Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Investigativní peklo

Zdálo by se, že je to u nás pro investigativní novináře učiněný ráj a současný establishment by zaměstnal celé legie Janků Kroupů jen z podstaty toho, kdo kým je, ale je otázkou, koho to vážně zajímá a hlavně trápí.  

Jsem přesvědčen, že obecně platí, že demokratickému prostředí ve státě sluší mediální tlak na politiky. Situace u nás je však hodně specifická. Máme beztrestného prezidenta, který už nemá žádné zábrany, dělá si, co chce, říká, co chce a obklopuje se lidmi, kterých by se normální politik okamžitě zbavil. Rozkrývání prezidentových skandálních aktivit, a nejen skandálních ale patrně i nezákonných aktivit jeho spolupracovníků, je tak už jen takový folklór. Prezidenta nelze vyměnit, nelze ho již u veřejnosti nijak poškodit a jeho chráněnci budou „žít“ tak dlouho jak dlouho bude Zeman prezidentem. Potom už budou zajímat tak maximálně orgány činné v trestním řízení.

Máme také premiéra, jehož osoba a jeho strana patrně nebudou z politického výsluní odstraněny kvůli skandálům z minulosti ani ze současnosti, ale kvůli neschopnosti, nekompetentnosti a bezcharakternosti v rámci „boje“ s pandemií covidu. Národ totiž dal opakovaně důvěru lidem, o kterých se předem vědělo, co jsou zač a co se od nich dá očekávat, ovšem nikdo asi netušil, jak fatálně selžou, když nastanou vážné problémy. Věřím, že Zeman by se po nedávných incidentech už znovu prezidentem nestal a Babiš už si nemá čím své voliče koupit, protože i nebezpeční optimisté vidí, že ona selhání jsou jasná, a že ano, bude ještě hůře.

Podpora nepřátelské mocnosti, střety zájmů, manažerská selhání, podivné politické hry, které by jindy a jinde znamenaly politickou krizi a zásadní změny ve vedení země (vzpomeňme, co zlikvidovalo Stanislava Grosse, Petra Nečase či Jiřího Paroubka) mají dnes v mediálním prostředí charakter takových soudniček, protože většinu lidí zajímá něco úplně jiného, a to kvalita jejich vlastního života. A tak se aktuální špionážní dramata, hospodářská kriminalita a vlastizrádné počiny stávají takovým „čtením na neděli“ a autoři, kteří nám příslušné informace přináší, tak trochu tajtrdlíky.

Paradoxně jediné „investigativní zářezy“ měli paparazzi, co vyfotili politiky v hospodě. V zásadě banální lidská selhání měla nakonec daleko zásadnější dopad než fatální morální prohřešky či přímo zločinné počínání. Asi by nám více vadilo, kdyby šel Babiš v Průhonicích do hospody, než když jeho firmy neoprávněně čerpaly stamiliony na dotacích, nebo když epidemii řešil peoplemetrem. Kdyby byla prezidentova dcera viděna bez roušky, uškodilo by to úřadu prezidenta možná více, než když se ten chová jako ruský „dealer“, případně „agent“ a kryje lumpárny svých hochů v Osvětimanech a v lánské oboře.

Investigativní novináři tak mají neomezené pole působnosti, nezměrný výběr témat a možná i dost ochotných zdrojů mezi politiky, úředníky i příslušníky bezpečnostních složek a justice, ale o jejich práci není až tak vážný zájem, respektive výsledky jejich pátrání nikoho buď vůbec nepřekvapují, nebo se s nezájmem pojí nedůvěra. Něco ve smyslu: „už nevíte, co byste si ještě vymysleli“. Kauza „Vrbětice“ je výjimkou asi proto, že tohle je už silná káva a lehce si lze domyslet, že nebýt novinářů, patrně by se veřejnost o žádné kauze nedozvěděla a my bychom zůstali přátelé s nepřátelskou mocností „na věčné časy a nikdy jinak.“ To je možná nejpádnější důkaz toho, že tento příběh má minimálně reálný základ.

Charakter i schopnosti každého člověka prověří nejlépe krize či vyhrocená situace. Média nás informují o tom, kdo selhal a kdo stále selhává, ale málokdo to rád poslouchá, je příjemnější žít v iluzi, že vlastně není tak zle, že to investigativní novináři přehánějí nebo si rovnou vymýšlí, aby upoutali pozornost a ospravedlnili tím svoji existenci. Patrně se i to děje a je velmi těžké, ne-li nemožné rozpoznat, co je zcela relevantní informace, a kdy jsme konfrontováni s informacemi více či méně irelevantními.  

Je patrné, že nežijeme v nebi ani v pekle, ale mám pocit, že bychom si měli dávat dobrý pozor, abychom opět nežili v nějakém matrixu, ve virtuální realitě, že je vše dobré a bude líp, nebo že naopak nastává apokalypsa. Nikdo jiný, než média nám k tomu příslušné informace nezprostředkuje, a my bychom měli respektovat ty, kteří svou důvěryhodnost nezpochybnili nějakými nesmysly, které se opakovaně jako nesmysly prokázaly. Každý k tomu asi přistupuje jinak, ale já osobně věřím ve zdravou nedůvěřivost.

Autor: Jiří Turner | středa 5.5.2021 9:08 | karma článku: 39,58 | přečteno: 9479x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 24,66 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,05 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...