Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Dušek lapá ze vzduchu různé myšlenky (ostatně tvrdí, že všechny myšlenky poletují prostorem jako radiové vlny a člověk je přijímač) a snaží se je uvádět do souvislostí, které neexistují.

0 0
možnosti
AH

Podstata světa je racionální a je založen na vědecky poznaných a podložených skutečnostech. (upraveno)

...

Ježišmarjá, jak Vás pokaždé vidím něco takvého psát, tak mi vstávají vlasy na hlavě. Jestli jste přívežencem pythagoreismu nebo nějakého podobného filozofického směru, respektuji to. Ale jinak, prokrýlepána, jakási údajná podstata světa, ať už racionální či jiná, je jen výtvor lidské představy a dědictvím metafyziky. Stejně jako víra v lidskou racionalitu a apliakci vědeckých postupů na cestě k hledání "pravdy". Řeknu to tahkhle: racionalita, věda a technika jsou jistě spolehlivými prostředky, jak přistupovat u určité části reality a docházíme skze tyto prostředky k užitečným zákonitostem, které nám realita vyjevuje. Avšak tyto prostředky mají ještě daleko k nárokování si jakýchsi absolutních pravd či nehlubších podstat. Nezapomínejme, že tyto prostředky jsou jen výtvory omezeného lidského rozumu, a proto jako takové musí být nutně nenejen nedokonalé, ale taky postižené lecjakými nešvary lidského rozumu a jeho předsudků. Představa výsostných nároků lidského rozumu na poznání skutečnosti dostává už přest sto let jednu facku za druhou, tak mějme na zřeteli jeho meze. Jinak ovšem, kde není lepší cesty, buďme vděční za dary, jež rozum a věda přináší. Jen odolejme povýšení jeho produktů na úroveň absolutních pravd.

Tak to jen taková poznámka k vědeckému pojetí světa, nijak tím nepřispívám k samotnému tématu diskuze, kde však víceměně s Vaším postojem souhlasím, ačkoli nevím, co vlastně Dušek říkal a ani nemám chuť to zjišťovat.

5 1
možnosti

Absolutně základním stavebním kamenem je neustále zpochybňování zažitých pravd. Proto třeba neustále testujeme teorii relativity, i když nikdo moc doufá v úspěšné zpochybnění.

2 0
možnosti
MB

Ono je to složitější. V době covid games taky řada lidí naletěla podvodníkům a ezoterikům - vakcíny navodí kolektivní imunitu, vakcíny zabrání infekci a šíření, vakcíny jsou kvalitativně rovnocenné, vakcíny jsou skvěle otestované a bez vedlejších účinků, uděláme tečku za koronavirem, tečka - průkaz bezinfekčnosti, moje rouška chrání tebe, zůstávejte doma...

víra bez zdravého rozumu je potvora.

7 8
možnosti
JK

Mohé z toho, co J. Dušek prezentuje, je prospěšné a zdravé, jen to vyžaduje dost razantně přehodit výhybku...

5 3
možnosti
Foto

J52a90n 25Š20i77k

6. 9. 2023 10:52

To je právě ono. Autorem Čtyř dohod neni Jaroslav Dušek, ale Miguel Ángel Ruiz. Dušek knihu pouze zdramatizoval a převedl do jevištní podoby. Žádná z myšlenek, které prezentuje není jeho, všechno jenom někde slyšel nebo opsal. On je totiž v první řadě herec, a to dobrý herec, nic víc. Jenže jeho fanoušci si ho postavili do jakési představy léčitele, věrozvěsta, či nositele Pravdy. Je to stejné, jako když si někteří diváci chtěli domluvit ortopedické operace u pana Chudíka, skvělého herce primáře Sovy z Nemocnice na kraji města. Dušek nic nového nepřináší, jen opisuje, upravuje a přehrává. Přesto je v pozici, že kdyby chtěl založit sektu Duškovy dohody, budou mu to lidé papat i s navijákem. Hezký den

12 2
možnosti
Foto

Zdravím Vás, Jiří. Nevědomky jste mne předběhl, chtěl jsem psát téma "Dušek, výrok, zdraví populace" dnes večer.

