Rus, který se nedistancuje od putinovského režimu, je nepřítel, a našinec zločinec

12. 10. 2022 9:12:57
V aktuální situaci už nelze vnímat podporu ruského režimu jen jako amoralitu. K Putinovým podporovatelům z řad Rusů je třeba přistupovat jako k nepřátelům a pro našince se musí stát takový postoj trestným činem.

Není možné na vinné a nevinné „přebírat“ stočtyřicetimilionový národ, ale lze takto lustrovat Rusy veřejně činné, mimo Rusko působící a obecně známé. Jinými slovy, pokud se třeba Ovečkin veřejně nezřekne podpory ruského režimu a počínání Ruska na Ukrajině neodsoudí, má si sbalit hokejky a příští zápas nenastoupit za Washington Capitals, ale za CSKA Moskva. Bez pardonu. Už není možné tolerovat, aby umělci, sportovci a jakékoli jiné celebrity působící mimo Rusko i v Rusku beztrestně šířili putinovskou propagandu či jen veřejně zločiny ruského režimu schvalovali.

Rusko musí být bezpodmínečně vyloučeno ze všech organizací, politických, uměleckých, sportovních, vědeckých, prostě všech. Je třeba, aby úřady postupně prověřily činnost všech Rusů žijících v západních státech a následně vstup do těchto zemí umožnily jen těm majícím nárok na politický azyl, tedy pronásledovaným odpůrcům putinovského režimu. Je tedy nutné přijmout princip kolektivní viny, a to z toho důvodu, že ta vina je kolektivní. Pokud na Ukrajině umírají nevinní civilisté bez ohledu na své názory a stanoviska, je adekvátní trestat Rusy určitou formou diskriminace.

To je ošklivé slovo a ošklivá je i jeho podstata, ale Rusové si musí uvědomit, stejně jako si kdysi poněkud pozdě uvědomili Němci, že je jejich vůdce vede do pekel. U každého totalitního a autoritářského systému je zcela zásadní, aby si občané uvědomili, kdo je zodpovědný za jejich bídu, frustraci a ponížení. Mělo by jim být hanba za režim, který většina z nich spoluvytvořila a stále ho podporuje, a ve finále by se měli stydět za to, že jsou Rusové. Takováto totální izolace Ruska přímo postihne jen velmi malou část národa, v zásadě jen celebrity a bohaté Rusy, ale nepřímo zasáhne velkou část ruské společnosti, která k nim vzhlíží.

Co se týče podpory ruského režimu našimi občany, potažmo občany jiných demokratických zemí, tak musí být takové veřejné počiny postaveny mimo zákon. To pochopitelně nemůže zvrátit názory těchto lidí, stejně jako trestnost krádeže nevymýtí zloděje, ale je to principiální stanovisko, které má mimo jiné působit na ty, jejichž názory se teprve formují, tedy na děti a adolescenty. V celém světě žijí neonacisté, obdivovatelé Adolfa Hitlera, popírači holokaustu a jim podobní devianti, ale jen v nemocné a narušené společnosti nežijí tito lidé na jejím okraji. To samé by mělo platit pro podporovatele ruského režimu a Putina.

Jsem naprosto přesvědčen, že musí skončit doba ohledů, korektnosti a s tím spojeného strachu, abychom náhodou někomu neublížili, někoho nepoškodili, někoho neurazili apod. Pro ruské tenisty musí být zapovězené veškeré mimoruské kurty, pro hokejisty americké a evropské stadiony, pro s režimem kolaborující pravoslavnou církev kostely atd. Vstupenkou na ně se může stát jen jasné, věrohodné a přesvědčivé distancování se od počinů putinovského režimu, čímž se fakticky tito lidé stanou oněmi psanci, kteří si zasluhují podporu a ochranu.

Jak už bylo mnohokrát řečeno, Rusko nelze vojensky porazit, ale jistě lze jeho režim jako jiné zločinné režimy postupně rozložit zevnitř. Už teď Rusové nelibě nesou mobilizaci, přidají-li se k tomu účinnější sankce, vedoucí ke dramatickému snižování životní úrovně, všeobecná izolace a hanba, může se postupně oslabit podpora režimu, a to do takové míry, která povede k politickým změnám. Z mého pohledu je to vedle vyzbrojování Ukrajiny jediné řešení vedoucí k nastolení míru na Ukrajině a k obnovení její územní integrity, po kterém musí následovat potrestání válečných zločinců a náhrada způsobených škod.

https://tn.nova.cz/sport/clanek/471702-oslavenec-oveckin-si-upravil-fotku-na-twitteru-nyni-ma-v-zahlavi-ruskou-vlajku

https://www.reflex.cz/clanek/valka-na-ukrajine/112214/loutky-putinovy-celebrity-ktere-nechteji-odhlasit-podporu-ruskemu-diktatorovi.html

https://www.kinobox.cz/clanek/21764-celebrity-podporujici-putina-kdo-proc-a-jak

Autor: Jiří Turner | středa 12.10.2022 9:12 | karma článku: 25.39 | přečteno: 644x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10642 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 24.22 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.58 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 220 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 170 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...