Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kladivo na migranty

„Eréč migroš neméči, huňár scépeň kámoš.“ Volněji přeloženo: "Zastávej se, holoubku, migrantů, a zavřeme tě, až zcepeníš." To je pasáž z „pokrokového“ maďarského zákona, který kriminalizuje pomoc migrantům a utečencům.

Není to pochopitelně pasáž z maďarského „Kladiva“, ale, jak jste jistě mnozí poznali, trochu upravená replika z Vraždy v salónním kupé od pánů Smoljaka a Svěráka, která mi přišla na mysl určitou směšnou absurditou, stejně jako legislativní počiny v Orbánově Maďarsku. Možná by se však dala nalézt méně humorná paralela z maďarských dějin, kdy diktátoru podobný jedinec vychýlil tuto zemi ze směřování, kterým se vyznačují demokratické státy.

Nedělám si iluze o tom, že i u nás si mnozí řeknou: „To je ono, tak se na ně musí!“ Hysterie je v naší společnosti na to stále dostatečná. Je si ovšem nutné uvědomit, že zpřísňovat migrační zákony a migrační politiku státu je něco jiného, než vydávat zákony, podle kterých pomoc nějakému cizinci v nouzi může být trestným činem. Abych byl konkrétní, je trestné mu poskytnout jídlo, přístřeší i právní pomoc, a to i ze soukromých zdrojů.   

Nejedná se přitom o boj s převaděčskými gangy, převaděčství je trestná činnost v Maďarsku, stejně jako kdekoli jinde v Evropě, ale postihuje to humanitární organizace, které se snaží pomáhat lidem v nouzi, stejně jako jednotlivce, kteří spáchají svévolně nějaký „humanitární zločin“. 

Tento zákon byl jeho tvůrci pojmenován „Stop Soros“, aby bylo všem jasné, do jakého padoucha je zosobněn zločinec, který chce prostřednictvím nevládních organizací podporovaným financemi z fondů, jako jsou ty filantropa Sorose, zaplavit Maďarsko nelegálními migranty. Nejabsurdnější je pak na tom to, že Maďarsko má aktuálně problém s nelegálními migranty asi takový jako Česká republika, tedy prakticky žádný.  A jako cílovou zemi by si ji mohl zvolit jenom takový migrant, který by zcela zešílel.

Problematičnost zákona spočívá také v tom, že nebere na zřetel mezinárodní právo, podle kterého může být nelegálním migrantem pouze ten, kdo neprojde určitým procesem, tedy nedostane status válečného uprchlíka, politický azyl apod. Pak teprve může být takový člověk vrácen, k čemuž se aktuálně obecně v Evropě schyluje, respektive by měl být takový člověk zachycen ještě na půdě Afriky či Asie.  Do té doby se však o něho musí (pokud už se sem dostane) někdo postarat, co ve své podstatě tento zákon kriminalizuje.

Největším paradoxem pak je, že se to odehrává v zemi, ze které v dobách komunismu odešlo do demokratického světa několik milionu lidí (několikrát více než od nás), kteří tak učinili nelegálně. Většina z nich byla, stejně jako v případu našich emigrantů, migranty ekonomickými (nebo měli pohnutky politické i ekonomické). Nikdo však v západních zemích, kam utíkali, nevydal zákon, který by pomoc, které se jim dostalo od státu, organizací i jednotlivců, měl za trestný čin. Bylo to právě naopak. Mimochodem exodus vzdělaných a demokraticky smýšlejících lidí z Maďarska stále pokračuje a po nástupu Orbána k moci významně sílí.

Je také pozoruhodné, že v balíčku „protimigrantských zákonů“ nalezneme i novou zákonnou normu, která deklaruje „vedoucí úlohu“ katolické církve a staví křesťanství a křesťanskou kulturu nad jiná náboženství a projevy jiných kultur. Důvod je jasný, ale opět je to opatření, které vrací Maďarsko o tři sta let zpátky a zákon má parametry, které oprávněně kritizujeme v islámském právu. Je docela normální, pokud to tak v Evropě je, ale je naprosto nepřijatelné, že to tak ze zákona být musí. Navíc je patrné, že "Stop Soros" je v naprostém rozporu s křesťanskými principy. Jakou tedy křesťanskou kulturu má Viktor Orbán na mysli?  Tu inkviziční, tu násilné katolizace? 

Je třeba uvést, že tento do civilizovaného světa nepatřící zákon mohl být přijat jen díky tomu, že Orbánova strana Fidesz (Fiatal Demokraták Szövetsége, česky Svaz mladých demokratů), jejíž název evokuje latinský výraz pro víru (a také vatikánskou agenturu mající na starosti křesťanské mise), získala v maďarském parlamentu zákonodárnou většinu, a může tak vydávat podobné zákony kdykoli se ji zachce. Budiž to mementem, aby nějaký podobný nacionalisticko – populistický spolek někdy v budoucnu nezvítězil i u nás.  

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 21.6.2018 11:14 | karma článku: 24,32 | přečteno: 4568x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 26,99 | Přečteno: 884x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...