Čelíme dramatickému rozmachu neomarxismu ve společnosti

20. 08. 2019 11:07:51
Setkáme se s ním všude, v médiích, v politických diskusích a šarvátkách i v běžné komunikaci. Marxismus se vrací ve své "neo" podobě jako uragán, a to nejen u nás, je to globální fenomén postihující celou západní civilizaci.

Hned v úvodu chci uklidnit všechny, kteří si zoufají "kam ten svět spěje". Nebojte se, svět sice dost možná míří do horoucích pekel, ale nebude to asi kvůli neomarxismu. Obrovský mediální boom prodělává pouze tento výraz, nikoli reálná podstata tohoto pojmu. Podle mediálních analýz používání slova "neomarxismus" za poslední rok ve sledovaných médiích vzrostlo asi osmkrát.

Přestože má "neomarxismus" svoji vcelku ustálenou definici v podobě prostého navázání na myšlenky Karla Marxe, stal se z něho pojem ne nepodobný výrazům, jako je "pražská kavárna" nebo "sluníčkář" a dokonce se někdy používá pro označení stejných postojů stejných lidí a posléze pak už jen jako nadávka určená jakémukoli názorovému oponentovi.

Stejná mediální analýza také dovede (ve sledovaných médiích) rozpoznat, kdo konkrétně se aktuálně výraznou měrou zasloužil o "popularizaci" tohoto slova. Mistry tohoto oboru jsou otec a syn Klausovi, což mně osobně přijde s ohledem na jejich inteligenci a vzdělání docela smutné. Faktem je, že někdo možná používá tento výraz z nevědomosti či z prostého ignoranství, ale na příkladu dalšího zasloužilého protagonisty, předsedy ODS Fialy se dá dokumentovat, že to s tím vždy nesouvisí. Politolog jistě pravý význam termínu zná.

Je zajímavé, že výraz používají i představitelé levice, snad proto, aby deklarovali, že na rozdíl od jiných nejsou reprezentanty levice marxistické. Obzvláště oblíbené je používání "neomarxismu" v kritice Evropské unie. Není vůbec neobvyklé zaslechnout výrok, že "celé EU je neomarxistický spolek". Nikde se ovšem nedozvíte, na základě čeho se někdo takto vyjadřuje. Vezmu-li v úvahu, že je Unie sdružením států a její struktury vzešly z voleb v členských zemích, tak by asi většina z nás (myšleno Evropanů) musela být neomarxisty, což působí jako pěkná pitomost.

Nepřijde mi rozumné předpokládat, že by nějaká výrazná část společnosti tíhla k marxismu. K marxismu logicky inklinují členové KSČM, a to možné ne zcela všichni, a už vůbec to neplatí pro všechny voliče Komunistické strany, kteří se často etablují z řad chronicky nespokojených lidí vzpomínajících s láskou na zašlé časy, a ne z ideologicky vyhraněných "levicových filosofů".

Zaznamenal jsem použití výrazu "neomarxismus" či "neomarxista" i u lidí, u kterých bych to nečekal. Je to oblíbený termín ve slovníku kuchaře Polreicha či "prezidenta" Bartošky, ale také ekonomky Šichtařové či kardinála Duky. U prvních dvou se patrně jedná o poněkud hloupé používání módního slova, druzí dva, stejně jako dříve zmínění, patrně cíleně pomocí podobných výrazů zkreslují náhled na jevy i osoby, které chtějí zkritizovat a pohanět.

Je už asi poněkud otřepaným apelem, aby lidé nazývali věci pravými jmény. Patrně je ale velmi lákavé označovat své odpůrce a jejich činnost výrazem, který není ani žalovatelný, ani mediálně nepřijatelný, a přesto je pro většinu lidí dostatečně odpudivý, ačkoli málokdo dokáže podstatu jeho použití definovat a obhájit. Možná, že mi pod tento článek někdo napíše, že jsem typický neomarxista, i když je zcela patrné, že jsem sluníčkář, pražský kavárník, ekoterorista, obránce muslimů a anarchista. Ono je to vlastně docela jedno, nic z toho se vzájemně nevylučuje.

Autor: Jiří Turner | úterý 20.8.2019 11:07 | karma článku: 15.05 | přečteno: 750x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10648 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 582 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...