Ještě více než planeta se asi přehřívají některé mozky

17. 06. 2017 9:09:32
Proč se někdo snaží za každou cenu jiné přesvědčit, že se nic neděje, nebo naopak že se ženeme do záhuby? Ale bez ohledu na různé teorie a statistiky je počínání lidstva ke světu, v němž žije, nezodpovědné. Proč tvrdit, že není?

I na blogu se můžeme seznámit s řadou zkopírovaných analýz, které mají potvrdit či vyvrátit různé teorie globálního oteplování a změn klimatu obecně. Běžnému čtenáři stejně nezbývá, než si svůj názor utvořit na základě vlastních emocí, protože ověřovat důvěryhodnost většiny grafů a statistik a jejich objektivní vzájemné posuzování je zhola nemožné. Nabízím proto poněkud jednodušší pohled na tuto problematiku.

Klima se mění.

Klima se mění a pro toho, kdo hodlá popírat i tuto premisu je asi zbytečné číst dál. Klima se mění zcela objektivně a není nijak důležité, jak se nám jeví průměr květnových teplot v Klementinu za posledních sto padesát let. Klima se mění a tento proces může někde znamenat snížení, jinde zvýšení teploty, tání ledovců na jednom místě a zaledňování na jiném, deště a kataklyzmatické jevy v jedné části světa a vysušování celých oblastí jinde, změny větrů, mořských proudů a různých periodických jevů. Klima se mění, co je svět světem.

Ty změny byly v minulosti relativně pomalé, jako střídání glaciálů a interglaciálů, ale i poměrně rychlé jako třeba výkyvy ve vysušování a zavodňování Sahary již historické době. Žádné však bez nějakého nárazového podnětu neprobíhaly tak, jak v animovaném filmu Doba ledová (i když vlastně tam byla vždy tím nárazovým podnětem ta veverka, takže jsou tyto filmy v jistém souladu s klimatologií).

Předmětem studia a z něho vzniklých hypotéz, a mluvím teď o vědeckých hypotézách, a ne o zcela jinak motivovaných deklaracích vysloužilých politiků nebo ekoteroristů na druhé straně, jsou procesy, které klima ovlivňuji. Je jich mnoho a lidská činnost k nim patří také.

Člověk klima mění

Lidská existence a činnost mají vliv na změny klimatu. To je další premisa, bez které se nikam nedostaneme. Přijde mi zcela absurdní přemýšlet o tom, že by civilizace na klima žádný vliv neměla. Klima, byť mírně, změní výstavba údolní nádrže, zbudování rybníků (viz Jižní Čechy) nebo vznik velké aglomerace (viz Pražská kotlina), takže je poměrně nepravděpodobné, že by na něj nemělo vliv kácení deštných pralesů, zemědělská činnost, změny chemismu oceánů a skleníkové plyny v ovzduší. I samotná lidská populace a její nárůst a všechny s tím spojené důsledky, jako jsou například odpady nebo zplodiny, se musí nějak projevit.

Otázkou je, jakou roli tyto důsledky lidské existence a činnosti mají v porovnání s vlivem jevů, které člověk nezpůsobuje. A to je možná jádro veškerých ohnivých diskusí. Můžeme se dočíst, jak výbuchy sopek vychrlí do ovzduší tolik emisí, kolik nezvládnou tisíce automobilů a stovky továren za celý rok. Asi ano, ale pro co je to argument? Pro to, abychom nedbali na snižování emisí? Proč, když víme, že nám emise škodí? Sopku nezašpuntujeme, ale snížit emise našeho průmyslu a dopravy můžeme. A to je meritum problému.

Zbytečně vedeme nesmyslné polemiky, které se stávají politickou municí o tom, jaký je náš podíl na klimatických změnách, když můžeme prostě konstatovat, že člověk zásahy do životního prostředí své životní prostředí ničí a škodí tím sám sobě. Všechny důsledky lidské činnosti, které Pařížská konference a na ní vzniklá dohoda (Rámcové úmluva OSN o změně klimatu) definovaly, mají negativní vliv na životní prostředí, takže je ve finále úplně jedno, jestli třeba nemají takový vliv na globální oteplení, jak někdo předpokládá. V mém předešlém článku se mě někteří čtenáři snažili přesvědčit, že spojování pojmů ekologie a klimatu je nepatřičné a jiní by rádi i tuto vazbu zesměšňovali. To jsou však už jen pohledy těch, kteří tuto problematiku vnímají pouze jako politikum odtržené od reálné podstaty problému, což je myslím hloupé a zbytečné. Je to globální a komplexně propojený problém lidstva, ne problém osobních zájmů jednotlivců a skupin. Alespoň tak by to mělo být podle mého názoru obecně vnímáno.

Autor: Jiří Turner | sobota 17.6.2017 9:09 | karma článku: 16.10 | přečteno: 519x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10632 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7336 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 170 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 338 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...