Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaké je to pracovat se dvěma homosexuály

Na základě toho, co jsem kdy na toto téma řekl a napsal, by se slušelo říci, že je to stejné jako s kýmkoli jiným. Ono to ovšem úplně tak není, protože dnešní mladí gayové jsou asi trochu jiní než ti ze "starých, dobrých časů".

Musím hned na úvod zcela jasně deklarovat, že moje níže popsaná individuální zkušenost, kterou se pokouším zobecňovat, nic nemění na mém zcela liberálním náhledu na homosexualitu a také tím není nijak oslabeno mé přesvědčení, že těmto lidem nemají být jakkoli krácena jejich práva, a naopak má být jasně deklarována rovnost jejich práv s majoritou, a to ve všech oblastech.

To, o čem přemýšlím, se vlastně ani tak netýká mého náhledu na LGBT komunitu nebo mého vztahu ke konkrétním lidem, ale spíše toho, jak na ně nahlíží konzervativnější část veřejnosti, neřkuli lidé se sklony k homofobii. Vycházím totiž z předpokladu podpořeného určitými osobními zkušenostmi, že zvláště chování gayů je velmi úzce spjato s tím, jak na ně reaguje společnost, a společnost reaguje tak, jaké emoce v ní příslušníci LGBT komunity vyvolávají.

Ještě v dobách mého dětství a mládí byli u nás homosexuálové vnímáni jako úchylové a lidé se k nim chovali v lepším případě jako k nemocným, častěji však vzbuzovali opovržení, zhnusení a také posměch, který byl často prezentován nejen v lidovém „folkloru“, ale i v tom, co se objevovalo v oficiálních médiích, tedy filmech, zábavných pořadech v televizi, v literatuře apod.  Tyto skutečnosti logicky vedly k tomu, že homosexuálové svoji orientaci nepřiznávali, kamuflovali a bylo to jistě vedle rodinných a náboženských kontroverzí předmětem jejich frustrace a traumat.

Mnozí lidé s gustem parodovali chování „těch teploušů“, ale žádného takto se chovajícího člověka často nikdy ani neviděli a možná vůbec netušili, že jinak orientován je jejich soused či příbuzný.  S tím, jak se začal společenský status homosexuálů měnit, začalo se měnit i jejich chování. Ve městech, v uměleckých a intelektuálních kruzích se počali lidé otevřeně ke své sexuální orientaci hlásit a tento trend se rozšířil do celé společnosti.  V té společnosti ovšem dál žili a žijí lidé, kteří svá dřívější stanoviska nepřehodnotili.

Nacházíme se ve stavu, kdy příslušníci LGBT komunity jednotlivě i hromadně, veřejně i soukromě deklarují svoji „pride“, což jednu část veřejnosti nijak nepohoršuje, ale ta druhá, snad menší je stejně zhnusena jako před čtyřiceti lety, a to jen s tím rozdílem, že je dnes společensky nepřijatelné se takto veřejně, natož mediálně vyjadřovat. Paradoxně je to asi více frustrující pro „homofoby“, kteří díky normám i zákonům mohou jen nečinně přihlížet té „Sodomě a Gomoře“. Tito lidé však jsou natolik významnou částí společnosti, že není vždy politická vůle přijímat třeba některé zákony, které by vedli k absolutnímu zrovnoprávnění homosexuálů.

Tento proud úvah a asociací ve mně vyvolali právě moji dva kolegové, kteří nejenže nikterak svoji orientaci neskrývají, ale dávají ji zcela otevřeně vždy a všude najevo, a to možná více, než je zdrávo, což z mého pohledu znamená více než muži deklarující, že jsou ti machři, a ženy, že jsou ty sněženky.  Problém je ovšem možná jen v tom, že mužské a ženské chování, vystupování, oblékání a kdeco jiného vnímáme úplně automaticky a pozornost či dokonce pohoršení u nás vyvolávají jen úplné extrémy. Prosté homosexuální chování homosexuálů však stále vnímáme jako ten extrém.

Málo koho zaujme líbá-li se na veřejnosti muž se ženou, a to ani tehdy ne, jel-li to hodně vášnivé, pohled na dva kolegy v objetí však trochu rozhodí i někoho, jako jsem já. Není možná nijak neobvyklé, když si přátelé muži a přítelkyně ženy povídají o svých sexuálních zážitcích, když ovšem dva gayové počnou ve smíšeném kolektivu naturalisticky popisovat události uplynulé noci, asi ne každý to zvládne dobře vydýchat, přestože se navenek tváří jako absolutní liberál a jakékoli puritánství mu je prý zcela cizí.

Nechci fušovat do řemesla psychologům, ale možná je takové chování v kolektivu, stejně jako různé „atrakce“ v „pride průvodech“ snahou vyrovnat se s něčím, co je stále v obecném povědomí onou deviací. Konečně, vždyť i málo sebevědomí heterosexuální muži a ženy mají často tendenci se prezentovat jako jacísi „nadsamci“ a „nadsamice“.

Stejně jako mnozí jiní si představuji, že homosexualita přestane být společenským tématem a stane se čistě privátní záležitostí, kterou nikdo nebude řešit, skrývat ani přehnaně demonstrovat a tuto skutečnost budou všichni jen prostě akceptovat. Možná je taková doba blízko, možná ne. Jsem ovšem přesvědčen, že to nezáleží jen na majoritní části společnosti, ale i na příslušnících oné minority.  

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 2.12.2021 6:23 | karma článku: 24,69 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 26,25 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,06 | Přečteno: 871x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!