Uzdravuje se nám pan prezident?

14. 01. 2020 17:24:07
Možná ano. Přibral dle premiérova převážení 6 kg, nepodpořil Válkovou a odmítl pozvání kamaráda Si Ťin-pchinga do Číny. Už jenom stačí, aby se omluvil Peroutkovi, řekl, že má rád novináře a abdikoval. A budu tomu věřit.

Jsou to takové zdánlivě bezvýznamné signály, ty však mohou v komplexu o něčem vypovídat. Sledoval jsem třeba začátek tradičního hradního plesu a pan prezident ve své uvítací řeči vůbec nikoho konkrétního neurazil. Nemohl si patrně odpustit své obvyklé bonmoty, ale to by ani nebyl Miloš Zeman. Také se proslýchá, že už nebude promlouvat k národu za asistence Jaromíra Soukupa z onoho obskurního televizního kanálu (hle, jak se zde snoubí mnohovýznamnost tohoto slova!).

Opravdu mě ovšem překvapil prezidentův postoj v kause „Válková“. Zeman, který v minulosti podpořil, ocenil i vyznamenal kdejakého normalizačního nýmanda, půlpána, či dokonce konfidenta, tentokrát označil byť jen publikační spojení Válkové s prokurátorem Urválkem za problematické pro její kandidaturu na ombudsmanku. Mohl sice už před tím, než Válkovou nominoval, vědět, že je to osoba nevalných morálních kvalit a také ryzí teoretička bez jakékoli právní praxe, která bývá „lidmi od práva“ považována za nenahraditelnou pro reálnou právní činnost a mohl si daleko dříve zjistit, co se naplno ukázalo i v této kauze, a to, že je Válková je prototypem ambiciózní kariéristky, které je úplně jedno, jak a s kým svých cílů dosahuje a jaké mohou mít dopad. To se ukázalo v 70. letech, posléze v kauze „plzeňských práv“ a konečně i při její současné obhajobě, jak vystřižené z Alenky v říši divů.

Bylo-li pro mě výše uvedené překvapením, změna Zemanova postoje k Číně je přímo bombou. Také se už Jaroslav Tvrdík, řečený Luftjarda, který již pohřbil a zdiskreditoval několik institucí i firem, ozval a mluví o katastrofě. Oprávněně se obává toho, že bez politiky dojednaných finančních injekcí se zhroutí „prosperující“ fotbalová Slávie zainvestovaná holdingem CITIC, v němž Tvrdík působí. A právě investice jsou tím, čím Miloše Zemana Čína popudila. Pan prezident si náhle po několika letech všiml, že žádné jím slibované investice v řádech fantamilionů se jaksi nekonaly. Proběhlo pár akvizic, pár investičních pobídek, pár skandálů a jinak dohromady nic. Nic vážného by se nemělo stát ani tehdy, pokud naše vztahy s Čínou skutečně ochladnou. Kellnerovo „velkolichvářství“ stejně naplatí daně v Česku, takže se nás jeho eventuální problémy na čínském trhu s půjčkami příliš nedotknou a fotbalová Slávie si k žalu svých fanoušků holt bude muset vydělávat na živobytí a tím i nákup hráčů a jejich apanáž stejně jako jiný „provinční“ klub. Místo Huaweiů si příště koupíme Samsungy, a to s dobrým pocitem, že podporujeme slušně se chovající asijskou technologickou velmoc, a ne neokomunistického molocha.

V záhlaví tohoto článku jsem naznačil, že v Zemanovo úplné „uzdravení“ uvěřím, až uvede na pravou míru různá svá ostudná vyjádření ohledně kdekoho, Peroutkou počínaje a různými novináři konče. V rozporu s tím, co jsem napsal, by v takovém případě snad ani nemusel abdikovat. Mohl by do konce svého funkčního období pořádat charitativní plesy a dobročinné akce, a pokud by národ neobtěžovat svými moudry a vnitřní i zahraniční politiku neotravoval svými postoji a různými pletichami, mohl by v klidu a míru doprezidentovat. Jen tak dál, pane prezidente! Jen tak dál!

Autor: Jiří Turner | úterý 14.1.2020 17:24 | karma článku: 41.41 | přečteno: 5116x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10637 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7337 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 339 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...