Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč demonstraci na Staroměstském náměstí nerozehnala policie?

Ta policie, která vymáhá dodržování vládních nařízení, která číhá, jestli někdo nevstoupí na refýž bez roušky, nedá si na lavičce v parku pivo, neotevře pro známé bar, nehraje fotbal jinak než jeden na jednoho a hromadně nelyžuje.

Nějak tomu nerozumím. Nerozumím těm, kteří na Staroměstské náměstí přišli, a nechápu ani přístup státní moci, respektive mi přijde zcela absurdní to, co je výše uvedeno, tedy jakou délku má v jaký okamžik onen příslovečný metr, kterým má být všem stejně měřeno.

Zcela respektuji právo každého vyjádřit názor a nespokojenost, a to tím spíš, že obojí je správné veřejně vyjadřovat a také proto, že je co kritizovat. Je ovšem obecně známo, že právo každého končí tam, kde zasahuje do práv někoho jiného. Každý může přistupovat k ochraně svého zdraví a života dle vlastního uvážení, ale nikdo nemá právo ohrožovat zdraví a životy jiných.

Může-li na náměstí přijít tři tisíce lidí bez jakékoli hygienické ochrany a řádu, mohou chodit lidé v určitém režimu nakupovat, na fotbal, lyžovat, do divadel a restaurací. Tam všude je možné dodržovat i poměrně striktní pravidla, která budou riziko nákazy minimalizovat. Docela dost mi vadí, že vládní restrikce a jejich vymáhání mají stále charakter jen takové hry na četníky a na zloděje.

Je to zcela obecný jev. Stát se chová alibisticky. Zákon tvrdě prosazuje tehdy a tam, kde je to snadné, kde nehrozí problémy a kontroverze, kde se ten, na něhož „ruka spravedlnosti“ dopadne, neumí a nemůže účinně bránit. Tam, kde je to opačně, kde hrají roli peníze, vazby a určitá mediální záštita, tam státní moc selhává, což vytváří stav určité společenské frustrace, která způsobuje rezistenci občanů vůči státu. V takovém stavu je pak velmi těžké prosadit cokoli, co nelze vymoci násilím.

Takto jsme se dostali k meritu problému. Ve špatné epidemiologické situaci se nacházíme proto, že velká část společnosti jenom tak dělá, že všechny obecně známé normy dodržuje, a stát dělá, tam kde je to vidět, že je vymáhá. Ve skutečnosti je to jen taková hra. Kdyby pohnutkou organizátorů, demonstrujících a jejich sympatizantů byl jen rychlý návrat do normálu, dělali by pouze to, co je zásadní prevencí nákazy a snažili by se svým příkladem strhnout ostatní.

Nechci dávat sebe za nějaký zářný vzor, ale prodělal jsem středně těžký průběh této nemoci (nakazil jsem se patně díky vlastní nepatrnosti) v jednom bytě se ženou, kterou jsem nenakazil a nenakazil jsem ani nikoho jiného ve svém okolí. Troufám si tvrdit, že je to proto, že jsem dbal na to, abych nikoho nenakazil a moji blízcí dbali na to, aby nebyli nakaženi. Myslím, že takto se zachovalo mnoho lidí, ale mnoho jich patrně k tomu přistoupilo a stále přistupuje jinak. Místo toho, aby dbali na vlastní odpovědnost a ohleduplnost, hledají jako pubertální fracci chyby v jiných a systému, který sice ani dle mého názoru není dobrý, ale epidemii nezavinil.  

Žádnou epidemii nelze porazit vyřváváním na náměstích, ani deklaracemi, že nemoc má jen virtuální, a ne reálný charakter, ale ani tím, že se pokrytecky předstírá dodržování pravidel a jejich vymáhání. Heslem této doby by měla dle mého soudu být pro občana ona ODPOVĚDNOST a pro stát ZÁSADOVOST, ROVNÝ PŘÍSTUP a OTEVŘENOST, čímž je pak možné i někoho přesvědčit, aby dělal, co dělat má a nedělal, co dělat nemá. V neděli, stejně jako i dny předešlé, jsem viděl jen prezentaci nedůvěryhodného systému a jeho nedůvěryhodných odpůrců.  

Autor: Jiří Turner | úterý 12.1.2021 11:00 | karma článku: 45,96 | přečteno: 8791x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3509x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...