Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Víte co je maximálně zábavné? Po letech pečlivé organizační práce v oblasti zdravotnictví se vládě podařilo dosáhnout stavu, kdy doktoři vůbec nemusí vyhrožovat nějakou stávkou, nebo výpovědí. Jim úplně stačí vyhrožovat dodržováním zákoníku práce. Tohle se nedá vymyslet, tohle se dá jedině zažít :-D

0 0
možnosti
Foto

Tento autorův příspěvek bych zařadil mezi praktické ukázky přístupu „Fiat iustitia, et pereat mundus“. (“Ať se stane spravedlnost, i kdyby měl zhynout svět).

0 0
možnosti

P64e47t49r 33Č86e16r25n92ý

2. 12. 2023 19:29

Když o tom nic nevíte, (nebo víte prd) a koukáte na to z venku,tak se do toho hodnocení (nes...e) nepouštěte.

1 2
možnosti

Hmmm, celé se to odvíjí od babišovského slibu převzatého současnou vládou. 130 procent. (Taky vyčůránci?) Kdo by si poté dovolil tvrdit, že nějaká profesní skupina si nezaslouží alespoň 110% průměru? Ohledně lékařů, nejsou devadesátky a málokdo pracuje víc než 40 hodin týdně. Pokud si předdtavujete, že je povinností doktora vás léčit z čistého entuziasmu, dejte se do ksč nebo jiné církve vyžadující to, co byste sám nebyl nikdy ochoten. A ano, poptávka po doktorech je vyšší než po Vás, tak si ze závisti kopněte ( nebo se radši zapište na medicínu).

3 2
možnosti

Bráno touto optikou by měli asi nejsilnější páku energetici. A přesto nevidíme, že by vyhrožovali tím, že potopí stát do tmy.

1 0
možnosti

P36e88t87r 63D50a20v59i23d

2. 12. 2023 16:27

No, z Vašeho článku je jasné, že o situaci ve zdravotnictví a o takzvané stávce nevíte nic a ještě do toho pletete etické aspekty.

Podle dosud platného zákoníku práce je možné, aby zaměstnanec vykonal ročně maximálně 150 hodin, přesčasové práce,, pro zdravotníky, pak 416 hodin. To nestačí a tak se zákoník práce obcházel a nedodržoval. Všichni věděli, že je to tak, že

je to nutné, jinak by se 24/7 péče nedokázala zajistit. Léta se volalo po nápravě tohoto protiprávního stavu a nakonec byla ve sněmovně novela, která zaváděla přes 800 hodin přesčasů pro zdravotníky. Víte celý rok má zhruba 250 pracovních dní k a tomu by měli zdravotníci odsloužit dalších 100 dní. Když na to začali upozorňovat, tak jim Pan Jurečka vzkázal, že je to přeci dobrovolné. Vlastně jim poradil jak na to. No ale to je jen začátek problémů....

3 0
možnosti
Foto

Funguje to takto: U nepřetržitých provozů mají lékaři kromě běžné pracovní smlouvy, umožňující 150 hodin nařízených přesčasů, ještě další smlouvu o pracovní činnosti, na kterou se vykazují služby. Tato kvóta je obvykle mlčky přečepána. Takže kromě řádné pracovní doby to bývá 60 i více hodin měsíčně navíc.

Takže po připočítání do celkového fondu pracovní doby to celkem není oněch 40 hodin týdně podle Zákoníku práce, ale výrazně více; 50, 60 ...

Lidé by se měli vyjadřovat k věcem, o kterých něco vědí. V mnoha přípdech toho moc není.

2 0
možnosti

Před lety konali mašinfíři ve Francii kuriozní stávku. Řekli, že přesně budou dodržovat všechny předpisy, do posledního puntíku. A tak vlak nevyjel, protože ve splachovací nádrži pátého vagonu bylo málo vody, atd atd, a souprava prostě čekala, až se závada odstraní. Přesně dbali na dodržování předepsaných přestávek, nepřekročení přesčasů a pod. Prostě nestávkovali, ale přesně dodržovali předpisy a dopravu docela ochromili.

A ted otázka: nejsou doktoři v nemocnicích nuceni porušovat zákoník práce, co se týče limitů ročních přesčasů, předepsaných přestávek mezi prací a pod? Takže ta jejich stávka klidně může být o tom, že pouze chtí dodržovat zákony a předpisy, které stanovil stát.

2 0
možnosti
Foto

Včera jsem viděl údaj, podle kterého mají odměny za přesčasovou práci tvořit 45% celkových příjmů lékařů ve státních nemocnicích a 25% v nestátních nemocnicích. (Proč ten rozdíl?) Odmítnutím přesčasové práce přijdou tedy někteří lékaři skoro až o polovinu svých příjmů. Na to by si asi těžko zvykali. Dožadují se tedy zvýšení svých platů.

0 0
možnosti

Lékaři prostě jsou vyjímeční - nikdo takovou páku nemá! A tak do toho jdou. Ale kdo nařídí soukromým špitálům vyšší platy? Budou licitovat s Fialou, samozřejmě to odnesou lidi, jako vždy s vládní šarádou.

0 0
možnosti