Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Což takhle obnovit základní vojenskou službu

Naši slovenští bratři o tom prý zcela seriozně uvažují. Osobně si myslím, že by tato absurdní myšlenka nalezla podporu i mezi našimi občany, a tudíž by si ji vzali za svou i mnozí politikové. Půjdeme si tedy hrát na vojáky?

"Vojna z chlapce muže činí". To se říkávalo v době, kdy jsem absolvoval ve "zlatých osmdesátkách" vojenskou službu já. Nevím, kolik branců, vojclů a pozdějších záložáků se s tímto rčením bylo ochotno ztotožnit, odhadl bych, že asi tak promile. Vojna je pochopitelně nevyčerpatelným zdrojem vzpomínek a vyprávění (které, jak říká jedna z mých dcer, jsou rok od roku lepší), ale pokud se reálně zamyslím nad tím, jaký měla základní vojenská služba (dále jen ZVS) pro mě a pro drtivou většinu mladých mužů přínos (tedy pozitivní přínos), nenapadá mě vůbec nic. Pokud to ještě někdo neuměl z civilu, na vojně se naučil podvádět, předstírat (práci, stejně jako odhodlanost k boji a lásku ke straně), lhát a nezřízeně chlastat. 

Tímto historickým exkurzem jsem se dostal do oblasti argumentů, které na podporu ZVS  uvádí, že vojna mladé muže fyzicky a morálně zocelí, že se z maminčiných mazánků stanou samostatní, sebevědomí a fyzicky disponovaní jedinci. Přestože by dnešní ZVS mohla vypadat jinak, než ta před čtyřiceti lety, tak nevěřím tomu, že by se za půlrok či rok s někým něco takového proti jeho vůli mohlo stát. Kdo si zakládá na své fyzické zdatnosti má nepřeberné možnosti se realizovat ve sportu a podobných aktivitách, komu na tom nezáleží, ten to dělat nebude nikdy a nikde. Se samostatností, schopností zvládat určitý diskomfort a respektováním autorit je to podobné. Jinými slovy jsem přesvědčen, že k tomu, aby chlapec dospěl v muže, není třeba vojny, ale jeho výchovy v rodině a dejme tomu i podpory státu, co se týče  sportu, volnočasových aktivit a vzdělání. Kdyby stát prostředky (nemalé prostředky), které by musel vynaložit na zřízení ZVS, vložil do oné podpory sportu (ne pouze vrcholového sportu ale hlavně sportování dětí a mládeže), byl by to počin, který by mohl mít reálné pozitivní výsledky.

Druhá oblast argumentů vychází z toho, že náš stát potřebuje k zajištění své obranyschopnosti (doufám, že jen obranyschopnosti) kromě profesionální armády i armádu záložáků a aktuálně činných vojáků ZVS. V této souvislosti se nabízí otázka: k čemu? Nedokážu si nějak představit, jak by naší bojeschopnosti přispěli absolventi základního výcviku s pěchotní zbraní. Proti komu by dle nějaké vojenské doktríny měli tito lidé bojovat? Proti obdobným nešťastníkům ze Slovenska, Maďarska či z Rakouska? Proti desetimilionové po zuby vyzbrojené ruské armádě s mezikontinentálními jadernými raketami a strategickým letectvem? Proti elitním profesionálním výsadkářům (nevím jakého státu) nebo snad proti hordám islámských hrdlořezů? Ať se to podívám z jakéhokoli  pohledu, vypadá každá taková válečná doktrína jako absurdní žert.

Je vcelku pochopitelná ZVS ( i pro ženy) v Izraeli, který je už od svého vzniku v permanentní válce, a to ve válce konvenční. I tam však aktuálně vojenské operace provádí profesionální vojáci a "branná výchova" obyvatelstva je spíše založena na disciplíně nutné k přežití.  Naopak ozbrojování civilního obyvatelstva ve "třetím světě" je vždy a všude destabilizujícím a velmi nebezpečným faktorem. Ukazuje se, a to bez ohledu na režim, že zbraně patří do rukou jen vycvičeným profesionálním vojákům, nad kterými má stát plnou kontrolu. U nás má třeba logické opodstatnění budování elitních jednotek "rychlého nasazení", které jak název napovídá mohou být rychle nasazeny jak v boji, tak i třeba při řešení mimořádných "civilních" událostí, živelných pohrom a podobně. Není bez zajímavosti, že při minulých povodních naše armáda fatálně selhala, a to jednak díky liknavosti politiků a jednak bídným stavem techniky. S určitými výhradami je nutné respektovat i povinnosti vyplývající z našeho členství v NATO.

Ani v nejmenším jsem nechtěl zpochybnit, že je obrana vlasti ctností, a to ctností vysoce ceněnou. Musíme si však uvědomit, že doba se od časů, kdy mohli čeští muži (i ženy) reálně bránit svou vlast, výrazně změnila, že představa obrany vlasti s puškou v zákopu nebo v pohraniční pevnůstce vzala zasvé. Dodal bych: díkybohu. Možná v této souvislosti žijeme i ve stavu nějaké historické frustrace z  toho, že jsme od středověku prakticky nikdy svoji vlast nebránili. Bojovali jsme v mocenských válkách našich i cizích panovníků a v armádách státních útvarů, do kterých jsme byli začleněni. Bylo nám znemožněno bránit svou vlast před hitlerovským Německem v roce 1938 i před bolševickým Ruskem v roce 1968. V prvním případě díky zradě spojenců a slabosti politiků, druhém případě díky fatální přesile, neochotě demokratického světa se za nás postavit a také díky naší následné vlastní zbabělosti.  

Tento historický komplex je však asi zbytečné kompenzovat jakousi bojovou přípravou v rámci ZVS. Vlastenectví je možné projevovat i jinými způsoby. V současné době jsme v hybridní kybernetické válce s mocnostmi, které nikoli vojensky, ale ideologicky rozkládají českou společnost. Nepodléhat a nepodlehnout lžím a dezinformacím a odporovat těm, kteří nás nás takto vedou, může být právě oním projevem národní hrdosti a vlastenectví. Ideálem mladého českého muže tak nemusí být voják, ale tělesně i duševně zdravý, fyzicky zdatný člověk, který byl dobře vychován a dobře vzdělán. Do toho má také stát investovat více, než do přežitých a z geopolitického hlediska nesmyslných projektů. 

 

 

 

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 3.1.2019 13:18 | karma článku: 34,80 | přečteno: 4919x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,11 | Přečteno: 899x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...