Tenkrát na blízkém Východě (3. kapitola: Noční lov)

„Ukažte mi, hoši, toho, kdo není pronásledován, a já vám ukážu mrtvolu. Každý lovec je zároveň kořistí, každá mysl, která si je vědoma sebe sama, je sledována. Lovíme a jsme loveni, to je neúprosný zákon džungle…“

3. kapitola: Noční lov

              „Ukažte mi, hoši, toho, kdo není pronásledován, a já vám ukážu mrtvolu. Každý lovec je zároveň kořistí, každá mysl, která si je vědoma sebe sama, je sledována. Lovíme a jsme loveni, to je neúprosný zákon džungle…“

(Miloš Kybal)

              Některá fakta z Milošových předexpedičních výroků vzala v konfrontaci s realitou za své. Buď si je náčelník expedice vymyslel, nebo se změnila za dobu od jeho poslední návštěvy. Tak například část Nové Sedlice byla elektrifikována, přestože vedení nebylo po cestě ze Zboje nikde vidět a většina obyvatel přes zjevnou možnost na tuto civilizační vymoženost rezignovala. Pár školních dětí a několik obyvatel pracujících mimo Sedlici svážel autobus zajíždějící po jiné cestě k odbočce k družstevnímu ovčinci ležícího ve svahu na půl cesty mezi Sedlicí a Zbojem. Vedle hospody, která byla formálně ve vlastnictví jakési Jednoty, to byla jediná nesoukromá organizace v okolí. Uvážíme-li, že píši o době normalizace, jeví se tato skutečnost docela pozoruhodnou, ale nám, lidem zvyklým na standard budování socialismu, to tehdy přišlo zcela neuvěřitelné. 

V Sedlici žilo velmi málo mladých lidí, většina z nich utekla z těchto nehostinných a odlehlých míst do větších obcí a měst, jako to učinily i děti pana Hopčaka, které jsem za osmnáct let svých vcelku pravidelných návštěv nikdy neviděl.  V osadě vlastně sídlili jen soběstační hospodáři a jejich neoficiální zaměstnanci, kteří byli většinou nějak postižení a často se nacházeli v různém stádiu debility, ať už vrozené nebo zapříčiněné alkoholismem. Většina obyvatel také příležitostně pracovala v lese a mnoho místních mužů jezdilo za sezónní prací do měst na Slovensku i v Čechách, zvláště do cukrovarů na řepné kampaně.  Z takto utržených prostředků pak nakupovali jednou za čas to, co nebyli sto vypěstovat či vyrobit. Hopčak několik dalších gazdů také poměrně dobře prodávali různé zemědělské přebytky, které od nich asi s poměrně velkým ziskem nakupovali jacísi překupníci.

              Z toho je patrné, že vlastní zemědělská výroba, rostlinná i živočišná, byla pro zdejší obyvatele zcela zásadní, stejně jako v dobách jejich otců a dědů. Jelikož výkyvy počasí už v tak drsném klimatu neměly na hospodaření až takový vliv, byla jediným zásadním nebezpečím pro obživu domorodců divoká zvěř. Část roku ohrožovali stáda ovcí a koz vlci a divočáci plundrovali políčka na svazích polonin vesměs permanentně. „Sezóna vlků“ v době naší první návštěvy již minula, zato divočáci se po nedávném osetí a osázení políček formovali k zásadní ofenzívě. Jinde byla tato doba dobou hájení, zde se schylovalo k „bitvě o přežití“.

              Asi v polovině našeho pobytu jsme po náročné výpravě ve Stužickém pralese odpočívali před seníkem, hodnotili jsme úspěšný den a Miloš poznamenal, že bychom také měli panu Hopčakovi nabídnout v následujícím odpočinkovém dni, který k mé nelibosti následoval po každé větší výpravě, pomoc v hospodářství. Nakonec to nebylo vůbec potřeba, protože za malou chvíli za námi přišel hospodář v nezvykle bojové náladě. Vyrozuměli jsme z toho, co říkal, že prasata minulou noc zpustošila část pole jeho souseda s nedávno nasázenými bramborami.

              „A už ich tu zase mame, divjakou, v noci budeme strážiť pole.“ Díky použitému plurálu bylo patrné, že se s námi počítá.

