Milé Slovensko, přeji ti, aby ses nestalo fašistickým státem!

28. 02. 2020 9:15:48
Přeji ti, abys nezůstalo jako my státem populistické autokracie, státem prolezlým korupcí a klientismem, ve kterém se státní moc snoubí s organizovaným zločinem a s rejdy oligarchů. Přeji ti „vítr změn“,který zavál a vát přestává.

Vždycky se to tak všude před volbami říká: ten a ten stát stojí na křižovatce, ze které se může vydat různými směry. Vždy to tak bývá, ale v případě Slovenska to aktuálně platí několikanásobně. Události následující po vraždě Jána Kuciaka a jeho partnerky zvedly onen „Wind of Change“, který narušil základy prohnilé stavby, která se zdála být nezbořitelnou, a vynesl do čela státu prezidentku Čaputovou. Odstoupil premiér a zdálo se, že vše spěje k jakési slovenské renesanci. Lidé bohužel rychle zapomínají a úplatky populistů a ideologická masáž nacionalistů počala vracet Slovensko tam, kde před dvěma lety bylo, a existuje reálné nebezpečí, že se vydá ještě podivnější cestou.

Ti, kteří se dlouhé roky drželi u moci a udělali si z vlastní země vlastní podnik, se jen tak té moci nezřeknou. Bývalý premiér Fico učinil gesto, ale reálně vládne dál. Je pro mě také těžko pochopitelné, že národ, který si před necelým rokem jednoznačně zvolil za prezidentku ženu, jež vyjadřuje jakýsi pozitiv k negativu nacionálních nálad a zločinných struktur, dnes poměrně výraznou měrou podporuje stranu, která už dávno ideologicky překročila rámec zdravého vlastenectví i nacionalismu, a prezentuje se jako fašistická organizace navazující na Hlinkův a Tisův fašistický Slovenský stát. Mnoho Slováků také patrně ignoruje naprostou diskreditaci strany Smer a jejích představitelů, a stejně jako jejich čeští bratři čekají s nastavenou dlaní, čím si je kdo koupí.

Nerozumím tomu, přestože bych tomu rozumět měl, protože tento obraz není ničím výjimečný. Něco podobného se děje u nás a v určité míře i ve vyspělých západních demokraciích. Na Západě je to možná výraz jakési dekadence lidí, kteří nemají existenční problémy, a naopak mají dostatek času a energie v rámci určitého postmoderního ideologického zmatku zpochybňovat základní principy vlastní civilizace, hledat a nalézat různé alternativy a tím i různá řešení. Na Východě (na Slovensku možná více jak u nás) jsou naopak mnozí lidé motivováni a tím i politicky směrováni na základě nedostatku. Nedostatku hmotného a také nedostatku sebevědomí a s tím úzce souvisejícího nedostatku cti a morálky.

Bylo však patrné, že bezprostředně po zmíněné Kuciakově vraždě, stejně jako kdysi v časech sametové revoluce byli lidé schopni v sobě nalézt zbytky oné cti, hrdosti i sebevědomí, která v nich byla tehdy stejně jako dnes systematicky zadupávána, a projevili odhodlání ke změně. Je škoda, že jen tragická událost, vnější podnět nebo fatální zhroucení systému nás dokáže na chvíli učinit skutečnými občany a naši společnost společností občanskou. Že po krátkém čase opět Češi i Slováci upadnou do stavu letargie a uchýlíme se k ideologii plného břicha.

Jsem zastánce principů evoluce před principy revoluce, věřím že smyslem cesty je cesta sama, a proto s nadějí čekám před každou malou i větší křižovatkou, jestli zahneme dobře či nikoli. Protože jsem vyrostl v Československu a jeho rozdělením se ve mně samotném nic nerozdělilo, vnímám situaci na Slovensku stejně úzkostlivě jako u nás. Přeji Slovákům, aby na této křižovatce zahnuli dobře, a to i z toho důvodu, že bychom je pak někdy v budoucnu mohli následovat.

Autor: Jiří Turner | pátek 28.2.2020 9:15 | karma článku: 23.76 | přečteno: 1224x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10632 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.04 | Přečteno: 7335 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 145 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 126 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 336 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...