Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No jo, ale právě v téže době Urválek a další tvrdili, že nevěděli. Bylo to tvrzení proti tvrzení.

A my se tady bavíme o tom, že mohla vědět o tom všem 17 letá holka.

Pak se za tím vším po roce 1969 zavřela voda.

1 4
možnosti
JL

Nonsens. Nejpozději v roce 1963 Kolderova komise, která působila od září 1962 do dubna 1963. Na činnosti komise participovala dokonce řada přímých aktérů nezákonností, za všechny je možno jmenovat prokurátora Josefa Urválka. Komise došla k závěru, že procesy s komunisty byly vykonstruovány a byly protizákonné. Samozřejmě zveřejněné až v roce 1968.

Paní Válková byla v maturitním ročníku a pochybuji, že by jí to uniklo.

Tuto možnost nepřipouští ani Zeman s Babišem, nehledě na historiky.

Tímto bych tuto zcela neplodnou diskuzi zakončil. Celý článek zde:

http://totalita.cz/50/50_01_013.php

4 0
možnosti
Foto

Zprávu Kolderovy komise já jsem četl až po roce 1989, do té doby byla nepřístupná. Stejně tak zpráva Pilerovy komise.

A co vám říká tohle, chodili spolu z velké lásky a sedmnáct jim bylo a bez nadsázky jim patřil celý svět.

Tehdy hoši a dívky měli jiné radosti a starosti. Než číst Rudé právo.

Mimochodem o Urválkovi je ve Zprávě Kolderovy komise t

oliko jediná zmínka: Některé dílčí úpravy v ní provedla komise ÚV a osobně s. Gottwald. Politický sekretariát schválil rovněž složení senátu, prokurátory a obhájce. Ve skupině prokurátorů byli dr. Urválek, dr. Aleš, dr. Kolaja a dr. Antl. Ti byli několik týdnů před procesem soustředěni v Ruzyni, kde se seznamovali s materiály, přičemž jim nebylo dovoleno obviněné vyslýchat, ani se účastnit výslechů prováděných bezpečnostními orgány. Ve své práci byli kontrolováni pracovníky bezpečnosti, kteří do jejich místností zavedli i odposlechovou techniku.

A mám dotaz: Kde a kde si paní Válková mohla toto přečíst?

1 1
možnosti
LB

O samizdatech jste někdy slyšel?

Nehledě na to, že tzv. Sdělení ÚV KSČ z roku 1963 kolovalo v opisech mezi lidmi, protože členové KSČ ho k dispozici měli.

V lednu 1966 kopii této zprávy propašovala Heda Margoliová (vdova po popraveném Rudolfu Margoliovi v procesu se Slánským) do Paříže, kde ji předala své spolužačce - sestře Pavla Tigrida. Ten ji na jaře 1966 otiskl ve Svědectví, odkud jej převzalo několik významných novin a časopisů a západních rozhlasových stanic, z nichž se o existenci té zprávy dozvěděli i obyčejní smrtelníci v Československu.

2 0
možnosti
Foto

A jaký to má vztah k diskuzi o tom, co tedy musela vědět paní

Válková. A ujišťuji vás, že ke mně nic takového nedoputovalo. A to připouštím, že jsem se tehdy velmi živě od svých 12 let zajímal o věci veřejné. Spolužáci po mě vždy chtěli, abych se v hodinách občanské výchovy předváděl před učiteli.

Ale až teď jsem si ujasnil při četbě Svobodného slova z první poloviny roku 1968. že se ty rehabilitace týkaly Píky, Kutlwashera, Svetlany atd. Prostě jsem si to nezapamatoval.

0 0
možnosti
LB

Pane Řezníku, už na jaře 1963 se KSČ odhodlala volky nevolky přiznat, že právě tak jako ve všem ostatním byl jí Sovětský svaz vzorem i v popravování a mučení nevinných lidí.

ÚV vypracoval tzv. Sdělení ÚV KSČ o porušování stranických zásad a socialistické zákonnosti v období kultu osobnosti. Sdělení přiznávalo, že lidé souzení v procesu, byli naprosto nevinní, že jejich výpovědi byly vynuceny nezákonnými prostředky, že se při jejich výsleších používalo nejrůznějšího surového nátlaku, drog, fyzického i duševního mučení. Sdělení dále oznamovalo, že většina odsouzených, mezi nimi např. i Rudolf Slánský, byla plně rehabilitována, jak soudně, tak stranicky. A už v této době se lidé dozvídali o jménech Josef Urválek, Karel Vaš atp.

Nutno dodat, že v té době byly v Maďarsku, Bulharsku a Polsku oběti inscenovaných procesů dávno rehabilitovány, jen u nás bylo dlouho ticho po pěšině. Přitom jak známo, v Československu bylo v letech 1948 - 1954 popraveno víc lidí, než ve všech sovětských satelitech dohromady.

Z čehož vyplývá, pane Řezníku, holý fakt, že je úplně šumák, kde se Václav Klaus na jaře 1968 pohyboval.

9 0
možnosti
Foto

Ale až na to mluvilo o porušování socialistické zákonnosti a že proces rehabilitací není dodnes ukončen, tak přece jenom z toho nevyplývá, že by se někdo měl za povinnost se tím zabývat, navíc ještě znát jméno Urválek, To jako byste chtěla tvrdit, že každý měl za povinnost vědět v r. 1975, že reprezentant Veselý kradl v Turecku v r. 1967 v obchodním domě.

A na samotného VK vrhá jeho přiznaná znalost špatné světlo, vzhledem k tomu, jaké koncese činil v 70. letech vůči režimu. A navíc publikoval v sovětských časopisech

1 2
možnosti