Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

V době nejtvrdší "diktatury proletariátu", politických vražd a vyhánění sedláků ze svých domovů nebyli přisluhovači tohoto režimu nevinní. Četník musel přísahat věrnost tomuto režimu a pokud někdo mohl nosit zbraň, musel být pořádně "prokádrovaný" . A že nebyla válka? Pro mnohé ano, přicházeli o svoji svobodu, své životy, o své blízké a o své majetky.

4 1
možnosti
MB

M22i36l11a81n 87B60í58l82e19k

26. 10. 2023 8:10

Máme tu dva řadové příslušníky SNB a pokladníka, člena KSČ. Na druhou stranu strýc Mašínů byl také členem v KSČ, který měl navíc styky s Reicinovým OBZ a neváhal jich využít, když po válce coby velitel internačního tábora nechal svévolně popravit nezletilé sudetské Němce. Intimní přítel maminky Mašínů Zbyněk Roušar byl rovněž člen KSČ, dokonce v OBZ pracoval, poté přešel do diplomacie se zpravodajskými úkoly. V Kongu jako konzul udal svého podřízeného, jenž chtěl kontaktovat exilové politiky (myslím že šlo o Ripku). Onen spolupracovník dostal 11 let, byl zastřelen při pokusu o útěk z vězení...Obávám se, že argumentace členstvím v SNB (či v KSČ - kde nakonec byla i maminka Mašínů) právě s ohledem na minulost Ctibora Nováka nebo Zbyňka Roušara těžko může obstát.

3 0
možnosti
SL

Ještě bych dodal, že v USA mlátili černochy ...

Sice popisujete jaká zvěř byla v řadách KSČ, ale bratři Mašínové k nim patřili ?

0 0
možnosti
MB

M44i52l16a21n 36B36í64l92e88k

26. 10. 2023 13:29

Moc nerozumím. Ctibor Novák fungoval jako rádce Mašínů, Zbyněk Roušar měl dohlížet na finance, které získali přepadením vozu Kovolisu (aspoň tak to uvádí Barbara Masin, dcera Josefa Mašína). A ano, tito dva měli daleko blíž k té nejhorší "zvěři" v řadách KSČ (k Reicinovi; Zbyněk Roušar i ke Karlu Vašovi) než řadový esenbák, natož pokladník. Roušar byl vyloučen z KSČ v roce 1951 nikoli z důvodu protikomunistické činnosti, ale v rámci čistek.

1 0
možnosti