Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nedá mi to ještě jednou nezareagovat.

Tedy o těch symbolech.

Socha pohraničníka: bezpochyby byl součástí železné opony, zastřelených, zabitých elektřinou a zatčených. Na druhou stranu strážci hranic byli už za První republiky http://www.zdeneksmida.cz/ochrana-statnich-hranic/strazci-prvorepublikovych-hranic.html , ne každý strážce někoho zastřelil či zatkl a jsou lidé, kteří na tuto službu vzpomínají v dobrém. Mimo jiné, malým plusem železné opony bylo to, že se sem nedostala kdejaká verbež

Pohraničník - X - špatný symbol

Maršál Koněv. Dovedl Východní front do Prahy a Berlína, osvobodil mj Osvětim, účastnil se bojů na Dukle. Které boje a jaké byly mi nepřísluší hodnotit, nemám relevantní možnosti a informace, jaké měl v dané chvíli on, nehledě na to, že to byl voják a plnil rozkazy. Byl vojenským velitelem zásahu, který brutálně potlačil maďarské povstání v roce 55. Tedy plnil opět vojenské rozkazy. V roce 58-61 operoval ve Východním Německu a v době Druhé berlínské krize. Okupace Československa v roce 1968 se neúčastnil. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_St%C4%9Bpanovi%C4%8D_Kon%C4%9Bv

Koněv - X - špatný symbol

Winston Churchill: Významný Britský a světový politik, jeho přičiněním Británie vyhrála nad Německem. byl významný poválečný politik. Na druhou stranu jsou mu připisovány válečné zločiny, jako hladomor v Bengálsku v roce 1943. Je spojován s rasizmem a schvalováním používání bojových otravných látek https://plus.rozhlas.cz/50-let-od-churchillovy-smrti-a-10-nejspornejsich-momentu-jeho-zivota-6572471 a zde https://cs.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill . Dále je třeba připomenout, že byl jedním z aktérů Mnichovské zrady a také poválečného rozdělení Evropy.

Churchill - V - správný symbol

Někde je prostě chyba :-)

0 0
možnosti
Foto

Možná by vám , pane Moravče, "nemělo dát" si přečíst ještě jednou článek na který opětovně reagujete.

Je v něm totiž výslovně uvedeno, že si zmíněný spolek osobuje právo zastupovat strážce hranic jako takové. Ten symbol se ovšem vůbec netýká Chodů , Finanční stráže a už vůbec ne Stráže obrany státu.

Zmíněný Koněv pak není pouze symbolem osvobození, ale i okupace a stalinistických praktik.

O Churchillovi naopak vůbec nebyla řeč, a přestože jeho kontroverze nesouvisí s naší zemí, považoval bych za legitimní protest proti tomu, kdyby se někdo aktuálně pokoušel někam umístit jeho sochu, a to právě v souvislosti s vámi uvedenou britskou koloniální politikou, která je ostudou v novodobé historii Spojeného království.

0 0
možnosti

Zase se řeší pouze žabomyší spory. Skutečné problémy a příčiny nikdo řešit nechce. A nebo právě proto, aby byly zastíněny, žeší se takové žabomyší spory.

https://www.youtube.com/watch?v=dNVZ0ZPfE8s&t=5s

1 0
možnosti

P18e76t96r 39B32u86r17i17a97n

25. 9. 2019 12:46

Přijde otec s malým synem za socíku k zadrátované hranici. Kluk zvědavě nakukuje skrz: "tati, kdo je za těmi dráty?"

"My, synku, my..."

6 0
možnosti
Foto

Tak to znám ještě lepší: Kočka prchá přes polskou hranící. Pohraničníci: Proč prcháte. NKVD honí psy. Vy ale nejste pes. Ale říkejte to NKVD.

0 0
možnosti

P19e58t68r 25B89u14r55i92a41n

25. 9. 2019 12:42

Souhlas a karma. Zabrousil jsem jednou na chat bývalých pohraničníků. Všechno to byli komunističtí magoři a fanatici. Jeden tam psal, že má doma ještě vojenský spacák a občas si k němu chodí čuchnout. Ostatní mu za to uznale tleskali.

2 0
možnosti

Tak na toho hranicare se pak pojedu podívat...

0 0
možnosti
Foto

..a do baťůžku kromě pití a svačiny nezapomenout:-) přibalit i jeden doutníček dynamitu...

1 0
možnosti

J62a52n 69R50i93c47h91t85e91r

25. 9. 2019 10:00

Nebyl bych tak striktní. Na jednu stranu máte pravdu, na druhou ovšem, jak už tady někdo podotkl (a vy ostatně taky), mnozí z těch pohraničníků tam byli zkrátka odvedeni, s tím nic dělat nemohli, nevybrali si to.

kromě toho je třeba oddělit různá období. Například v 50. letech utíkali lidé přes tzv. zelenou hranici opravdu ze strachu před komunisty, oprávněně. Na druhou stranu tehdy stejně tak přes zelenou hranici přecházeli agenti zejména CIA, velmi často (pro znalost prostředí) naverbovaní z řad bývalých nacistů, kteří neměli moc co ztratit (to není nějaká propaganda, to už CIA dávno přiznala). Střílet do neozbrojených lidí samozřejmě zločin je (taky nechápu, proč je komunisté zkrátka nenechali odejít, beztak tady museli nechat majetek - vilu na Ořechovce přes Šumavu nepřetáhnou), ovšem jsou i jiné případy.

