Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přejí si vítězství Ruska nad Ukrajinou jen negramotní lúzři?

Kdyby to tak bylo, muselo by do této kategorie spadat cirka 50% Slováků, a i mezi našimi 9% podporovatelů zločinného ruského režimu jsou vzdělaní lidé, učitele nevyjímaje. Otázka zní: Jak se něco takového vůbec mohlo stát?

Poslední fundovaný průzkum na Slovensku odhalil docela šokující skutečnost: zhruba polovina Slováků si přeje porážku Ukrajiny. Z toho také vyplývají ambice jistého Roberta Fica, který svůj comeback na politické výsluní staví právě na proruských a protizápadních stanoviscích. V tomto kontextu by tak mohlo těch našich 9% (blíže zde) podporovatelů zločinného ruského režimu působit uklidňujícím dojmem, nicméně pro mě představa, že každý devátý našinec fandí Putinovi, je docela šílená, a to tím spíš, že těmi podporovateli nejsou jen nějací zoufalci.

Typickým představitelem vzdělaného a společensky etablovaného proruského trolla by mohla být ona „souška“ učitelka, která je obviněna z popírání a ospravedlňování genocidy, ale aktuálně se marně soudně domáhala zrušení své výpovědi. Jak se může stát, že inteligentní a vzdělaný člověk, který by měl alespoň navenek působit i jako morální vzor, rezignuje nejen na seriózní informace a ztotožní se s putinovskou propagandou, ale selže i ve zcela obecných morálních principech.

Ze zmíněného slovenského výzkumu je patrné, že není řeč jen o lidech, kteří na základě nějaké intelektuální nedostatečnosti podlehli dezinformacím. Je téměř jisté, že mnozí, a to se logicky týká i příslušné části našinců, si historickou i aktuální realitu uvědomují, a přesto zaujímají proruské postoje, přičemž zjevně ignorují principiální neospravedlnitelnost ruské agrese, stejně jako zvěrstva páchaná ruskou armádou. Je logické, že tito lidé mají negativní vztah k Západu, tedy k EU, NATO či k USA, ale to přeci samo o sobě neznamená, že takový člověk musí i ospravedlňovat vraždění civilního obyvatelstva, anexi území nezávislého státu a třeba také vyhrožování jadernou válkou.

Dovedu si představit, že lidé žijící někde na okraji společnosti, uzavřeni v jakési sociální bublině, funkčně negramotní jedinci a různí asociálové mohou mít naprosto zkreslené chápání situace nebo nezaujímají stanoviska žádná, a pokud na tyto skutečnosti reagují, tak jen emotivně, nebo opakují to, co jim někdo řekl. To by mohlo být oněch 9%, protože našich funkčně negramotných občanů je dle fundovaných odhadů ještě o něco více, ale nevysvětluje to stav na Slovensku a musíme také vzít v úvahu, že funkční negramotnost není nikterak spojená s amorálností ani s nějak vyhraněnými názory.

Takže jsme zpátky tam, kde jsme byli. U nás a v několikanásobné míře na Slovensku žijí funkčně gramotní, standardně inteligentní i společensky zakotvení lidé, kteří by byli rádi, kdyby Rusko ukradlo cizí území a podrobilo si národ, který statečně brání svoji územní svrchovanost a ve své podstatě i faktickou existenci a s ní i určité zcela univerzální hodnoty. A já prostě nedokážu pochopit, jak je to možné, a přiznám se, že mě tato skutečnost značně znepokojuje. Co se stane, když předčasné volby na Slovensku vyhraje Fico, a nemůže se někdo takový zjevit i u nás. Někdo, kdo intelektem, charismatem a rétorikou převálcuje směšného Okamuru a z našich 9% se postupně stane slovenských 50%.

K možným změnám společenské nálady logicky přispěje i pokračování války, která nás bude jednak stále ekonomicky zatěžovat a také stále více znejišťovat. Pragmatická stanoviska postupně převáží ta principiální a může se stát, že na základě veřejného mínění, které časem vygeneruje nové vlády, bude Ukrajina obětována. K tomu přispívá skutečnost, že ruský režim si nemůže dovolit válku prohrát, protože jak by se v takovém případě daly ospravedlnit ekonomické ztráty, válečné škody, mezinárodní postavení, a hlavně statisíce zmařených lidských životů. A jak by mohla Ukrajina přistoupit na anexi části svého svrchovaného území, to by přeci znamenalo, že všechno to utrpení, škody a oběti byly úplně zbytečné.

Zdá se, jako bychom se ocitali v situaci, která nemá reálné dobré řešení. Domnívám se, že to může být onou odpovědí na otázku, proč mnozí, jinak mnohdy úplně normální lidé volí zjevné zlo. Může v tom být ona touha vyřešit problém. Vyřešit ho, pokud možno hned a vyřešit ho jakkoli. A mít klid. Takové řešení se zjevně nabízí: Rusko si vezme území, které si nárokuje, na Ukrajině dosadí proruskou vládu, obnoví zpřetrhané obchodní styky se Západem, všichni se uklidní a nastane kýžený mír a pokoj.

Otázkou je, jestli by to bylo kromě šílené křivdy a zrady spáchané na Ukrajině, i oním pohodovým a bezpečným řešením pro svět. Historie nás učí, že to tak není, že zlu je třeba se postavit, i když to může vypadat neřešitelně a beznadějně. Faktickým výsledkem ukončení války se nakonec může stát nějaký kompromis, který obě strany odprezentují jako vítězství, ale to vůbec neznamená, že by kvůli tomu měli lidé předem zastávat nějaké morálně zvrácené postoje. 

Autor: Jiří Turner | úterý 28.2.2023 11:31 | karma článku: 27,99 | přečteno: 786x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3517x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5148x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...