Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To je jenom takové zakrývání moderního, levicového antisemitismu, že?

Jeden chytrý kdysi napsal, že antisionismus je socialismus pro blbé. Ono to z tzv. moderních levičáků nakonec vždycky vypadne.

2 2
možnosti

Obávám se, že jste to přesně vystihl. Říká se tomu také "nový antisemitismus". Současní antisemité se maskují jako "kritikové politiky Izraele". U řady zdejších blogerů je to názorně vidět. Islámský apologetismus je myšlenkově propojen s kritikou Izraele, tedy s faktickým antisemitismem. Někteří blogeři napíší podobný umírněný článek, ale pak to z nich vyleze v průběhu diskuse.

2 0
možnosti
Foto

ortodoxní judaismus a fanatický islamismus se od sebe prakticky neliší, takže karma

0 1
možnosti

J26a67n 65J77a60n55u44š16k88a

30. 9. 2019 17:42

cestu islamizace Israele? judizaci uz ma za sebou

0 0
možnosti
Foto

...asi byste to měl nějak vysvětlit, takto mi to nedává smysl

0 0
možnosti

Vaše tvrzení, že "židovství spíše kopíruje islám", je velice nepřesné. Židovství je mnohem starší, než islám. Prorok Muhammad se pokusil do své zvěsti integrovat jak prvky židovství, tak křesťanství. Avšak Muhammadovo nepochopení pointy starozákonních i novozákonních příběhů vedlo ke vzniku islámského učení, které má spíše charakter parodie na Bibli.

Principy sekularismu najdeme již v biblickém Starém zákonu (úžeji v Tóře). Typicky se o tom můžeme dočíst v knize Soudců, kde je společenství Izraelitů spravováno jistou formou demokracie. Izraelité však chtěli mít krále (po vzoru okolních národů), a tak svou demokracii (založenou na správě soudců z lidu) zrušili a vytvořili královskou monarchii, před níž je Hospodin varoval. Proto mají izraelské komunity kdekoli ve světě hluboce zažitou tradici společných rad a shromáždění.

Islám má úplně jinou filozofii. Tam je vojenský vůdcovský princip všudepřítomný. Demokratizační proces v islámské společnosti je prakticky vyloučený, protože islám je s demokracií a sekularismem neslučitelný. Je to jako oheň a voda. To si uvědomoval právě zakladatel moderního Turecka M. K. Atatürk, který se rozhodl z Turecka islám úplně odstranit. Bohužel – život jediného (i když velice schopného) politika na to nestačil. S islámem se demokracie budovat nedá. Prostě nedá. Takzvané "Arabské jaro" je pouze nevyhnutelným odrazem této skutečnosti.

Paradoxně – to, co je dnes označováno jako "ortodoxní judaismus", je v porovnání se závazným vzorem, kterým může být pouze Tóra, autentickému judaismu dost vzdálené. A všímá si toho čím dál více Izraelců. Oděvy a rituály vzniklé ve středověku lze těžko označit za autentický judaismus. Proto se o Izraelce nebojím. Dokázali přežít tisíce let útlaku. Všichni, kdo je chtěli vyvraždit, zmizeli z dějin. Nevidím důvod, proč by tomu mělo být někdy jinak.

Souhlasím s Vámi v tom, že "křesťanství v mnoha ohledech poskytuje návod na soužití demokratických principů s náboženstvím".

1 0
možnosti
Foto

Tato úvaha je naprosto nesmyslná a Izrael nikdy nemůže nastoupit cestu zmíněných zemí. Přestože ortodoxní a ultraortodoxní jsou známi svým fanatismem, Judaismus svou podstatou fanatismus vylučuje, na rozdíl od Islámu. Nemůžete se stát židem ani Židem jen na základě toho, že pronesete jakési vyznání víry. Naopak, když budete mít zájem k Judaismu konvertovat, Rabíni vás budou od toho kroku všemožně odrazovat. Takže jediná věc která reálně hrozí je, nárůst vlivu ortodoxních a ultra ortodoxních skupin ve společnosti, což je ale diskutabilní, protože Izraelská společnost je už natolik svobodná, že žádný podobně extremistický vliv nepřipustí.

Takže ano, jisté komplikace zde mohou nastat, nicméně aby se země vydala cestou Turecka nebo dokonce Iránu, to je naprostá blbost.

7 1
možnosti

Myslím, že už ji dávno nastoupil, ať chcete, či nechcete...

1 0
možnosti

Izrael nikdy nebyl sekulární stát a ani být nemohl, protože je výsledkem sionismu a ten má k sekularismu hodně daleko...

0 2
možnosti
Foto

Vy moc nevíte co je to sionismus , že?

4 0
možnosti
Foto

Ztráta sekularismu je ztráta vědomí historických kořenů a smyslu budoucího přežívání a oslabení pudu sebezáchovy. Viz v současné době Evropa. Židovský sekularismus je to, co drželo Židy pohromadě 3 000 let i když žili roztoušeni po celé Evropě. Je to, co umožnilo Židům přežít holocaust a založit si vlastní stát.

3 1
možnosti

;-D Sekularismus je postoj spočívající v tom, že státní moc, státní instituce a stát sám mají být nezávislé na náboženství a náboženském uvažování.

1 0
možnosti
Foto

Tak to je tak kvalitní článek, že by patřil na třetí stranu tištěného vydání MF Dnes a pořádný honorář za něj.

1 3
možnosti