Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

EU or bán?

Orbán vrací Maďarsko tam, kde civilizované země být nemají. Státem podněcovaný nacionalismus a legislativně zakotvená homofobie jsou atributy jiného světa a doby. I my si musíme jasně zvolit, kam patříme, Babiš to za nás neudělá.

Na summitu EU se stalo něco poměrně nečekaného. Představitelé řady členských zemí se při diskusi o maďarských homofobních zákonech počali chovat jako lidé mající své emoce a jasně ukotvené názory, a ne jako panáci hledající diplomatické koncensy a kompromisy spojené s úlitbami a účelovými řešeními.

Lucemburský premiér Xavier Bettel, který otevřeně přiznává svoji homosexuální orientaci, ostatním účastníkům představil svůj životní příběh, belgický premiér Alexander De Croo vyzval zaslání dopisu adresovaného evropským institucím, aby posoudily, zda  maďarské zákony neodporují právům občanů EU z LGBT komunity, a zda tyto zákony nejsou diskriminační. Nizozemský premiér Mark Rutte poté upozornil na trvalé zpochybňování základních hodnot EU. Přičemž se vyjádřil, cituji: „Proč vlastně v EU zůstáváte? S takovým zákonem nemáte v EU co dělat." Na to reagoval švédský premiér Stefan Löfven tak, že Maďarsko zůstává v EU proto, že včetně rodiny samotného premiéra zneužívá evropské fondy, k čemuž dodal, cituji: „Švédští občané nemají nejmenší chuť posílat peníze státu, který takto jedná."

Kritika na adresu Viktora Orbána zazněla z úst řady vystupujících politiků, zcela očekávaně našel zastání jen u premiérů Polska a Slovinska. Oba se vyjádřili, že Maďarská republika má právo chránit takovým zákonem děti. Stejně očekávané bylo i mlčení českého premiéra, který na následné otázky na toto téma jako obvykle jen cosi plkal o tom, že inkriminovaný zákon je třeba prostudovat a Maďarsko musí své postoje vysvětlit, a podobnými nic neříkajícími frázemi se vyhýbal jasnému stanovisku k věci, která je zcela jasná. Česká republika se také nepřipojila k apelu 17 zemí, které se zastaly práv homosexuálů s tím, že příslušní ministři teprve rozhodnou o tom, zda se připojí.

Zcela zásadním aspektem je v této věci skutečnost, zdali příslušní premiéři vyjádřili většinový názor občanů svých zemí. U výše jmenovaných je to více než pravděpodobné. V případě Viktora Orbána se nabízí logická otázka, zdali jeho režim založený na nacionalismu, omezování občanských svobod, státních restrikcích a nyní vydávající homofobní zákony je akceptovaný většinou Maďarů. Nevím, jak to vnímá maďarská veřejnost, ale pokud stojí za orbánovým režimem, nelze v tom Maďarům bránit, ale jejich země pak skutečně do EU nepatří.

U nás je v těchto otázkách společnost rozdělena, což Andrej Babiš dobře ví, a proto jako i v jiných podobných případech nevyjadřuje žádná jasná stanoviska, mlží a snaží se neuškodit si u žádné potenciální skupiny voličů, což je na jednu stranu pochopitelné, ale z jiného pohledu je to výraz slabosti a bezcharakternosti politika, který není ochoten jasně své názory deklarovat, obhajovat a stát si za nimi.  Myslím si, že je to chyba. Tak se nemají chovat ani politici, natož pak řadoví občané.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/lgbt-summit-eu-evropska-unie-brusel-anndrej-babis-viktor-orban-homosexualove-zakon.A210625_105554_zahranicni_dtt

https://denikn.cz/minuta/646558/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsti-lidri-se-pustili-do-orbana-kvuli-diskriminaci-homos/r~19b7bb82d5ab11eba7d80cc47ab5f122/

Poznámka: Slovní hříčka použitá v názvu článku je docela mnohoznačná, přičemž některé nuance jsem si ozřejmil až dodatečně. Vedle první slabiky „or“ ve jméně maďarského politika, jež se na první pohled shoduje s anglickou spojkou „nebo“, vyjadřuje toto slovo v maďarštině ochranu. Význam má i zbytek slova „bán“, znamená to vládce či místodržitel. To slovo je používáno v některých balkánských jazycích (původně snad pochází z chorvatštiny) a z ní ho patrně převzala maďarština i slovenština. „Ban“ s krátkým „a“ je ovšem také internetový výraz označující zablokování přístupu, což má v jistém smyslu také svoji symboliku.

Autor: Jiří Turner | sobota 26.6.2021 12:03 | karma článku: 16,78 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 609x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,11 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 884x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3559x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5156x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....