Elektrobuřti na koloběžce

27. 09. 2019 14:07:11
Je radost se dívat, jak to všechno koloběží. Jak se jednou nohou na tom obskurním dopravním prostředku odstrkuji mladí i staří a jak jim to přijde zábavné a zdravé. Elektropohon je však jistém ohledu nemocí naší doby.

Nikdy jsem nevlastnil koloběžku. To může být ten problém. Neměl jsem dokonce asi ani tříkolku. Začal jsem poměrně brzy docela dobře chodit a běhat a u toho jsem také zůstal. Přechodně jsem sice využíval prostředku zvaného bicykl, ale díky psům jsem se záhy vrátil k bipednímu způsobu pohybu po tomto slzavém údolí.

V době mého mládí by byl dospělý člověk jedoucí na koloběžce brzy lapen a dopraven k „Chocholouškovi“. Dnes je to jinak, zrovna včera jsem však u nás sledoval asi osmdesátiletou paní (mohlo ji být díky zdravému životnímu stylu klidně i sto), jak se prohání mezi činžáky na kolobrně, která, což jí slouží ke cti, asi nebyla ani elektrifikovaná. Pokrok nezastavíš!

Samozřejmě docela chápu, že koloběžka může být smysluplnou alternativou kola, přestože i boom cyklistiky dle mého soudu někdy hraničí s tím, co lze s nadsázkou označit jako „cyklofašismus“. V tomto směruje je tak asi docela jedno, jestli koloběžka nebo kolo. Elektokoloběžka je ale nejen poloviční protimluv, protože se v jejím případě o žádný běh nejedná, ale i z méhp pohledu zbytečnost. Poněkud úchylným mi pak v řadě případů přijde i trend elektrovozítek jako takových.

Výraz „elektrovozítko“ uvádím zcela záměrně, protože koloběžky nejsou zdaleka jediným elektrickým dopravním prostředkem. Pominu-li auta, máme tu různé „elektrotrakaře“, segwaye, elektrokola, rozličné typy dvoukolových skútrů, ale také elektrické skateboardy, monokola, tříkolky i elektrické brusle.

Nemohu a nechci popřít, že některé tyto dopravní prostředky smysl mají. O vozítkách pro hendikepované lidi není nutné snad ani mluvit, těm umožňuje technologický pokrok to, co bylo ještě před pár lety science fiction, a pomocný elektrický pohon u kola může být velkou výhodou třeba i pro seniory, kteří se dostanou v rámci cykloturistiky pohodlně i tam, kam jim to neumožňuje pohon vlastní. A chápu i nějaký „elektonesmysl“ jako zdroj zábavy.

Snad mají nějaký smysl i elektrické alternativy těch vozidel, které jsme dosud znali jen se spalovacím motorem, ale proč by se měl mladý a zdravý turista pohybovat po historickém centru Prahy na elektrokoloběžce, to fakt nechápu. Nerozumím ani tomu, proč by se takto mělo přepravovat dítě školou povinné od stanice hromadné dopravy k domovu. Souvisí to asi s tím, že nechápu elektropohon jako alternativu chůze. Rozumím tomu, že kam nemohu dojít, tam dojedu, ale proč jezdit tam, kam se mohu pohodlně dostat „po svých“.

V centru měst se elektrovozidla stávají obtěžujícím harampádím, o které zakopáváme na každém kroku a při jízdě jsou často poměrně výraznou komplikací pro chodce i pro řidiče aut. Obecně se pak díky nim stává líné a otylé lidstvo ještě línějším a ještě otylejším. Každou ranní procházku se psy vídám „buřty“ na elektrokoloběžkách a vedle nich „sportsmany“, kteří se pohybují prostřednictvím svého vlastního těla, a tudíž i prostřednictvím své vlastní energie. Co považuji za správné, je si jasné.

Elektrické dopravní prostředky mohou být asi ekologičtější něž ty, které mají nějaký spalovací motor, protože centrální výrobu energie lze asi lépe ošetřit než tu individuální. Ideálním pohonným mechanismem je však pro člověka jeho vlastní tělo, které sice také vylučuje odpad i kysličník uhličitý, ale odpad je dobře recyklovatelný a se vzniklým CO2 si snadno poradí fotosyntéza zelených rostlin.

Ekologickým trendem by tak dle mého názoru neměla být paušální elektrifikace, ale zbytečná doprava čímkoli, elektrifikace „smraďochů“ a pohyb vycházející z vlastních energetických zdrojů: Po nohou, po rukou, koloběhem, jak kdo chce!

Autor: Jiří Turner | pátek 27.9.2019 14:07 | karma článku: 21.97 | přečteno: 1098x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10643 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.03 | Přečteno: 387 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.98 | Přečteno: 1397 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 245 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 188 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...