Tenkrát na blízkém Východě (8. kapitola: Na hřebeni nuda není)

"Tak například dva medvědi, kteří se ve stejnou dobu rozhodnou průsekem projít do jiného rajónu, mají asi dvě možnosti, buď se jeden z nich musí vrátit na Kremenec či na Jarabú skalu, nebo se minout, tříce se o sebe boky."

8. kapitola: Na hřebeni nuda není

„Co to jde před námi za tvora? Jestli to není medvěd – potvora.“

(Miloš Kybal)

 

              Náš kamarád a průvodce Miloš Kybal byl, jak už bylo řečeno, profesí geolog, jinak ovšem respektovaný odborník na čeleď brouků zvanou tesaříci, latinsky Cerambycidae. Tito brouci, na rozdíl od většiny druhů námi preferované čeledi střevlíků (Carabidae), obvykle nežijí na zemi, ale na různých částech rostlin, ve kterých také často prodělávají svůj vývoj. Na rozdíl od mnohých střevlíků mají většinou rádi teplé slunečné počasí, za kterého se na květech, listech, stoncích a kmenech vyhřívají. Jinými slovy, tesaříčkář a střevlíčkář se často neshodnou v té správné roční době, v místu, v počasí, v lokalitě ani ve způsobu lovu. Miloše ze středoevropské tesařiččí fauny, čítající kolem 300 druhů (na světě to je cca 60 000 druhů) mohlo překvapit už jen máloco, a tak si pobyt s námi v roli učitele užíval. Sám sebral a usmrtil jen minimum exemplářů, většinou je poskytl nám nebo se jenom na ně potěšil pohledem a zanechal je jejich osudu. Bylo však několik málo výjimek v podobě zcela specifických druhů, po kterých zcela nezřízeně toužil. Měl je zastoupeny ve své rozsáhlé sbírce, ale osobně je nikdy v přírodě neviděl, a tím pádem ani neulovil. Jeden takový vzácný druh žil v Poloninách a termín naší expedice se shodoval s dobou jeho výskytu. Tento malý a nikterak atraktivní tesaříček se vyvíjel v polosuchých větvích jeřabin v polohách kolem 1000 m. n. m.

              Jeřabiny, jinak volně roztroušené po celé oblasti, tvoří na hlavním hřebenu pohoří od Kremence na západ porost, který by se dal nejlépe přirovnat ke kleči. Stromy v této nadmořské výšce a v nehostinném klimatu dorůstají jen dvou až tří metrů výšky, různě se kroutí a stejně jako kleč tvoří na mnoha místech zcela neprůchodný porost tady desítky metrů široký, kopírující vrchol hřebenu v délce několika kilometrů. Středem tohoto pásu vede asi dva metry široký průsek, kterým prochází státní hranice s Polskem, a tudíž i cesta. Zde žijí oni vzácní broučci a tam jsme se jednoho dne našeho pobytu vypravili, přičemž jsme tuto výpravu spojili s „povinným“ výstupem na Kremenec.

              Vrchol nejvyšší hory Polonin byl již před polednem dobyt a nás čekala cesta průsekem po hřebenu, která měla být korunována nálezem onoho tesaříka. Pravděpodobnost úspěšného lovu byla však podle Miloše mizivá. Jak jsem se již zmínil, porost jeřabin kolem koridoru byl velmi hustý a jeho průchodnost pro člověka nebo jiné větší zvíře na řadě míst takřka nulová. Mohlo z tohoto důvodu dojít k zajímavým situacím, což jsme s Milošem celou cestu probírali. Miloš s tím začal:

„…Tak například dva medvědi, kteří se zhruba ve stejnou dobu rozhodnou průsekem projít do jiného rajónu, mají v zásadě jen dvě možnosti. Buď se jeden z nich musí vrátit na Kremenec nebo Riabu (Jarabú) skalu, kde průsek končí, nebo se těsně minout, tříce se o sebe boky. Stejně tak, by to v zásadě muselo probíhat i ve dvojicích: medvěd – člověk, jelen – člověk, jelen – medvěd, jelen –jelen a v neposlední řadě i člověk – člověk. Tato varianta je však velmi nepravděpodobná, protože jsme asi v celých Poloninách sami.“

„Co bys dělal, Miloši, kdyby se tu před námi zničehonic objevil medvěd?“ ptal jsem se s očividným přáním, aby se něco takového stalo.

„Poslal bych na něj tvého tatíka, aby mu vysvětlil, že to má otočit a vzít mi na konec hřebene baťoh.“

„A co bys udělal, kdyby přišli dva, jeden zepředu, druhý zezadu?“ nedal jsem si pokoj.

„Nechal bych je, aby se poprali, kdo z nich ten baťoh ponese, v tomhle kraji jsou takové zvyklosti,“ dostával se pomalu Miloš na svoji parketu.

