Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obvinění z týrání koně jako syndrom nemocné společnosti

Německá pětibojařka a její trenérka, dvě hysterky, které mentálně nezvládly situaci, když si o medaile bojující závodnice vylosovala problematického koně. To se stává, ale za pozornost stojí dohra celého incidentu a různé reakce.

Ty zprávy s příslušnými videi prolétly během olympijských her světovými médii, ale jsou ve své podstatě stále aktuální, protože onen incident měl a má různé dohry. V zásadě jde právě o ty dohry, a ne o vlastní událost, která má sama o sobě takový trochu tragikomický nádech.

Součástí moderního pětiboje je i parkúr, který ovšem závodníci absolvují na koni, kterého si vylosují, což může být problém i pro dobrého jezdce a stalo se to osudným i německé reprezentantce Annike Schleuové, která závodí pod vedením Kim Raisnerové. Z přiložených zpráv a videí je patrné, co se stalo.

Schleuová měla šanci na čelní umístění, ovšem pro parkur si vylosovala neposlušného koně jménem Saint Boy, který se začal vzpouzet a odmítl absolvovat překážky.  Pětibojařka se snažila zvíře přimět poslušnosti pomocí bičíku, k čemuž ji vyzývala i trenérka sama, která posléze koně pěstičkou udeřila do zadku. To pochopitelně nemělo žádný faktický efekt, ale chování obou žen strhlo lavinu.

Ono chování obou žen bylo z mého pohledu trapné, emoce ke sportu patří, ale nevím, jestli právě takovéto. Závodnice i trenérka se veřejně zesměšnily, a tím celá záležitost mohla být také uzavřená. Nad tím, co se však začalo posléze dít, zůstává rozum stát. Světová unie moderního pětiboje vyloučila trenérku Raisnerovou z olympijských her a razantně zareagovala i německá delegace.

Aby toho však nebylo málo, žalobě čelí nejen trenérka a jezdkyně, ale i Mezinárodní olympijský výbor a Mezinárodní jezdecká federace. Přijde mi zcela absurdní žalovat někoho za to, čeho jsme byli svědky, ale žaloba na porušování práv zvířat už je skutečně z mého pohledu zcela v rozporu se zdravým rozumem.

Na jednu stranu je třeba vnímat fanatické ochránce zvířat stejně, jako jiné fanatiky, tedy spíše než o rozumu, je třeba mluvit o přemrštěných emocích a notné dávce pokrytectví, ale za pozornost stojí, jak na to reagovala veřejnost třeba právě v Německu. Zdá se, že ta se kloní spíše k postoji německých a švýcarských „ochranářských“ organizací a reakce příslušných institucí tomu odpovídají. Světová unie moderního pětiboje (UIPM) uvedla že začala pracovat na opatřeních, která mají zlepšit podmínky koní a jejich ochranu před týráním.

Lidé, kteří práci s koňmi a jejich výcviku rozumí, potažmo lidé, kteří mají reálnou povědomost o tom, jak takové procesy vypadají, jsou patrně v defenzivě a mlčí. Ťukne-li koni do zadku pěstí subtilní žena, nestane se nic a nic by se reálně koni nestalo, kdyby ho do toho zadku praštil vší silou Arnold Schwarzenegger ve svých nejlepších letech, stejně tak ani rozumné používání bičíku není žádné týrání. Namístě je mluvit snad jen o etice, a to zvláště o emocionálních projevech, které na laickou veřejnost nemusí působit dobře.

Na druhou stranu by měla být veřejnost srozuměna s tím, že kůň není pes, že je to stále „divoké“ a nezávislé zvíře, při jehož výchově a výcviku je určitá míra násilí většinou nutná, a to mimo jiné i pro bezpečnost jezdců a všech, kdo s koněm přijdou do styku. Podotýkám, že jen určitá míra, a od lidí, kteří tomu rozumí a nejednají ve vzteku, natož pak na základě nějakých agresivních či sadistických choutek, ale naopak koně milují.

Aktivity ochránců práv zvířat by pak měly dle mého soudu směřovat proti reálnému týrání zvířat a zcela nevhodnému zacházení a podmínkám chovu zvířat hospodářských. Ukájet se na medializovaném vystoupení zmíněných dam, je pak zcela zbytečné a trapné. Otázkou však je, kde jsou v současné době ve společnosti (zejména v té západní) hranice absurdní korektnosti spojené s pokrytectvím.

https://www.irozhlas.cz/sport/olympijske-hry/tyrani-zvirat-parkur-trestni-oznameni-mezinarodni-olympijsky-vybor-annika-schleu_2108171218_mim

https://www.denik.cz/ostatni_sport/tyrani-kone-na-olympiade-svet-ma-novou-aferu-cesi-jen-krouti-hlavou-20210818.html

https://www.idnes.cz/oh/tokio-2021/wild-beim-wild-kone-olympijske-hry-trestni-oznameni.A210817_125424_olympiada-tokio-2020_tof

Autor: Jiří Turner | středa 18.8.2021 19:11 | karma článku: 45,05 | přečteno: 9132x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 20,88 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,95 | Přečteno: 867x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3541x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5149x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...