Jsme ve válce? Tak kde je armáda a kde jsou aktivní zálohy?

31. 03. 2020 11:11:52
Pokud je to tak, kde je kromě několika desítek vojenských lékařů, zdravotníků a stovky pomocníků policie těch zbylých dvacet tisíc? V době, kdy jiní riskují životy, jsou vojáci zalezlí ve štábech a kasárnách a hrají si na vojáčky.

Armáda, která není schopna a ochotna v době míru vypomoci tam, kde je jí třeba, musí být zákonitě naprosto zbytečná v okamžiku vypuknutí jakékoli hypotetické války. Armáda fatálně selhala v době povodní, nikterak se neangažovala při likvidaci následků živelních pohrom a aktuálně kromě hrstky vojenských lékařů a zdravotníků pouze vypomáhá tu s vykládkou zdravotnického materiálu, tu s ochranou hranic, a to v souhrnné síle téměř celé jedné roty. Paradoxně se tato nevýznamná výpomoc prezentuje jako jakási mimořádná oběť, a ne jako naprostá samozřejmost. Když byla například armáda nedávno vyzvána k pomoci v domě pro seniory, kde starost o nakažené klienty nezvládají nakažení zaměstnanci, tak se skandálně omluvila, že nemá patřičné kapacity. Co má tedy tak nutného na práci těch dvacet tisíc vojáků?

Abych nebyl nespravedlivý, tak kromě těch několika desítek výše zmíněných, existuje třeba i letectvo a protivzdušná obrana, což jsou jednotky, u kterých se sice nepředpokládá, že budou aktuálně někde zasahovat, ale mají i v době míru jasné úkoly. Máme také speciální jednotky, které patrně velmi kvalitně působí na zahraničních misích, ale které, pokud vím, byly staženy, takže jim teoreticky nic nebrání podílet se na zvláštních úkolech ve své vlasti. Pokud pominu i v terénu naprosto nepoužitelné „pupkaté stratégy“ z různých štábů, jejichž rojení můžete zaznamenat v době oběda na pražském Dejvickém náměstí a v různých „vojenských“ městech, tak nám ještě pořád zbývají tisíce motostřelců, dělostřelců, ženistů a příslušníků jiných vojenských odborností. Jejich existence, respektive existence jejich zbraní je dost absurdní i v době, kdy se nic neděje, ovšem čím mohou být zaneprázdněni v současnosti, to opravdu nechápu.

Dlouhodobě vyjadřuji názor, že velikost a charakter naší armády je naprosto absurdní. Napadne mě to vždy, když je zveřejněna informace o nákupu extrémně drahých a extrémně zbytečných zbraní, jako jsou samohybné houfnice, obrněné transportéry nebo aktuálně útočné pušky BREN za dvě miliardy, které armáda nutně potřebovala. Na co asi? Že by na plánovanou pozemní invazi do Maďarska či Rakouska? Je naprosto správné, aby byla perfektně vyzbrojena a vycvičena ta malá bojeschopná část naší armády, ale té její zbytečné, desetkrát větší části úplně stačí dopravní prostředky a ruce. Ruce, kterým je na nic útočná puška, ale které mají aktuálně svírat kyblík s dezinfekcí. Je úplně do nebe volající, že i vojenská letadla CASA onehdy zakoupená na základě jakéhosi podvodného tendru za dvojnásobek tržní ceny jsou aktuálně k nepoužití a na dopravu zdravotnického materiálu si musíme za neřestné peníze půjčovat cizí stroje.

Nemohu si odpustit se nezmínit o našich aktivních zálohách, této obskurní organizaci, jež čítá tři tisíce zastydlých puberťáků, které ani v dospělosti nepřestalo bavit si hrát na vojáky. Kde jsou ti hrdinové, kteří se chtěli u Hodonína zakopávat, aby ochránili vlast před muslimskými hordami majícími podobu nešťastníků utíkajících před skutečnou válkou? Nechci nikomu křivdit, ale nezaregistroval jsem, že by se organizovaně hlásili do služby v nemocnicích, v sociálních zařízeních či jindy při likvidaci živelních pohrom, tedy tam, kde je vlast reálně potřebuje. Asi to není taková zábava, jako běhat po lese s flintou a také to přináší určitá rizika, se kterými se jinak asi nepočítá.

Možná jsem příliš kritický, ale nemohu se smířit s tím, že v tolikrát omílané první linii stojí bez reptání lidé, u kterých se apriori nepředpokládalo, že budou v přímém ohrožení zdraví a života, a které jsme bohužel dosud nebyli vždy schopni ani patřičně vybavit, a ti, kteří dobrovolně přijali práci, jejíž podstatou je nasadit za vlast život a případně ho i obětovat, jsou kdesi zalezlí a vymlouvají se, že nemají čas a kapacity. Doufám, že až zlá doba pomine a budou se hledat zdroje, kterými se zalepí obří díra ve státním rozpočtu, vzpomene si někdo na armádu, která ze své velké části nejenže žádné prostředky nepotřebuje, ale ani si je nezaslouží.

Po "uzávěrce":

Jako by Ministerstvo obrany chtělo ještě podtrhnout absurditu svého výše popsaného působení, tak ústy ministra navrhlo omezení pravomocí Parlamentu, které by převzal premiér. Nemohu si pomoci, armádu by bylo asi aktuálně nejlepší "zrušit".

Autor: Jiří Turner | úterý 31.3.2020 11:11 | karma článku: 29.44 | přečteno: 1661x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 574 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1987 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...