Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

řiznám se, že ač mám obecně pozitivní vztah k židovství i ke státu Izrael, nebrání mi to být také kritický, a to jak s ohledem na historii, tak i současnost. Islámský radikalismus potažmo terorismus jsou reálné skutečnosti, ale příčinu více jak sedmdesát let táhnoucích se konfliktů lze hledat i, podotýkám i, v chybách, které provázely vznik státu Izrael i v politice Izraele, která historicky koliduje mezi smírnými a radikálními počiny, což je příklad současné vlády. Podotýkám znovu, že kroky Netanjahovy vlády nikoho neopravňují k teroristickým akcím a k vraždění lidí, ale takto namířená kritika není žádnou protiizraelskou propagandou, ale čirou skutečností.

Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=807612

P.S.: NEJDE O POSLEDNÍCH SEDMDESÁT LET. Zmínil jsem níže Lowrence , tedy skutečnou postavu z dějin. Někteří holt nepochopili, proč. Ač je to jenom zlomek z dějin nejen arabského světa.

1 0
možnosti
Foto

Príčina je len jedna: Neochota arabských krajín akceptovať existenciu štátu Izrael.

Tu máte výroky predstaviteľov Progresívneho Slovenska v plnom znení.

Tomáš Valášek, expert Progresívneho Slovenska na zahraničnú politiku, na facebooku napísal:

„Progresívne Slovensko odsudzuje útok Hamasu na Izrael. Niet žiadneho ospravedlnenia pre vystrelenie tisícov rakiet na husto obývané ciele.

Rozumieme frustrácii Palestínčanov na okupovaných územiach s prístupom súčasnej vlády k riešeniu ich osudu. Ale ozbrojený útok je najhoršia možná odpoveď.

Vyslovujeme úprimnú sústrasť obetiam tohto útoku a vyzývame na okamžité zastavenie násilia.“

0 0
možnosti
Foto

Ľuboš Ďubek na facebooku napísal:

„IZRAEL A PALESTÍNA...

Je mi nesmierne ľúto, že sa rozhoreli ďalšie boje. Masívny nočný raketový útok spojený s pozemnými ofenzívnymi akciami sú odsúdeniahodné a odvetné akcie sú prirodzeným vyústením. Obeťami tejto eskalácie sú opäť predovšetkým bežní ľudia.

Iba toľko k aktuálnemu tragickému vývoju. Za posledných 10 rokov som sa totiž naučil jedno – nevyjadrovať sa obšírnejšie a otvorenejšie k týmto konfliktom. Uvediem, prečo je tomu tak:

1. Nie som expert na Blízky východ a som toho názoru, že triezve posudzovanie vývoja v tejto oblasti si vyžaduje poznanie celej komplikovanej histórie izraelsko-palestínskych vzťahov a aj vzťahov medzi ďalšími aktérmi v rámci regiónu a aj mimo neho, ktorí do tohto vývoja vstupovali a vstupujú. Nechcem, aby to vyznelo uhríkovsky, no toto naozaj nie je tak jednoduchá otázka.

2. Vždy niekto čaká, že sa priradíte k „TEAM ISRAEL“ alebo „TEAM PALESTINE“ a že tej či onej strane pripíšete jednoznačný titul večného agresora alebo večnej obete. Neustále niekto čaká, že jeho favorita by mal jednoducho celý svet ľutovať a podporovať. Toto ale nie je futbal a tie krvavé desaťročia vzájomných podlostí a krívd takéto jednoduché zmýšľanie o téme jednoducho vylučujú.

3. Akokoľvek zmierlivo a fakticky sa vyjadríte, vždy sa niekto urazí. Nedostatkom zaujatosti sa vám dokonca môže ľahko podariť uraziť oba tábory naraz.

Nehovorím, že treba mlčať. Agresiu, neprávosti či útlak treba jednoznačne odsudzovať. Hovorím ale, že je dobré pristupovať k téme rozvážne, bez prvoplánových vrhaní sa do diskusií o pomeroch v regióne sťa najväčší experti a najspravodlivejší sudcovia.

Vývoj budem sledovať, budem počúvať názory a analýzy odborníkov. Dúfam, že sa situácia čoskoro upokojí.“

0 0
možnosti
JR

J26a33n 23R53á59ž

12. 10. 2023 18:51

Žádný humanitní koridor Izrael v Gaze a okolí vytvořit nemůže, protože nemá kam vyústit. Do Izraele palestinské Araby vpustit je nesmysl a ostatní země je k sobě nepustí, protože vědí, že by si přivedly do domu radikální potížisty. Připomínám, že když dostali asyl v Jordánsku, tak v září 1970 se pokusili vyvolat revoluci a svrhnout jordánského krále. Proto byli z Jordánska vyhnáni, většinou do Libanonu, kde tento stát naprosto rozvrátili. A to všichni ví.

Palestinci jsou nevítánými "hosty" všude a proto namají kam z Gazy prchnout.

6 0
možnosti
RJ

Přesně. Konec konců Egypt už presentoval, že má přechod otevřený, jenže pod přísnou kontrolou.

2 0
možnosti
Foto

Oficiálně muslimové nesouhlasí s teroristy, ale když v NY padala k zemi dvojčata, celý muslimský svět tančil v ulicích.

8 0
možnosti
Foto

J26i39ř10í 87K51i32n63d51l

12. 10. 2023 17:51

U nás v Teplicích se radovali muslimští lázenští hosté.

3 0
možnosti
Foto

Tvrdońová? Neznám Historie, či hysterie?. Vzpomenul jsem jenom ,,Lawrence z Arábie" Lawrence ovšem nevěděl, že Britové a Francouzi nemíní nechat Palestinu, Sýrii a Libanon Arabům, nýbrž že si je po válce rozdělí. Tím ovšem dělení neskončilo. Dodnes

0 4
možnosti
MM

Zase nápor na bednu Vy mě tedy nešetříte

3 0
možnosti