Ježíši Kriste, Ježíš znásilnil muslimku!

No a co? Muhammad prý ke stáru preferoval nezletilé dívenky, možná i křesťanky či židovky, tak proč ne Ježíš, o jehož životě nemáme žádnou relevantní informaci? Je tam sice disproporce 600 let, ale rozumíte snad umělecké nadsázce?

Už několik týdnů se diskutuje o uvedení kontroverzní inscenace Slovinského mládežnického divadla Naše násilí vaše násilí na brněnském festivalu Divadelní svět. Dokud se diskutuje, je to fajn, ale bohužel se opět ukazuje, že touha po cenzuře nezmizela s pádem komunismu. Mnozí by představení režiséra Olivera Frljiče nejraději zakázali.

Že to vadí křesťanům, kteří sesbírali 6000 podpisů na petici požadující zákaz uvedení, a že to odsoudila České biskupské konference, to lze pochopit. Je to bezbožnost a rouhání a divím se, že to samé ještě nevyjádřilo Ústředí muslimských obcí, protože i muslimové by měli být pohoršení. Tím by to však mělo skončit, protože žijeme ve svobodné demokratické a sekulární zemi, kde platí právo světské a nikoli církevní a nikdo nikoho (tím měně náboženské funkcionáře) nenutí na představení chodit.

Představení jsem neviděl, a pokud bych ho viděl, dost možná bych byl znechucen, nebo otráven jako u mnohých kusů alternativních divadel, která svoji alternativitu dohání ad absurdum, ale o to nejde. Jedním z prostředků umění je provokace, a k provokování se náramně hodí náboženské symboly. Soudní lidé ve vyspělé společnosti mohou zkonstatovat, že je to nevhodné nebo nevkusné, ale nevymýšlí cenzurní zásahy, nepíší petice a samozřejmě nejdou vystřílet vedení příslušného souboru nebo redakci časopisu a nevyhlásí „fatwu“ nad autorem díla.

To jsou projevy společnosti a náboženství, které mnohdy oprávněně kritizujeme. V tomto kontextu bychom se tedy měli také sami chovat. To adresuji  lidoveckému náměstkovi brněnského primátora Petru Hladíkovi, který požadoval na zastupitelstvu odhlasovat zákaz uvedení. Bylo doporučováno i to, aby se festivalu o patřičnou částku snížit rozpočet. Komunistická normalizační politika v oblasti kultury stále žije! Bohužel asi nejen v oblasti kultury.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 17.5.2018 11:09 | karma článku: 16,90 | přečteno: 929x