Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EN

Pojem antisemitismus zavedl Němec Wilhelm Marr v roce 1879 a týká se pouze nenávisti vůči Židům/židům. Tento pojem nezahrnuje a nikdy nezahrnoval Araby, byť by se tak mohlo zdát.

0 0
možnosti
JP

Po mnoha letech marné snahy se ukázalo, že Palestinci nemají na to mít a spravovat vlastní stát. Místo vzdělávání se a práce dali přednost nenávisti, zbraním a žití ze zahraniční pomoci. A do čela si zvolili teroristy z Hamasu. Izraeli už nezbývá z bezpečnostních důvodů nic jiného než projít pásmo Gazy dům po domu vyhubit Hamas, sebrat jim zbraně, zničit tunely a další teroristickou infrastrukturu.

2 0
možnosti
JR

J52a30n 62R92á76ž

1. 11. 2023 19:53

Palestinští Arabové nejsou státotvorným národem, který má předpoklady budovat svůj stát jako ekonomický soběstačnou správní jednotku , která by fungovala v mírovém soužití se svými sousedy.

Takže hovořit o tom, že by samostatný stát Palestina vyřešil problémy Palestinských Arabů a jejich sousedské vztahy s Izraelem, je iluze.

1 0
možnosti
MS

Ohledně vyjádření Jana Krause se dopouštíte podstatné logické chyby. „Antisemité dnes neútočí na Židy jako takové, ale kritizují a napadají Izrael. To je nová finta, kterou dnešní rasisté a antisemité používají."

Toto neznamená, že každá kritika Izraele znamená antisemitismus a je proto nepřijatelná, jak to interpretujete, ale že tento způsob používají antisemité. Pro krátkost rozhovoru to není blíže rozebráno; nepřímo pro to svědčí i Krausovo "Oni vlastně říkají, že když někdo ublíží Židovi, tak je to v pořádku. Ale u ostatních lidí je to tragédie. Jen u Židů to nevadí." - má se měřit stejným metrem.

Ještě poznámka k dvoustátnímu uspořádání: Izrael k tomu byl ochoten za podmínky uznání práva Izraele na existenci. Dohodu v USA před více lety Izrael podepsal, ale Abbás nakonec cuknul s tím, že by ho jeho vlastní zabili.

1 0
možnosti
IS

Jádro problému má jméno Korán. Dle této "knihy knih" jsou muslimové nadřazeni všem ostatním náboženstvím a bezvěrcům dvojnásob. Mají za povinnost šířit islám po celém světě. Také to dělají. A nepřestanou.

3 0
možnosti
Foto

Území, označovaná dnes jako "okupovaná" Izraelem, nepatřila po rozpadu osmanské říše žádnému svrchovanému, mezinárodní pospolitostí uznanému státu. Anexi Západního břehu Jordánskem neuznal kromě V. Británie a Pákistánu žádný jiný stát, dokonce ani státy arabské. Samostatný arabský stát, navržený rezolucí VS o rozdělení Palestiny r. 1947, sami Arabové odmítli. Nevyhlásili ho ani během 19leté okupace Západního břehu Jordánskem a Gazy Egyptem, ačkoli jim v tom Izrael nemohl nijak zabránit, kdyby se k tomu byli rozhodli. Čí území tedy Izrael okupuje? Jaksi samozřejmě se mluví o území palestinském. Ale stát jménem Palestina nikdy neexistoval. Jeho vznik se sice předpokládal, navrhoval, ale nikdy k němu nedošlo. Sporná území nejsou ve smyslu geografickém o nic víc "palestinská" než Izrael a Jordánsko. Palestinu jako útvar politický či národní si každá ze zúčastněných stran představuje jinak (na mapách OOP např. zahrnuje celý Izrael) a dohoda o její budoucí podobě je stále v nedohlednu. Z hlediska mezinárodně právního žádná Palestina neexistuje, nemůže tudíž být ani "okupovaným územím".

11 0
možnosti
PK

Až se Palestinci vzdají svého cíle - zničení Izraele a přestanou podporovat teroristy (dnes Hamás, dříve OOP v čele s Arafatem), tak mohou žít vedle Izraele v míru a možná si i vyjednají nějaké ústupky.

Bohužel pro ně to od roku 1947 byli vždy oni, kdo na Izrael útočil.

10 0
možnosti
Foto

Klidně mohou žít se Židy v Izraeli, tak jako žije 1, 5 milionů Arabů- muslimů mají stejná práva s izraelskými Židy. Arabové v Izraeli mají stejná práva, včetně hlasovacího. Stát Izrael je jednou z mála zemí, kde mohou volit i arabské ženy, Arabové mají stejné možnosti získat vedoucí pozice v zemědělských, průmyslových podnicích či ve službách Mají možnost si kupovat půdu. Arabští studenti mají volný přístup na střední a vysoké školy. Někteří dobrovolně slouží v jejich armádě. Jako velvyslanec ve Finku zastupuje stát Izrael Arab-muslim. Jako velvyslance v Turecku zastupuje stát Izrael Arabka- muslimka. Tisíce Arabů tak zvaných Palestinců jsou zaměstnány v Izraeli. Kdo však společně s Izraelci žít nechce, tomu je k dispozici rovnocenná, dokonce třikrát větší země na druhém břehu Jordánu, není tedy třeba „zahánět Izraelce do moře“,

5 0
možnosti
Foto

Na území Britského mandátu Palestina o rozloze 118 000 km/2. vzniklo Jordánsko a Izrael. Izrael měl slíbenou celou rozlohu Palestiny a dnes má z této rozlohy 18, 8 % a z toho je ze 75% poušť.

1 0
možnosti
Foto

Antisemitismus je nepřátelství nebo předpojatost vůči židům jako představitelům židovského náboženství judaismu, etnické skupině nebo rase. Přestože samotné slovo antisemitismus odkazuje ke všem semitským národům, je tento termín používán většinově pro označení nepřátelství vůči židům. Jde o formu xenofobie, která může mít různé formy, od osobní nenávisti až k institucionalizované násilné perzekuci. Krajním příkladem antisemitismu je otevřeně nepřátelská nacistická ideologie Adolfa Hitlera, která vedla ke genocidě evropských židů.

1 0
možnosti