„Hele, vy dva, trochu sebou hejbněte,“ komentoval to táta. „Tady se fakt nedá nikde z toho průseku sejít“, dodal a já jsem si všiml, že je už trochu nervózní.

„Ta cesta vypadá úplně stejně následujících dvanáct kilometrů, Šelesnik, pravděpodobnost setkání s medvědem je padesát na padesát a v tomto ročním období, je z těch padesáti třiasedmdesátiprocentní pravděpodobnost, že to bude medvědice s medvíďaty. Bojíš se, Šelesnik?“ zeptal se zcela bezstarostně Miloš.

„Bojím,“ odpověděl popravdě otec.

            „To máš z toho, že se po ránu nemodlíš.“

             „Nemodlím se ani po ránu ani večer a ty taky ne.“

             „Modlím se tajně, neboť jsem v ilegalitě, tak si dávám bacha. Jak říkal feldkurát Katz…“  Následovala několikaminutová pasáže ze Švejka, která na chvíli odvedla naši pozornost od potenciálních medvědů.

              Ihned po této kulturní vložce, začal Miloš vybalovat sklepávadlo - plátěnou plachtu metr na metr napnutou v kovovém rámu - a po instalaci začal mlátit klackem do větví jeřabin, pod které sklepávadlo zručně podsouval.

              „Ať to máme za sebou, když je tohle nevyprovokuje, tak už nic,“ komentoval tuto činnost.

Nadšeně jsem s Milošem spolupracoval, ale v plachtě se objevovalo kdeco, jenom zmínění tesaříci ne. Otec mezitím vyhlížel medvědy.

              Nasbírali jsme pro nás spoustu zajímavého materiálu. Miloš si ale sbalil nádobíčko trochu zklamaně a pokračovali jsme v cestě. Bylo již pozdě odpoledne a před námi bylo ještě poctivých patnáct kilometrů, sice stále z kopce, ale přeci jen dost na to, abychom s sebou trochu pohnuli.

              Téměř na konci hřebenovky se oba boky cesty zvyšují a tím se úvoz mění v jakési hluboké koryto, přičemž okolní porost zde už není zcela neprůchodný.  V těchto místech jsem se právě Milošovi svěřoval se svým zklamáním, že medvěd asi dnes nebude. Ten mě konejšil a sliboval, že snad příště… Otec nad tím dialogem kroutil nevěřícně hlavou, když v tom něco v porostu před námi silně zapraskalo.

Medvěd“, vykřikl jsem.

              Než stačilo dojít k panice, vynořil se z porostu obrovský karpatský jelen. Chvíli si nás na vzdálenost asi patnácti metrů prohlížel, nemaje asi mnoho zkušeností s člověkem, a pak začal zcela nepochopitelně zmatkovat. Rozběhl se proti nám, pak se prudce otočil a hnal se úvozem od nás, načež se náhle znovu otočil proti nám, jako by byla cesta před ním něčím nebo někým zatarasena. Těsně před námi vyběhl bokem úvozu, jako na hranu „U“ rampy, odrazil se, a snad desetimetrovým skokem nad našimi hlavami se dostal za nás, načež důstojně odklusal směrem ke Kremenci.

              Když jsme se po chvíli vzpamatovali, pronesl Miloš: „To bych rád věděl, proč ten jelen neběžel od nás, ale přes nás, že by, Jíro, přeci jenom…“

 Táta se po těchto slovech opět lehce orosil, zbytek cesty do Sedlice však proběhl již bez jelenů i bez medvědů.

Autor: Jiří Turner | neděle 2.5.2021 9:44 | karma článku: 12,67 | přečteno: 279x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 25,18 | Přečteno: 698x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 31,78 | Přečteno: 3251x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,18 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8111x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 412x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma: 38,39 | Přečteno: 10868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5307x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12448x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 809x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3284x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3625x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,78 | Přečteno: 759x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Bureš zůstal Burešem

V době, kdy lidé cítí ztrátu víry v celou řadu jistot, přichází dobrá zpráva. Andrej Babiš, alias agent Bureš zůstává právně uznaným agentem Burešem. Tato skutečnost nemá vliv vůbec na nic. Jen mě těší, že čest si nelze koupit.

8.2.2024 v 11:24 | Karma: 41,11 | Přečteno: 3123x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Strašák jménem gender

Piťhové v Senátu se úspěšně postavili proti ratifikaci Istanbulské úmluvy. Převážil tradiční strach o naši tradiční rodinu s tradičními rolemi, kdy je táta ten chlapák, to mačo, které neluxuje a občas „oprávněně“ mamce napráská.

30.1.2024 v 8:42 | Karma: 24,72 | Přečteno: 3383x | Diskuse| Společnost