K tématu. Pozoruji zajímavý jev, že hodně mých kolegů mého věku začne ke konci kariéry tak trochu inklinovat k pojetí medicíny, kterou popsal nepřímo pan Dušek. Tedy ne doslova, ale vnímá člověka jaksi komplexně, nikoli jako soubor orgánů, které je nutné léčit, případně vyměnit. Posledních 10 let mne zajímají nejvíce případy, které jsou nejasné a kde je v popředí psychická alterace jedince, který si toho samozřejmě není vědom. Pomalu roste povědomí o možnostech léčby poněkud jiné, než jen tabletové či operační. Sám jsem cosi podobného prožil, těsně před operací jsem výkon odložil, stav se mi upravil a jsem schopen ujít 1000 km do Santiaga, když jsem předtím ušel s bídou 300 metrů. Ryze medicínsky to vysvětlit nejde, z jiného pohledu, o kterém píšete, naopak ano.

Společnost je stále ve vleku pojmu "národní zdraví", kteréžto ústavy byly známy z dob socialismu. Tedy nikoli "moje zdraví, mých dětí apod." Jako národ jsme obézní, jíme nekvalitní potraviny, protože jsou levné, hýbeme se minimálně. Zažíváme stresy, posloucháme jedince, kteří nás straší migrací, inflací, klimatem, válkou apod. I když si to nepřipustíme, v podvědomí to zůstává. Neumíme vypnout, ženeme se za kariérou a prachama. Důsledek je jasný a o tom mluvil pan Dušek. (samozřejmě, že nelze generalizovat, genetické potíže, zevní vlivy atd. )

Celkově však s jeho názorem lze vyslovit souhlas.

9 1
možnosti
Foto

J11a62n 96Š70i93k

6. 9. 2023 11:02

Za sebe jsem zastánce alternativních metod, například čínské medicíny. Myslím, že to nejlepší pro pacienta by bylo, aby měl svého lékaře i svého léčitele. Ostatně i anglická královna měla.sveho lékaře a homeopata. Moderní medicína je skvělá, protože dokáže špičkově řešit např. urgentní medicínu nebo operace, apod. Chybí jí ale celkový pohled na pacienta, nezajímají ji psychické příčiny nemoci a když už, tak okrajově. Ostatně lékaři na něco takového ani nemají čas. Čekací doby v některých oborech jsou dva i tři měsíce. Proto si myslím, že léčitel může sehrát svou roli a to velmi důležitou. Ale to nemá žádnou souvislost s Duškem, protože tento pan je herec a ne léčitel.

4 1
možnosti
Foto

Mnoho lidí často používá mantru "zdravý životní styl". Problém této mantry spočívá v tom, že nikdo neví, co to ten zdravý životní styl je a já bych klidně dal ruku do ohně i za to, že nic takového univerzálně neexistuje. Ani nemůže. Člověk je individualita a pro každého tak ta mantra může znamenat jiné determinace. A aby to nebylo až tak "jednoduché", ty determinace se budou i u jednotlivce lišit v různých časových etapách jeho života. A aby to bylo ještě "složitější", ty determinace budou vždy odpovídat úrovni lidského/vědeckého poznání a zároveň s ním tedy budou i měnit a to klidně o "180 stupňů".

4 0
možnosti
Foto

Karle, myslím, že zdravý životní styl lze rámcově definovat. Pohyb, odpočinek, kvalitní potraviny a osobní spokojenost ve vztazích. Pokud toto není, je člověk ohrožen daleko více než ten, který to dodržuje. Mohu to doložit - mám v registru t.č. 32 000 pacientů, což je slušný vzorek.

3 0
možnosti
Foto

Ten váš příspěvek se mi zdá moc dobrý. Platí obecně, že pravda se pozná až za nějaký čas. Ne všechno, co Dušek vyučuje, přinese za nějaký čas to, co myslí, že přinese. Je za tím spíše nevědomost než záměrné mystifikování společnosti. Kéž by lidé, kteří jeho vyučování poslouchají a přijímají, více kriticky přemýšleli,

0 0
možnosti