Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nelíbí se vám kritika? Zvolte si jiný lid!

Jsme svědky toho, jak ze Strakovy akademie, z Hradu, ba i z Institutu Václava Klause zaznívají slova nespokojenosti s tím, co se děje v podhradí. Není-li možné vyměnit mezi volbami politiky, což takhle se pokusit vyměnit lid.

Onen absurdní a sarkastický apel "zvolte si jiný lid" není můj výmysl, ten obrat  použil kdysi v jedné revolučně laděné básni Bertolt Brecht. Bez ohledu na to, kým Brecht byl, a komu byla ta výzva určena, je tímto sarkasmem celkem jasně poukazováno, že když nejsou vyslyšeny požadavky občanů na rozpuštění vlády, nabízí se, aby vláda rozpustila protestující lid a zvolila si jiný.  

Tuto myšlenku aktuálně podporují slova premiéra, prezidentova mluvčího i třeba bývalého prezidenta Klause. Všichni se chovají jako by svévolně vyšli z nějakého absurdního dramatu jiného prezidenta, jehož monology mi často přišly takové až příliš přemrštěné a teatrální. Ostudné projevy prezidentova mluvčího už překonávají i ostudná vystoupení jeho zaměstnavatele a premiéra se zastává prezident Klaus takovým způsobem, že to vytváří určité pochybnosti o jeho duševní kondici. 

Posledně jmenovaný prohlásil, že: "Demonstrace jsou fenomén, ale jinou věcí jsou demonstrace organizované, manipulované, na které se sváží zadarmo z Moravy  zaplacení lidé“. Před 30 lety se podle něj demonstrovalo proti režimu, dnes protestuje hrstička zneuznaných lidí. „Jsou nespokojení, frustrovaní, že nevyhráli volby,“ konstatoval Klaus. Demonstrace mohou podle něj zneklidnit zemi, rozeštvávat a přispět k nepohodě v Česku. Svoje vystoupení v televizi Prima pak vyšperkoval tím, že ocenil to, že Andrej Babiš se na jednání Evropské rady postavil proti „nesmyslné doktríně“ o člověkem vyvolaném globálním oteplování. To jsem sice nezaregistroval, ale těší mě, že se nepostavil proti "doktríně", že Země obíhá kolem Slunce.

Nesvědčí to o ničem jiném, než že nejen Václav Klaus žije již zcela mimo realitu, když spontánní demonstrace jsou vnímány jako protesty zmanipulovaných, zaplacených lidí, kteří jsou frustrovaní z toho, že téměř dva roky po volbách zjistili, že je prohráli. Tito politikové zcela ignoruje skutečnost, že na demonstraci přišli lidé, kteří nepochybně volili různé strany a někteří dost možná i ANO. Nikdo zde také nezpochybňoval výsledky voleb, ale to, jak se legálně zvolení politikové chovají a jak jednají.  

Výraz "zvolit si jiný lid" evokuje právě tu skutečnost, že politikové by chtěli oslovit jiný lid. Takový, který nevyjadřuje svou nespokojenost na pokojných demonstracích, ale mlčí, poslouchá a věří, že se mocní tohoto světa nestarají o nic jiného, než o jeho blaho. Takový lid vždy vyhovoval všem totalitním režimům, jenomže ty si takové chování vynucovaly silou. Naštěstí to zatím u nás nehrozí, takže nejvyšší bývalí i současní ústavní činitelé se omezují na urážky a spekulativní bláboly. 

Probuzení občanské společnosti je jedinou cestou k nápravě politiky a k nastavení určitých mantinelů, ve kterých se mají politici pohybovat, ale za které se vstup zapovídá. To neřeší totiž žádné volby, volby pouze přerozdělí moc, její udržování v podobě služby státu a národu a ne její zneužívání hlídají kontrolní mechanismy v podobě zákonů, které ovšem nezasahují do oblasti morálky a slušnosti, a také jejich vymáhání je dlouhodobé a složité.  To je prostor veřejného mínění, které politici mají vnímat.

Co na tom Andrej Babiš, Miloš Zeman či Václav Klaus nechápou, nechápu naopak já. Chápu ale docela dobře, že by si přáli jiný lid. Doufám, že i ta část národa, která se chová dle jejich přání, to nebude dělat navěky. Můžeme mít rozdílné politické názory i různé představy o fungování státu, ale existují přeci principy, které jsou univerzálně špatné a neslučitelné s tím jak má vypadat politika a jak ti, kteří ji reprezentují. 

 

 

Autor: Jiří Turner | pondělí 24.6.2019 12:12 | karma článku: 29,00 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 16,21 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 928x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 879x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!