Pohlreichu, Punčocháři, Ridi, vraťte se na zem a zůstaňte nohama na ní!

27. 03. 2020 12:44:57
Tito pánové se stali jakýmisi mluvčími podnikatelů, kteří požadují od státu kompenzaci ušlých zisků, jež způsobila nařízení vlády. I ti, jenž nejsou restrikcemi zasaženi, chápou, že podnikatelé mají problém.Ten však máme všichni.

Těžko by mě mohl někdo podezřívat, že se budu k této problematice vyjadřovat na základě nějakých sympatii k aktuálnímu establishmentu. Opak je pravdou, jsem k Andreji Babišovi, jeho firmě ANO, k ČSSD, a zvláště pak k Hradu velmi kritický. Naopak chovám respekt k výše uvedeným gastronomickým celebritám a mimořádně oceňuji i jejich aktuální aktivity zaměřené na zjišťování jídel pro hasiče a zdravotníky. Jako snad většina lidí chápu, do jaké situace se dostává byznys, který se ze dne na den zastavil, a je mi jasné, že v problémech nejsou jen sami podnikatelé, ale s nimi i statisíce jejich zaměstnanců.

Nejsem ani zcela přesvědčen, jestli všechna restriktivní opatření vlády jsou obecně správná, ovšem to nemůže být nikdo, a vyjádřit se k tomu bude možné asi až tehdy, kdy krize pomine a bude reálné srovnání těch, co razantní opatření zavedli, s těmi, kteří nechali působení nákazy volnější nebo zcela volný průběh. Možná budeme mezi těmi, kteří si v marné snaze ochránit zdraví a životy co největšímu počtu občanů zruinovali ekonomiku, možná budeme ti, co budou sčítat pouze nahraditelné ztráty ekonomické, ale ty lidské budou minimální. Kdo ví?

Je zcela jisté, že ekonomika bude zasažena zcela fatálním způsobem, a to v celosvětovém měřítku. Úpadek postihne mnoho podnikatelských subjektů a mnohým lidem se patrně sníží životní úroveň. Je otázkou, jestli to bude na trvalo, na dlouho, nebo to, jako v případech, kdy se naše civilizace ocitla ve světových válkách, bude impulzem k následné prosperitě a třeba k uváženějšímu chování k naší planetě.

Myslím si však, že žádný stát na světě nebude schopen kompenzovat všem svým občanům veškeré ztráty, které jim tato krize způsobila. Jen v malé České republice by kompenzace dosavadních tržeb všech cestovních kanceláří, hotelů, restaurací, leteckých společností, dopravců, prodejců téměř veškerého nepotravinářského zboží (druhotně i některého potravinářského zboží), výrobcům všeho možného a provozovatelům všemožných služeb, dosáhla stovek miliard, spíše však bilionů korun. Stát může nechat natisknout peníze a všem je rozdat, ale jejich hodnota by z nich zakrátko učinila bezcenné papírky, protože by tyto finance nebyly ničím kryty. Ono krytí totiž zabezpečuje výkon ekonomiky, který když není, není z čeho brát.

Pokud by se stát k nějakým kompenzacím rozhodl, tak by se nemohly týkat všech a byla by okamžitě nastolena otázka: komu ano a komu ne? To by jistě k ničemu pozitivnímu nevedlo. Myslím si, že je správné, že stát přikročil k úlevám, k odkladům, ke garanci bezúročných půjček a podobně. Měl by v tom i nadále pokračovat. Má logiku i finanční podpora OSVČ, která nemá ani tak charakter podpory či kompenzace v podnikání, ale spíše jde o zabezpečení životních potřeb těch, kteří třeba nemají žádnou finanční rezervu. Jen všechna tato opatření budou v řádu stovek miliard, o které státní rozpočet přijde.

Až krize pomine, bude jistě namístě kromě správnosti či nesprávnosti postupu řešení epidemie vyhodnotit i to, jak byl náš stát na takovou situaci připraven, a to nejen materiálně, ale i v oblasti finančních rezerv, které se v době ekonomické konjunktury zbytečně prožraly, rozkradly a neuváženě porozdávaly. Teď to však není na pořadu dne. Nedivím se, že reptají a zoufale křičí hospodští, kteří se spíše než makroekonomickými aspekty zaobírají vlastním živobytím. Těžko jim to může mít někdo za zlé. Přijde mi však trochu smutné, že se k nim přidávají a svým způsobem na vzniklé situaci parazitují i lidé, kteří si výše uvedené musí uvědomovat. Bohužel jsou mezi nimi i opoziční politikové, ke kterým chovám voličské sympatie. Na onu pomyslnou zem by se tedy měli vrátit především oni.

Autor: Jiří Turner | pátek 27.3.2020 12:44 | karma článku: 47.10 | přečteno: 33286x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2021 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 290 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...