Ideologie strašení

20. 12. 2022 14:34:38
Na Mikuláše se to ještě dá snést, ale na Ježíška už je toho trochu moc. Veřejnoprávní televizní publicistika věnuje strašení tak 50% vysílacího času, komerční televize poctivých 80%. Heslo doby zní: Máme se zle a bude ještě hůře!

Na otázku „Jak se máš?“ odpovídám, že dobře. To proto, abych naštval neustále štkající stěžovatele a i proto, že je to prostě pravda. Mám se dobře, protože jsem bohatý, a bohatý jsem proto, že mám více než potřebuji. Z tohoto pohledu je fakticky bohatá většina našinců, jenomže právě ve vnímání oněch potřeb je zakopaný pes. Chtě nechtě musím akceptovat skutečnost, že někdo se může cítit chudým, protože nemá na Ferrari a jachtu, a někdo bohatým, má-li pro děti vždy dostatek jídla, byť by to bylo jídlo, které bychom nedali ani psovi. Mimochodem mám pocit, že moji psi mají kvalitnější a dražší stravu než já. To není nic výjimečného a o něčem to asi také svědčí.

Rozumím tomu, že nikomu z nás se nelíbí zdražování a inflační znehodnocování financí, nárůst jejichž příjmů většinou marně onu inflaci stíhá. Jsem také přesvědčen, že jednou ze základních funkcí státu je zabezpečovat co možná nejvyšší životní úroveň svých občanů. Z dlouhodobého hlediska je politika jednoznačně strůjkyní bohatství státu, respektive jeho obyvatel, protože názorně vidíme, že bohatství jedince a státu jsou dvě různé věci. Z mého pohledu by se však právě bohatství státu mělo posuzovat od životní úrovně těch nejchudších a na státu závislých, to jsem ale trochu odbočil. Chtěl jsem vlastně jen konstatovat, že byť je politika zásadní, nemohou její aktéři vždy v danou chvíli zabezpečit, aby na občany nedolehly různé makroekonomické aspekty.

Přestože nepovažuji makroekonomii za zcela exaktní vědní disciplínu (ekonomie je kombinací matematiky, filozofie, sociologie a politologie, z čehož jenom matematika je tou jakžtakž exaktní vědou), lze vysledovat určité, často opakující se zákonitosti, na základě čehož je obecně známo, že ekonomické krize často zásadním způsobem ovlivňují společenské nálady, tedy ona psychologie. I současná recese je do značné míry řetězovou reakcí pramenící z nejistoty a strachu, protože fakticky nedošlo k ničemu, co by reálně mělo třeba prudké zdražení způsobit.

Přiznám se, že v tomto smyslu moc nechápu, proč média, a to právě prostřednictvím ekonomů neustále dramatizují zdaleka ne tak dramatickou realitu a straší, aniž by ony katastrofické věštby měly zcela racionální základ, respektive jejich případné naplnění si ekonomičtí experti svými idiotskými prognózami sami zabezpečují. Abych nebyl špatně pochopen, nechci tvrdit, že ekonomické krize způsobují ekonomové, ale jsem přesvědčen, že se hodně málo snaží je odvracet a mírnit. V tomto směru považuji u různých „ekonomických guru“ ono libování si ve vlastní domnělé neomylnosti jako chorobu, kterou se neustále pokouší nakazit celou společnost.

Když se občas dívám na narvané nákupní vozíky, často naplněné nesmyslným množstvím nesmyslného zboží, a poslouchám nářky těch, kteří je tlačí ke kufrům svých luxusních aut a ono zboží pak vezou do svých rezidencí, tak si říkám, že nebýt těch nářků, je to pozitivní. Majetní lidé by měli hodně nakupovat a ti chudší by měli rozumně šetřit, aby se nedostali do skutečných problémů, které ovšem nezpůsobí krize, ale pouze jejich neschopnost se se zhoršenými podmínkami vyrovnat a přizpůsobit se. Jinými slovy mediální prezentace dané situace a jejího vývoje by měla být směrem k trhu realisticky pozitivní a směrem k ohroženým občanům vysvětlující a k rozumné opatrnosti nabádající.

Možná jsem trochu zbytečně zabrousil do ekonomie více, než jsem chtěl, což mi asi zcela nepřísluší, přestože jsem vlastně chtěl psát jen o jakých si mediálně společenských aspektech. O tom, jak tradiční českou ubrečenost a nespokojenost se snaží ještě více živit média, přičemž i ta docela seriózní se nechávají strhnout, aby nezůstala pozadu a vyhověla tak přání svých konzumentů si společně poplakat, postěžovat si a zaradovat se z toho, že je na tom nějaký vhodně vybraný respondent ještě hůře, a to bez ohledu na to, jestli na tom opravdu špatně je, nebo je to jen jeho pocit.

Autor: Jiří Turner | úterý 20.12.2022 14:34 | karma článku: 25.20 | přečteno: 580x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10640 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 498 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3848 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.80 | Přečteno: 365 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...