Co bychom tak tomu Pavlovi vytkli?

10. 03. 2023 9:39:42
Tak se patrně ptají odpůrci nového prezidenta, kteří se úporně snaží jeho počiny zpochybňovat, hledat chyby a nedostatky při inauguraci a kritizovat inaugurační projev a rozhovory. Za uši od nich dostala pochopitelně i ČT.

Nikdo by asi nečekal, že bude na Pavla pět chválu jím poražený kandidát, jeho podporovatelé či kritici všeho, co se pozitivně netýká jich samých, jejich názorů a doktrín, nicméně všichni ti se mohli vyjádřit neutrálně nebo se nevyjadřovat vůbec. Obecně také platí, že nejlépe, jak je možné se vyrovnat s prohrou, je soupeře pochválit, což v rámci sportovního podobenství platí i pro fanoušky. Označit, jak to učinili Babiš či Okamura, Pavlovu inaugurační řeč za rozdělování společnosti, může opravdu jen zoufalec.

Pokud budeme mít tu možnost a bude-li to vůbec někoho zajímat, nedočkáme se toho, toho že by byl nový prezident chválen od toho bývalého. To, co si musel Zeman vyslechnout a co viděl, muselo být docela bolestivé, ale za to, že odchází s ostudou si může sám. Včera večer jsem si poslechl i rozhovor s Václavem Klausem a byla to vskutku smutná podívaná. Kromě již obvyklé klausovské sebestřednosti a sebechvály jsme mohli sledovat snahu nového prezidenta nějak ponížit příběhem o tom, jak kdysi Pavla nepřijal jako náčelníka vojenské kanceláře Hradu. Pak si zoufalý Klaus nepřímo postěžoval, že nastupující prezident nemá dostatek intelektu a politických zkušeností a že mu strukturálně špatně napsali inaugurační řeč.

Pozoruhodný soud jsem si dnes ráno přečetl i od Petra Hanniga. Panu Hannigovi vadí, že veřejnoprávní ČT a jí pozvaní hosté nebyli k inauguraci dostatečně kritičtí, a že například na onu “číši vína” nebyli pozváni všichni Pavlovi odpůrci. Například jeden bývalý zapomenutý prezidentský kandidát. Vůbec nechápu, proč by měl na slavnostní přípitek prezident zvát své bezvýznamné odpůrce a proč by veřejnoprávní televize měla na slavnostní inauguraci nového prezidenta hledat nějaké hnidy, když celá akce proběhla organizačně dobře, důstojně, a i nastupujícímu prezidentovi se asi dá máloco vytknout, což je o to markantnější, srovnáme-li jeho vystoupení s bývalým prezidentem.

Rozumím tomu, že si mnozí přáli za prezidenta někoho jiného, chápu, že Petr Pavel nemusí být každému sympatický a že se někdo také nedokázal vypořádat s jeho minulostí. Vnímá také to, že je nastupující prezident spojován s mnohdy oprávněně kritizovanou vládou, ale hodnocen by měl být snad jen až na základě toho, jak si bude ve funkci počínat. Takto se dle mého soudu také měli vyjadřovat i jeho odpůrci, a ne se za každou cenu snažit najít nějakou chybu či vadu. To je mimořádně trapné a svědčí to o neschopnosti zaujmout nějaké důstojné stanovisko.

Myslím si, že bez ohledu na názory a preference, musí každý uznat, že inaugurace proběhla dobře a že důstojně se choval i nastupující prezident, který ve svém projevu nikoho neurazil, nevyřizoval si účty, jen se distancoval od politického populismu a nepřímo i od pořádků bývalého prezidentského úřadu, což je asi docela pochopitelné. Kdyby nový prezident neměl ambice, změnit to, co na konci Zemanova mandátu vadilo již drtivé většině občanů, kdyby nechtěl vyčistit ten Augiášův chlív, který se podařilo vytvořit ze sídla českých králů, bylo by asi zcela zbytečné, aby kandidoval.

Podle zcela obecných měřítek je nepochybně správné, aby prezident aktivně komunikoval se všemi ústavními činiteli a institucemi, koordinoval svoji zahraniční politiku s vládou a parlamentem, respektoval Ústavu, zajímal se o problémy regionů a občanů a komunikoval bez předsudků a nenávisti se všemi seriózními médii. Nelze přeci kritizovat, že Pavel něco takového slíbil, kritika má přijít až tehdy, když svým slibům nedostojí. Může se stát, že všechny Pavlovy ambiciózní plány nebudou i díky omezeným prezidentským kompetencím uskutečněny, ale on slíbil jen to, že o to bude usilovat, přičemž více než omezenými možnostmi má dobrý prezident působit silou své osobnosti a osobního příkladu.

Zajímalo by mě, jak by urputní Pavlovi kritici hodnotili jeho večerní rozhovor s Michalem Kubalem na ČT. Z mého pohledu to byl velmi lidský a zároveň i státnický projev, který by mohl i ne zcela přesvědčené občany přesvědčit, že můžeme mít po letech dobrého prezidenta, a to dobrého pro velkou část společnosti. Krom toho bych řekl, že byl Kubalem zcela profesionálně veden, což platí i o celé inauguraci zprostředkované Českou televizí. Myslím si, že je zcela namístě, abychom byli ke všem počinům prezidenta Pavla nekompromisně kritickými, ale byl bych moc rád, kdyby se ona kritika zakládala na faktech, ane na pocitech a vlastních animozitách.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3570679-klaus-tepal-pavlovu-inauguracni-rec-ocenil-ale-avizovany-presun-novorocnich-projevu

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3561032-v-osm-vecer-ceska-televize-prinese-rozhovor-s-nove-zvolenym-prezidentem

https://hannig.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=799170

Autor: Jiří Turner | pátek 10.3.2023 9:39 | karma článku: 44.57 | přečteno: 7955x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 268 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.23 | Přečteno: 630 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...