Ras Putin

29. 09. 2022 14:48:44
Jako měl Topolánek svého Dalíka, Nečas Nagyovou, Paroubek Kočku (Kočku i tu „kočku“), Babiš Schillerovou, měli Mikuláš II.,jeho manželka Alexandra Fjodorovna a následník Alexej svého Rasputina. Jen bůh ví, jak je tomu na Rusi dnes

Někdy se slovní hříčka hodí i k vyjádření skutečnosti, že „na Rusi je všechno možné“. Před sto lety byla carská rodina pod vlivem podivného individua, teď asi duch šílence posedl novodobého cara, jemuž chybí ve jménu jen to „ras“.

Přiznám se bez mučení, že impulzem pro tento článek byla více než četba příběhu slavného ruského mužika ona slovní hříčka, která u mne nastartovala řetězec asociací ve smyslu slabostí a nemocí mocných. Je to samozřejmě spekulace, ale docela si dovedu představit, jak prý vážně nemocného Putina ovládá nějaký šarlatán, který mu vnukl myšlenku, že válečné hrůzy, smrt a utrpení posílí Rusko i jeho osobu. Dost možná je ten Hyde ukryt v samotném imperátorovi.

Narážím tím na iracionalitu ruského počínání na Ukrajině. Před započetím války možná nějaký racionální cíl existoval, ale ani případné vítězství ruských vojsk v podobě zabrání východních ukrajinských gubernií, které budou zítra oficiálně anektovány, půjde jen o Pyrrhovo vítězství. Rusko vyjde z války vojensky, ekonomicky, a hlavně politicky oslabeno a s dobytým územím získají jen spoušť, na jejíž obnovu nebudou mít ani prostředky ani lidské kapacity. Putin dříve či později umře a běžní Rusové, kteří stále svého vůdce podporují, začnou možná prodělávat kocovinu na jejímž konci bude třeba sebeuvědomění příslušníků zbědovaného a nesvobodného národa, před kterým si každý slušný a civilizovaný pozemšťan jen odplivne.

Vraťme se ale ještě k Rasputinovi. Je to hodně fantastický příběh. Nevzdělaný mužik, alkoholik a prý i sexuální maniak několik let zásadně ovlivňoval vládu země, která reprezentuje šestinu pevniny planety. S jeho stručným životopisem se můžete seznámit třeba zde a za zamyšlení jistě stojí, kam až může pověrčivost přivést i hlavy pomazané. Rasputin nebyl produktem temného středověku, ale působil v osvícené době počátku 20. století. Je však pravdou, že například i Hitler byl fascinován okultismem, čehož využili tvůrci filmové série „Indiana Jones“, a zcela vážně spolu se svými vojenskými stratégy řešil třeba i možnost tzv. „dutozemě“, tedy poměrně absurdní teorie, že žijeme na povrchu kulové dutiny a náš pohled na vesmír je jen optickým klamem.

Aniž bych sledoval nějakou zavádějící paralelu, vzpomínám si v této souvislosti na reportáže s Milošem Zemanem čerpajícím životodárnou energii ze stromů, které na „své“ Vysočině intenzivně objímal. Pobyt v přírodě je jistě pro vytíženého politika dobrou relaxací, ale faktické čerpání nějaké energie ze stromu je prostý blud, kterému když se oddává představitel státu, je to na pováženou, stejně jako víra, že hemofilii (následníka Alexeje) lze léčit zaříkáváním nebo využít odrazu střel od stěn zmíněné dutiny zeměkoule.

Jak jsem již naznačil, je otázkou, jestli i Putin netrpí nějakým druhem pomatenosti či reálnou duševní chorobou, což by na Rusi s ohledem na Lenina či Stalina nebylo ničím novým. V tomto ohledu mi tak obecně přijde užitečné vnímat různé projevy mocných, a to včetně názorů a postojů zdánlivě s vládou či politikou nesouvisejících, a také je dobré si všímat, s kým se ony „hlavy pomazané“ úzce stýkají, což se dá hezky aplikovat i na českou politiku.

Rasputina, jako pro stát nebezpečné individuum, zlikvidovali racionálně uvažující politikové. Paradoxně se to stalo rok před tím, než moc v Rusku uchvátili s podporou zbídačeného proletariátu jiní psychopati. Těžko spekulovat a předvídat, ale není vyloučené, že Putina ovlivňují a radí mu ještě větší magoři, než je on sám. V rámci toho by pak nemusela být potencionální nová VŘSR vítězstvím nikoho.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 29.9.2022 14:48 | karma článku: 15.58 | přečteno: 365x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10633 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7336 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 104 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 248 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 144 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...