              Miloš byl touto zprávou naprosto nadšený, na tátovi jsem naopak viděl určité obavy. Ptal se neustále Miloše, jak vlastně takové hlídání pole probíhá. Ten se jen usmíval a neurčitě odpovídal, že uvidíme, ať se nechá překvapit. Nakonec dodal: „Divjaky nebrat.“

              Otcovy chmurné představy se zřejmě naplnily, když jsme po chvíli spatřili Hopčaka, jak sedíc na zápraží, utírá od oleje kovové součástky nepochybně patřící ke starým ruským samopalům „Špagin“. Omyl nepřicházel v úvahu, všichni jsme je, odchováni sovětskými válečnými filmy, znali: děrovaný plášť hlavně, kulatý zásobník…

              Samopaly byly dva a Miloš se okamžitě hlásil jako druhý střelec s tím, že ho jeho vojenské zařazení pro to předurčuje. Tvrdil totiž, že má od známého z vojenské správy ověřenu informaci, že číslo jeho vojenské odbornosti odpovídá pozici člena popravčí čety.

              „Miloši, ty už jsi někdy něčím takovým střílel?“ ptal se táta, dobře věda, že Miloš, jako vystudovaný geolog, sloužil na vojně u kartografů a jeho nejnebezpečnější zbraní bylo kružítko.

              „Popravčí četa, šelesnik“, odpovídal Milošek a v očích měl podivný lesk.

              Vyzbrojeni slaninou, bochníkem chleba, butylkou samohonky a dvěma samopaly jsme zanedlouho vyrazili na okraj brambořiště.

              Večer na improvizovaném střeleckém stanovišti maskovaném větvemi a drny probíhal klidně až romanticky. Šeptem jsme si vyprávěli příběhy ze života, já jsem sledoval neuvěřitelně hvězdnaté nebe, nevybledlé od jiných světelných zdrojů v okolí jako u nás a na rozdíl od ostatních jsem usrkával ze skleněné láhve malinovku. Možná jsem si jednu chvíli i trochu zdříml, protože podnět k palbě mi unikl. Netušil jsem do té doby, jak hlučná může být střelba ze samopalu. Hopčak držel samopal v jedné ruce a zkušeně nazdařbůh kropil okraj pole vzdálený asi třicet metrů. Miloš držel samopal oběma, ale střílel někam do oblasti vrcholu Kremence, nemoha za žádnou cenu sklopit hlaveň níže nebo dát prst z kohoutku.

              Za několik vteřin bylo po všem.  Pan Hopčak jen lakonicky poznamenal: „Dněs už něprijdů, ráno uvidime, čo zme zastrelili.“

              Nemohl jsem dospat, ale byl jsem z nás třech asi jediný, kdo se těšil na to, čo jsme zastrelili. Na rozdíl od pesimistických předpovědí mého otce, balancujícími mezi chráněnými druhy zvěře a pozdě se vracejícími dřevaři, ležel ráno na okraji pole pěkný lončák a druhého jsem podle krvavé stopy dohledali nedaleko. Nebylo třeba balistické expertizy k určení úspěšného lovce, přesto naše zásluhy nebyly zapomenuty, k večeři byl vynikající guláš s vnitřností. Podílel jsem se i na bourání masa, čehož se člen popravčí čety nezúčastnil a komentoval to slovy, že není řezník ani hrobař. Táta produkty z divočáků zcela striktně odmítal s tím, že nemá žádné zásluhy, ale pravý důvodem byl jeho odpor ke zvěřině jako takové, přestože vepřové miloval. Když jsme s Milošem další den okusovali pečená kančí žebírka, mazal si paštiku na chleba a přidal k tomu jakési zamyšlení o kultuře barbarských národů.  

Autor: Jiří Turner | neděle 4.4.2021 13:41 | karma článku: 16,60 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 26,82 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,00 | Přečteno: 3314x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,18 | Přečteno: 5045x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8112x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 412x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma: 38,39 | Přečteno: 10868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7406x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5307x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12448x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 809x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3284x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3625x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,78 | Přečteno: 759x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Bureš zůstal Burešem

V době, kdy lidé cítí ztrátu víry v celou řadu jistot, přichází dobrá zpráva. Andrej Babiš, alias agent Bureš zůstává právně uznaným agentem Burešem. Tato skutečnost nemá vliv vůbec na nic. Jen mě těší, že čest si nelze koupit.

8.2.2024 v 11:24 | Karma: 41,11 | Přečteno: 3123x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Strašák jménem gender

Piťhové v Senátu se úspěšně postavili proti ratifikaci Istanbulské úmluvy. Převážil tradiční strach o naši tradiční rodinu s tradičními rolemi, kdy je táta ten chlapák, to mačo, které neluxuje a občas „oprávněně“ mamce napráská.

30.1.2024 v 8:42 | Karma: 24,72 | Přečteno: 3383x | Diskuse| Společnost