Dvojí kvalita sexu v EU

22. 04. 2019 0:50:30
Po té, co byl vyřešen - nevyřešen problém dvojí kvality potravin, klepou na dveře Evropského parlamentu ti, jenž mají v dvourychlostní Unii zařazený první stupeň či volnoběh se svým požadavkem zrušení dvojí kvality sexu.

V případě potravin a jiného zboží šlo o to, že třeba německý spotřebitel si za zhruba stejnou cenu mohl (možná může a bude moci i nadále) koupit zboží stejné značky a stejného vzhledu v jiné kvalitě. Pravděpodobně ve vyšší kvalitě. Stejné prací prášky koupené v Německu prý lépe perou, bělidla lépe bělí (skoro tak jako v té reklamě, že už bělejší to být ani nemůže), v německých lančmítech je kromě drůbežího separátu i vepřové a v rybích prstech je rybí maso, nejen rozemleté ploutve se škrobem, jako je v těch našich od stejného kapitána jménem Iglo.

Obyvatele států EU jedoucích na jedničku či na volnoběh to pochopitelně uráží. To je asi celá podstata věci. Národ kupující ve svých hypermarketech hypertuny laciného sajrajtu té nejzoufalejší úrovně si těžko může objektivně stěžovat, že ho někdo okradl tu o vepřové, tu o maso z tresky a nižší podíl fosfátů v Persilu. Pokud si nějaká nadnárodní firma udělá analýzu toho, co jsou Češi schopní všechno sežrat, docela se divím, že do toho lančmítu pro náš trh ještě nějaké maso vůbec dávají.

Regály našich obchodů jsou přeplněny levnými výrobky, které nemají nic společného s tím, co si lze představit pod pojmem paštika, sekaná, párek nebo špekáček, ale také marmeláda, pivo, víno nebo kuře. Je to tam proto, že jsou to lidé z ohledem na cenu ochotni koupit. Nadáváme na výrobce takových „lahůdek“, ale oni přitom nedělají nic jiného, než že se přizpůsobují poptávce. Pokud někdo chce kilo špekáčků za 50 korun, nemůže počítat s tím, že tam bude to, co tam má být. Masný výrobek nemůže stát polovinu toho, co stojí výchozí suroviny, naopak musí stát s ohledem na práci a technologii minimálně dvojnásobek. Na trhu je samozřejmě i dostatek kvalitních potravin a spotřebního zboží, které část populace kupuje, a snad tato kategorie spotřebitelů roste.

Podstata celého problému tedy nespočívá v tom, že je tuzemský spotřebitel poškozován, ale že se cítí být ponižován. To je konečně příčina i všech těch nářků, že nám někdo „zakázal“ rum a pomazánkové máslo. Říkat si může klidně dál i mizernému vínu s bublinkami šampaňské, ale oficiálně se tento název nesmí použít ani pro ušlechtilé sekty s pravým šampaňským srovnatelné. Zákazník má však možnost si vybrat dle své chuti, svých zvyků a své peněženky, přičemž není tak docela pravda, že nakupujeme levné nekvalitní potraviny, protože na kvalitní drahé nemáme.

Jednak je mnoho lidí, kteří na to mají, ale na potravinách a navenek neprezentovatelném zboží škudlí, a jednak je to těmi návyky. Třeba deset deka parmské šunky stojí tolik, co půl kila nějakého drůbežího salámu. Dva lidé mohou tedy k večeři sníst k chlebu s máslem každý dva velké slabé plátky kvalitní šunky nebo čtvrt kila jakési směsi z rozemletých kůží, vody a škrobu, přičemž ti druzí jistě nebudou z výživové ani gurmánské stránky nijak ochuzeni. Ani tak se záměrnému používání lacinějších komponentů ve stejném zboží pro náš trh nikterak nezastávám.

V nadpisu a v perexu jsem použil jako poněkud zavádějící příklad sex. Myslím si, že v tom ale principiálně velký rozdíl nebude. Dnes už to možná není tak markantní, ale dříve jsme mohli mít pocit třeba na základě importované kinematografie a televizních seriálů, že na tom Západě mají kromě jiného i lepší sex. Že lépe vypadají, souloží častěji a neznají v tomto směru žádná tabu a nemají žádné předsudky. Nedokážu posoudit, jestli to tak obecně bylo, a nevím, proč by to tak mělo být dnes, ale každému je asi jasné, že každý si kvalitu svého sexu ovlivňuje sám. Každá má pak tuto možnost nejen v této oblasti, ale i co se týče stravování a používání spotřebního zboží.

Je hloupé se koukat do cizích ložnic i do cizích obchodů proto, abychom si mohli lépe stěžovat. Pokud už srovnáváme, měli bychom se spíše poučit. Místo stěžování si u instituce, kterou proklínáme za to, že se zaobírá ptákovinami, stačí nekvalitní zboží přestat kupovat. Velmi rychle zmizí z prodeje. V opačném případě nám hrozí vznik "podkomise komise Evropské komise", která bude činit dohled nad dodržováním oné stejné kvality sexu v rámci celé sedma- (nebo snad šesta- ?) dvacítky.

Autor: Jiří Turner | pondělí 22.4.2019 0:50 | karma článku: 35.88 | přečteno: 5078x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10638 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 92 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 123 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 351 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...