Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hájili jsme Hrad

…a někteří ho hájí stále, přestože je poněkud nejasné, co je vlastně tím Hradem a co je na něm k hájení. Domnívám se, že stejně jako hrdinové románu, jehož název jsem si vypůjčil, hájí často pouze něco v sobě samých.

Přestože mě to svádělo, není tento blog o mém oblíbeném románu, ale o Hradu s velkým „H“, tedy o Pražském hradu, a není ani o vlastní stavbě a čemkoli spojeném s kulturou. Ve své podstatě není tento článek ani o tom jediném člověku, který je aktuálně s tímto místem spojen, a jehož osobu a funkci někdy nazýváme oním Hradem. Je to spíše o instituci, jejíž podoba se za posledních osm let povážlivě změnila.

Pohnutkou k napsání tohoto textu se stalo to, jak se chová Hrad, když v něm nedlí ten, k jehož činnosti existuje příslušný úřad. Dost jsem se v posledních dnech podivoval nad tím, jak onen systém funguje. Jak ten, jehož pracovní náplní je být prezidentovými ústy, stále mele, přestože ta skutečná ústa patří k člověku, který je napojen na přístroje na "ARU". Jak ten, jenž je pouze úředníkem řídícím prezidentovu kancelář, se chová jako viceprezident či místodržící, a jak celý ten podivný systém má patrně pocit, že je tím Hradem.

Ústava a příslušné přidružené zákony žádnou instituci Hradu neznají a bez prezidenta není tento systém ničím, neboť slouží hlavě státu pouze jako servisní složka. V ničem ho příslušní úředníci v ústavním slova smyslu nezastupují, nic v rámci politiky státu neřeší, a pokud se někde samostatně a nezávisle vyjadřují, činí tak pouze jako soukromé osoby, a nikoli jako Hrad.

Už jsme si patrně zvykli, že hradní mluvčí mluví „k národu“ v plurálu a nevypadá to, že by to byl pluralis majestatis, ale nabyl asi pocitu, že je plnoprávnou součástí nějaké mocenské instituce, což platí stejně o kancléři, který s mluvčím již několik let soupeří v namyšlenosti a aroganci. Přijde mi tak docela divné, že těchto lidí bychom se měli dotazovat, jak se panu prezidentovi daří, respektive jestli žije, vnímá, jaká je prognóza vývoje jeho zdravotního stavu a podobně.

Myslím si, že o prezidentovu zdravotním stavu by měli být informováni dříve než veřejnost nejvyšší ústavní činitelé, a to ne prostřednictvím nějakého pucfleka, ale například lékařským konziliem, které prezidentovu léčbu řídí, a pokud prezident komunikuje, může s těmito činiteli komunikovat stejně, jako se svým mluvčím a se šéfem kanceláře. Informace o tom, že prezident měl meruňkové buchty a zítra bude mít vinnou klobásu působí jako špatný vtip.

Pominuli to, že onen „Hrad“ trvale lže, mlží a různě zkresluje všemožné situace, je nad slunce jasnější, že oněm „místodržícím“ náramně zachutnala moc, a je otázkou, jestli úřad prezidenta vykonává pouze Miloš Zeman, jestli ho vykonává stále, respektive zdali ho vůbec fakticky vykonává, nebo je s ním umně manipulováno a informace jsou mu náležitě filtrovány.

Upřímně věřím tomu, že se ona hradní cháska nikterak netěší, až skončí Zemanovi prezidentský mandát, a už vůbec by si jistě nepřála, aby skončil předčasně. Tímto fokusem je třeba nahlížet na informace z „Hradu“ a přesně z tohoto důvodu je třeba informace „Hradu“ ignorovat a požadovat informace přímo od prezidenta (z jeho osobního vystoupení se dá odtušit i jeho psychická kondice), respektive od lidí, kteří jediní mohou kvalifikovaně zhodnotit jeho zdraví a schopnost vykonávat úřad.

Jedni hájí Hrad kvůli dobrému bydlu, jiní možná hájí své vlastní „Zemany“ v sobě samých, další si třeba neumí představit, že politické funkce nejsou doživotní, dědičné ani se nepředávají a nedelegují. Možná jsme také už zapomněli, že tyto úřady mají sloužit jen státu a jeho občanům, a možná je nejvyšší čas si začít na to rozpomínat.

Autor: Jiří Turner | úterý 12.10.2021 19:44 | karma článku: 41,20 | přečteno: 3859x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,63 | Přečteno: 858x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3494x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...