte. Nesuď, abys sám nebyl souzen. Člověk je jen prach a v prach se i obrátí. Volně z bible a je to daleko chytřejší jak vaše bláboly. Pýcha na lidské myšlení, či vědu je jen další důkaz lidské nevědomosti a nedokonalosti. Na všechno potřebujeme vysvětlení. Jenomže ta jsou jen v mantinelech lidských možností.

9 3
možnosti