V 60. letech už to bylo trochu jiné, zejména v 2. pol. 60. let už se dalo vycestovat mnohem snadněji i do západních zemí (a tam případně zůstat). Přes kopce nikdo lézt nemusel.

V 70. letech už to zase bylo o něco horší - snazší to měli jen případní cizokrajní agenti, neboť stát už chápal potřebu valut a tedy valutových cizinců. V té době už se střílelo opět jen po emigrantech.

A co se týče 80. let... nic si nenamlouvejme, tam už šlo především o emigranty ekonomické, kteří obvykle taky neutíkali přes kopce, ale spíš třeba přes Jugoslávii. taky už se tolik nestřílelo.

Tak jsem se tu hezky rozepsal... ale jestli z toho něco plyne, to fakt nevím;-D;-D;-D

1 1
možnosti

Ale hlavně, on ten pohraničník, ať chceme nebo nechceme, ať se tomu budeme bránit či ne, je prostě součástí naší historie a nějak tak prostě od ni nejde odpárat.

A taková socha pak může být pro někoho symbolem jeho služby v armádě, pro někoho symbolem železné opony, pro někoho symbolem zastřelených a zadržených lidí, pro někoho prostě symbolem historické doby.

Pro hloupé pak inpirací k malůvkám, diskusím o odstranění a podobně.

On totiž na těch hranicích a třeba i se psem mohl sloužit nejeden voják, který nikoho nezastřelil, nikoho nezadržel, a třeba by si přál aby na vspomínku na jeho službu stála taková socha.

A jak jsem psal již mnohokrát. Přestańme se bát symbolů, to je známka slabosti.

Ono třeba v kontextu s výkladem "významu a symbolů" soch je zajímavé, že se nikdo nepozastaví nad pomníkem Churchilla . Třeba tady https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/churchill-politik-ktery-schvaloval-plyn-i-koncentracni-tabory

1 2
možnosti

Tak z vlastní zkušenosti.

V Brandýse nad Labem, před tělovýchovnou fakultou Univerzity Karlovy stával do roku 1969 Masaryk. Pak ho v noci armáda a miličáci odtranili. Oni se totiž bolševici báli jakýchkoli symbolů, protože strach ze sybolů je znakem každého režimu, kterému dochází argumenty pro jeho existenci a jehož konec se neúprosně blíží.

Někteří lidé tvrdí, že pokud se z té či oné doby neponaučíme, že se historie opakuje.

A pro úplnost uvádím odkazy na mapy kde stál, a kde nyní stojí Masaryk.

https://mapy.cz/zakladni?x=14.6676830&y=50.1842518&z=17&pano=1&pid=68418556&yaw=0.157&fov=1.257&pitch=0.306

https://mapy.cz/zakladni?x=14.6657037&y=50.1847730&z=17&pano=1&pid=68418285&yaw=0.721&fov=1.257&pitch=0.146

Hezký den všem, i těm, co mají strach ze symbolů čehokoli :-)

1 0
možnosti
Foto

Jestli jsem vás správně pochopil, vyjadřujete ve svém komentáři postoj, že když někdo kritizuje existenci nebo vytvoření nějakého památníku ( sochy a pod.), který má symbolický význam, vyjadřuje tím strach z toho, co ten symbol symbolizuje.

K tomu mám dvě podstatné věci. Jednak v článku nevyjadřuji nic, co by se dalo chápat jako snaha o zakázání instalace sochy, prostě jen vyslovuji názor, že je obecně špatné adorovat zavrženíhodnou instituci a tím i režim, který ji stvořil.

Ale i kdyby to tak nebylo, přišlo by mi docela pochopitelné a oprávněné mít strach z toho co některé symboly symbolizují, tedy s komunismu, nacismu, totality, nesvobody, imperiálních zájmů mocností ( to odkazuji na Koněva) a pod.

Strach je v tomto případě dobrou motivací proto, abychom si na takové jevy ve společnosti dávali pozor. A začínat to musí tím, že na ně upozorníme.

Hezký den všem, kdo tuto obavu mají:-)

2 0
možnosti
Foto

No, pokud by měla ta socha oslí hlavu.......:-)

Karma

0 0
možnosti

Máte pravdu pane Turnere, lavečky jsou lepší.

0 2
možnosti
Foto

Jsou, protože pokud vím, Václav Havel nikoho nezastřelil, nebo nenechal roztrhat psem.:-)

2 0
možnosti
Foto

Pohraničník se psem a samopalem u ostnatých drátů na hranicích se prakticky ničím neliší od příslušníka SS se psem a samopalem u ostnatých drátů v koncentráku.

15 0
možnosti
Foto

Státní hranice je státní hranice, nahlášená OSN. Každý stát má právo si zvolit, jak se bude bránit proti jejímu narušení. Jenom globalisté mohou tvrdit opak.

1 3
možnosti