Mišn, vižn, televižn

3. 11. 2017 11:26:04
Tedy vision, mission, television – vize, poslání a televize. Tuto rýmující se formuli jsme kdysi sarkasticky používali pro motivační akce v jedné nadnárodní firmě, ale ono to docela dobře funguje i v pohledu na politiku.

Každá politická strana musí prezentovat své vize, své poslání a tím nejlepším způsobem je nepochybně agitace prostřednictvím pohyblivých obrázků. Obecně se v této proklamaci skrývá vždy určitá faleš, všichni to vědí, a všichni dělají, že to tak není. Ona firma hlásala jako své poslání učinit všechny konzumenty svých výrobků (je to potravinářská firma) šťastnými, a to de facto tím, že si konzumací několika rozpuštěných kil cukru denně někdo přivodí obezitu a předčasnou smrt, což souvisí z vizí, kterou je, aby to skutečně nebyla jen deka ale kila a tento tichý zabiják byl náležitě hezky zabalen, prvotřídně technologicky zpracován a byl z hlediska kvality zcela bezvadný.

To vše se dá odprezentovat třeba formou reklamy, ve které si šťastní rodiče se šťastnými dětmi otevřou to svinstvo u slavnostní (nebo také zcela všední) večeře. Dá rozum, že posláním každé takové firmy je vydělat svým akcionářům hodně peněz, a to, což je ta vize, zlikvidováním konkurence a zaplavením světa svými výrobky. Abych byl ale objektivní, jedním z poslání bylo i nabízet dobrou a dobře placenou práci svým zaměstnancům, což musím uznat, firma dělala také, čímž se přiznávám k podílnictví na masové vraždě.

V politice je to podobné, vytrubovaným posláním každé politické strany je nastolit ráj na zemi, na které si budou ti samí šťastní dospělí s těmi samými šťastnými dětmi užívat téhož šťastného života. Nebude to konzumací jedu v nápoji, ale konzumací jedu v ideologii. Záměrně to značně dramatizuji, s tím nápojem při normální konzumaci není žádný problém, stejně jako není problém s chladnou hlavou konzumovat normální ideologie. Problém je však v tom, že zločinné nebo alespoň amorální ideologie se často v rámci „mišn vižn, televižn“ prezentují jako něco báječného, a plíživě se mohou stát drogou, stejně jako neúměrná konzumace čehokoli.

Nabízí se tak otázka, jak se něčemu takovému bránit. V obou případech by se dalo říci, že by měl stačit zdravý rozum, ale realita tomu neodpovídá. Lidé nedbají na dobré rady ohledně rozumné a uměřené konzumace čehokoli, co je jim nabízeno, stejně jako nedbají rizik spojených s přijetím politiky, která je důvodně podezřelá z toho, že může v budoucnu škodit. I důvody budou asi podobné, proč si nedat z plného korýtka opulentní porci toho, co nám chutná, proč se omezovat, proč konzumovat něco, co nemá někdy ani moc hezký obal, a hlavně, co ani moc nechutná, protože to není podbízivé a neobsahuje to různé „cukříky“ a "glutamáty" na zvýraznění chuti.

V tomto ohledu se blížíme k obecnému stavu, kdy to co není takto podbízivé, je neprodejné, a záleží na jen na tom, kdo kolik do té reklamy nainvestuje, a jak je ona reklama marketingově zdařilá. Jinými slovy se přesunujeme ze souboje "zdravé proti nezdravému", do souboje "úspěšné proti neúspěšnému", přičemž pravá podstata toho či onoho produktu, už nikoho moc nezajímá. Důležité je jen to, jak se to prezentuje, a zdali je to dostatečně „trendy“. Jasně, v případě potravin to tak zcela není, je možné pít vodu za studánky, na zahrádce si pěstovat ředkvičky a chovat králíky, případně to z ověřených zdrojů kupovat. S politikou je to však poněkud složitější, tam asi nelze někomu přijet na „zahradu“ a podívat se, jak to či to či no dělá. Musíme věřit, což do značné míry platí i u těch potravin.

S vírou je to však také těžké. Víra bývá iracionální, a pokud se nám podaří ve své mozkovně prosadit racionální soudy, už to asi není víra. Víra v kvalitní salám za 39 Kč za kilo hraničí s bláznovstvím, stejně jako víra, že „poručíme větru, dešti“, nebo že „ANO s námi bude líp, protože to budeme řídit jako firmu“. Tím se oklikou vracím na začátek. Posláním firmy je vydělat peníze a vizí zlikvidovat konkurenci a zaplavit svět, nebo alespoň nějakou jeho část, svým zbožím, a je docela jedno, jakou to zboží má podstatu.

Autor: Jiří Turner | pátek 3.11.2017 11:26 | karma článku: 10.68 | přečteno: 487x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10640 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 116 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 131 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 202 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 364 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...