Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát Izrael měl vzniknout na Aljašce a stát Palestina na Sibiři

A byl by pokoj. Bůh, dá rozum, že stále jeden a tentýž bůh, by si tam Židy i Araby našel. Bohem přislíbená země, posvátná místa, dědičné nároky, boj za vlastní sebeurčení a řetězce fatálních chyb, které svět udělal a dopustil.

To je pozadí toho, co dnes sledujeme. Izrael byl jako už mnohokrát dříve napaden a má právo se bránit.  Na tom není co zpochybnit. Ortodoxní a ultraortodoxní militantní židovské organizace i počiny vlády státu Izrael na okupovaných územích opět eskalovaly desetiletí trvající napětí. Ani na tom není co zpochybnit. Tato skutečnost sice nikoho neopravňuje odpalovat rakety na civilní obyvatelstvo, ale vznikne-li konflikt, je dobré se ptát, co ho vyvolalo.

To je téma na velmi obsáhlou knihu, a ne na názorový blog. V takových knihách, kterých vyšly desítky, se rozebírá historie židovského národa, vznik křesťanství a islámu jako „reformačních snah“ specifických komunit a přes turbulentní staletí nás takové publikace přenesou do konce 19. století a posléze do 1. poloviny 20. století. Rozebírají se v nich židovské pogromy, antisemitismus, holokaust a posléze snaha Společenství národů vytvořit na mandátním území Palestiny dva státy – židovský a arabský. Popis těch událostí je popis fatálních chyb, které způsobily následné války a dodnes fakticky přetrvávající válečný stav.

Ono Společenství národů po 2. světové válce dopustilo, že na území Palestiny vznikl jen jediný stát, a to Izrael. Arabské státy tak chápaly a dodnes chápou vznik Izraele jako nelegitimní počin a vcelku oprávněně se ptají, proč nebyl umožněn i vznik státu Palestina na území, kde Palestinci do té doby žili za podmínek, na kterých by se dohodli obě strany. Izrael si právo na svoji existenci musel vydobýt, a i tím získal sympatie západního světa, které přetrvávají dodnes a do značné míry působí na veřejné mínění v náhledu na nekonečný izraelsko – palestinský konflikt. Izraelci měli a mají právo na své sebeurčení, ale pokud ho mají oni, mají ho i Palestinci.

Město Jeruzalém, které se jako posvátné místo všech tří monoteistických náboženství mělo stát na základě oné vize Společenství národů mezinárodním územím (corpus separatum) se naopak stalo místem sváru, a právě oslavy svátku Jom Jerušalajim (Den Jeruzaléma) se staly jednou z příčin současného konfliktu. Ten konflikt zcela evidentně živí nenávist a netolerance ortodoxních a militantních skupin a organizací, které se nekompromisně domáhají jakýchsi práv a zcela ignorují práva těch druhých.

Celý izraelsko-palestinský konflikt trvající desetiletí je poznamenán takovým množstvím incidentů, záště, křivd, zločinů, bezpráví, teroristických útoků i válečných operací, že si lze jen těžko představit, jak by mohl být nastolen smír. Učiní-li po horečném diplomatickém úsilí takový počin politikové, vůbec to neznamená, že to tak budou akceptovat všichni na obou stranách. I dnes evidentně mnoho Židů i Arabů po smíru touží, nechce bojovat a nechce žít ve stavu strachu a permanentní mobilizace, ale evidentně je mnoho těch, kteří se smířit nehodlají.

Zdá se, že tento problém nemá řešení a já se obávám, že pokud nějaké je, může ho zabezpečit jen nějaká zcela fatální událost, tedy válka, která nastolí nová pravidla, nová práva a nové hranice. Problém je však ten, že ve hře je velké množství zájmů, a to na straně globálních velmocí, regionálních islámských mocností i bezprostředních sousedů. Vše tak nasvědčuje tomu, že nevypukne válka, ale ani nenastane klid. Pokud bůh tuto zemi někomu přislíbil, tak od ní už dávno zcela odvrátil tvář…

Autor: Jiří Turner | pátek 14.5.2021 12:39 | karma článku: 0 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 609x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,11 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 884x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3559x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5156x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...