Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podivný případ doktora Druláka

První náměstek ministra, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, velvyslanec ve Francii a univerzitní profesor. Dnes ze strany MZV nežádoucí osoba, podporovatel Bašty, odborně erudovaný „disident“ a v jistém smyslu i mučedník.

Petra Druláka jsem poprvé zaregistroval již na samém počátku milénia jako ředitele Ústavu mezinárodních vztahů, posléze jako náměstka na Ministerstvu zahraničních věcí, a ještě později jako velvyslance ve Francii. Vnímal jsem ho jako v zásadě mainstreamového politologa a respektovaného odborníka v oboru politické ekonomie a mezinárodních vztahů. V roce 2007 se Drulák výrazně angažoval jako podporovatel amerického radaru v Brdech a Lisabonské smlouvy. Donedávna doktor Drulák zastával proevropské liberální názory, vedl polemiky s konzervativní a euroskeptickou částí ODS, jmenovitě v roce 2007 s Václavem Klausem. Tato stanoviska však začal v průběhu let více a více opouštět, až se stal kritikem liberalismu, progresivismu, Evropské unie a havlovského pojetí lidských práv. Názorový obrat pak dokonal po vypuknutí války na Ukrajině.

Na konci minulého roku se stalo to, co okomentoval na iDnes Miroslav Korecký:

Petr Drulák má pro působení na poli zahraniční politiky výtečný životopis: první náměstek ministra, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, velvyslanec ve Francii, profesor na několika univerzitách… Přesto je z něj dnes persona non grata a ministerstvo tlačí na ústav, jemuž sám léta šéfoval, aby se ho kvůli jeho kritickým názorům zbavil. Dostal už dva vytýkací dopisy, prošetřovala ho etická komise a aktuálně on sám podal na svého zaměstnavatele žalobu.

Aktuálně, jak je zřejmé z různých vystoupení Druláka v médiích, naposledy včera na CNN Prima News (což je jedno z mnoha vystoupení na této stanici), tato situace eskaluje. Petr Drulák se také stal v prezidentských volbách aktivním podporovatelem Jaroslava Bašty a signatářem z mého pohledu ostudné výzvy iniciativy Mír a spravedlnost . Jeho některé veřejně prezentované názory se shodují s proruskou válečnou propagandou, díky čemuž je jako odborná i politická autorita citován ruskými médii, což z něho docela pochopitelně činí pro Ministerstvo zahraničních věcí poněkud problematickou osobnost.     

Drulák se hájí tím, že je dlouhodobě za projevování svých názorů trestán a v tomto smyslu kritizuje vládu, ministerstvo a potažmo politické klima v zemi, ve které je podle něho potlačována a kriminalizována svoboda projevu a právo na vyslovení názoru. Tyto kontroverze z něho pochopitelně činí přitažlivou personu pro různá média, a to nejen ta seriózní. Z Druláka se tak stává vysoce odborně fundovaný „disident“, bojovník za pravdu a v jistém smyslu i mučedník.  

Nemíním v tomto svém článku vést na dálku s Petrem Drulákem nějakou odbornou polemiku, v tomto ohledu pro něho vůbec nemohu být dostatečně erudovaným partnerem, ale čím více o celé této záležitosti čtu a uvažuji, tím více docházím k přesvědčení, že vůbec nejde o nějaký odbornostní problém, ale pouze o problém etický, a hlavně problém principiální. Nutně se musíme zamýšlet nad principy loajality státního zaměstnance, nad odpovědností odborníka, jehož názory mohou oslovovat odbornou i laickou veřejnost, ale také nad už zmíněnými principy svobody projevu.

Mohlo by se to jevit jako velké dilema, ale mně to tak nepřipadá. Od zaměstnance Ministerstva zahraničních věcí, a to jako náměstka ministra, velvyslance i pracovníka Ústavu mezinárodních vztahů se logicky vyžaduje určitá míra loajality se stanovisky ministerstva, potažmo vlády, která řídí zahraniční politiku. Volnomyšlenkářství patří na akademickou půdu, kam se měl dle mého soudu Drulák již dávno plně uchýlit. Ústav mezinárodních vztahů je sice z podstaty své existence institucí stojící mezi akademickou sférou a sférou veřejnou a je zde také prováděn nezávislý výzkum, nicméně jeho činnost nemůže směřovat proti zájmům státu a ku prospěchu nepřátelské mocnosti.

Myslím si také, že člověk takovýchto zkušeností a takového renomé by měl být, jakožto vědec, při prezentaci svých názorů a postojů opatrný. Drulákovy loňské teze ohledně Ukrajiny (viz rozhovory na CNN Prima News) se totiž ukázaly naprosto zcestné a bohužel i jeho současné postoje se odklání od racionálního vnímání situace a mají stále více ideologický charakter. Netuším, co se mohlo stát, že se liberální a prozápadní politolog stal kritikem idejí, které dříve hájil, a už vůbec nechápu, že rezignoval na morální aspekt problematiky, což ho dle mého soudu svedlo i z cesty nezávislého odborníka. Nemohu k tomu říci asi nic jiného než to, že do jisté míry extrémní situace odkrývá mnohdy skryté lidské a morální kvality každého z nás.

Autor: Jiří Turner | sobota 21.1.2023 11:39 | karma článku: 25,58 | přečteno: 1308x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,10 | Přečteno: 886x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...