Diskuse

Prima zprávy

Foto

Karma. U nás doma podobné stanice jako Prima a Nova vůbec nefrčí. Ze zásady je nepouštíme.

Ovšem démon sledovanosti je neúprosný. Na podobný trend naskakuje i ČT. Zprávy jsou permanentním hysterickým záchvatem (jedna katastrofická vize za druhou, apokalypsa začala už včera a je neodvratná). A pro navýšení účinku je to podbarveno zneklidňující nehudbou, která připomíná dunění válečných bubnů.

Je to ve všech slova smyslech laciné a pohodlné: divák - hltač takových zpráv - je zajištěn, uhranut a vlečen na vařené nudli. Naopak, dobré řemeslo, udělat profesionálně vystavěnou zprávu s korektními informacemi, to je dřina. Navíc často s tím výsledkem, že "lov diváka" je jen bídný...

PB

Karma, je to tak.

Chápu, že média jsou dnes hodnocena podle sledovanosti, takže apokalyptické zprávy bojují v konkurenci s těmi hysterickými a katastrofickými oproti socíku, kdy byly jen přehlídkou světlých zítřků typu "maso bude vbrzku".

A bohužel taky vím, že minimálně 50% "čecháčků" si v negativech, utrpení, nihilismu, závisti a nenávisti přímo lebedí.

Ale sledovat to je fakt utrpení.

JK

Výstižné, v podstatě není co dodat. Kriminální TV Prima jsem starouškům zakázal z důvodu depresí a obav vyjít na ulici, protože přeci i u nás na vesnicích žije nespočet vrahů, co se tváří jako úctyhodní sousedé.

Je to zuřivá mediální honba za sledovaností, erudovaní a vzdělaní experti tvoří upoutávky, nadpisy, samotný styl reportáže včetně podkresových zvuků a hudby, vytváří virtuální realitu, která se skutečností má jen málo společného.

Zloba, závist a nenávist nejsou silnější emoce než dobro, porozumění a láska, jen se dají mnohem snadněji spustit vnějšími podněty. Něco, nebo někoho si zamilovat prostě trvá dlouho, kdežto naštvat můžete člověka hned, lusknutím prstu. Vyvolané emoce značně zvyšují sledovanost a zpravodajství nemá čas budovat pozitivní náladu, téměř okamžitý účinek má jen zlo a čím brutálnější, tím větší.

Jistou dobu jsem sledoval počet zázraků ve zprávách na TV Nova, maximálně vypustila tato stanice čtyři zázraky v jedněch večerních zprávách. Hláška, "jako zázrakem se nikomu nic nestalo", je již legendární. V poslední době zázraků ubylo, asi se jim doneslo, že si dělám čárky.

Máme se dobře, řekněte lidem, kteří to nevidí, ať otevřou oči a rozhlédnou se po světě, naše Česká země je v blahobytu v nejvyšších patrech, rozhodně si nemáme na co stěžovat.

PB

Signifikantní pro Novu také byla hláška "nemá obdoby".

Používali to takřka denně.

"Policisté v Uhříněvsi řešili případ, který nemá obdoby."

EH

Fungující svět bereme jako normu a z chyby je hned zpráva.

K čemu je informace typu "dneska nezemřelo XY milionů lidí" ?

Ale jinak souhlas, bez komprimované dvacetiminutovky katastrof se obejdu, proto si čtu zprávy raději na netu a dávkuji dle potřeby.

Máte pravdu v tom, že veřejnoprávní televize (zřejmě po výměně generálního ředitele), začíná informovat stejně katastroficky, jako komerční televize.

JZ

O těch lidech stižených chudobou co berou svět z té lepší stránky:

porovnáme kubánské chudáky a jejich muziku co rozsvítí kdejakou dušičku versus floridský death metal (ať už jsou to popěvky jako Masakr při porodu, Tvář rozdrcená kladivem, nebo Žluklá amputace) a máme to hned na talíři