Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovensko, Maďarsko a Evropa dnes stejně jako před 85 lety

V roce 1939 se Maďarsko a Slovensko staly spojenci nacistického Německa, nyní vyjadřují loajalitu k režimu, jenž jde v Hitlerových stopách. Tehdy to mohlo být proti vůli většiny občanů, dnes jsou Slováci i Maďaři zcela zodpovědní.

Režim Viktora Orbána, kterého Maďaři již čtrnáct let udržují u moci, je k Putinovskému režimu přinejmenším loajální, zříká se pomoci Ukrajině, s Ruskem udržuje přátelské styky, čímž fakticky oprávněnost napadení akceptuje. Těžko postoj Maďarska jinak interpretovat, protože Ukrajina je na pomoci Západu životně závislá a její porážka a návrat pod ruskou nadvládu by znamenal počátek nového uspořádání postsovětské Evropy či Evropy jako takové. To evidentně Orbánovi a jeho voličům, což je majorita maďarského obyvatelstva, evidentně nevadí.

Nedlouho po parlamentních volbách se velmi podobně počíná chovat i Slovensko. Vítěz voleb Robert Fico svými postoji k Ukrajině a k Rusku nikterak nepodvádí své voliče, jen naplňuje to, co před volbami prohlašoval a co sliboval. Opět z toho nevyplývá nic jiného, než že většina Slováků nemá problém s porážkou Ukrajiny a tím se zásadním posílením vlivu Ruska v regionu i v celosvětovém měřítku. Pokud je Fico schopen veřejně prohlásit, že Ukrajina není suverénní stát, stojí za úvahu, je-li ještě Slovensko stejně jako Maďarsko vojenským spojencem a partnerem.

Můžeme sice vzít v potaz skutečnost, že různé rétorické projevy zmíněných státníků, potažmo politiků jako takových, není vždy nutné brát doslovně a vážně, ale je jisté, že tito vůdci se radikálními výroky obrací ke svým voličům, kteří taková slova evidentně akceptují, případně jim mluví z duše. V kontextu všech hrůz 2. světové války je těžké zpětně pochopit sympatizanty hitlerovského Německa. V reálném čase však mohli mít a jistě i měli lidé v Německu i jinde ve světě v mnoha ohledech jiný náhled, imponoval jim charismatický a dominantní „führer“, který naplňoval jejich ekonomické nebo xenofobní (třeba antisemitské) zájmy a možná se i dokázali ztotožnit s jeho představami o uspořádání světa.

Memento světových válek patrně už není dostatečně silné a mnozí lidé jsou asi nepoučitelní. Důvěře a mnohdy i zjevné adoraci se těší vůdce, jehož imperiální představy se od těch Hitlerových příliš neliší, a metodika vyvolání válečného konfliktu je prakticky totožná.  Hitler toužil po Velkoněmecké říši a světovém dominátu, Putin touží obnovit Svaz se svými satelity a tím i ztracený celosvětový vliv.  Hitler po upevnění moci v Německu napadl své slabší sousedy, přičemž správně vsadil na zbabělost jejich mocnějších spojenců. Putin učinil totéž a aktuálně se opět hraje o to, jestli se demokratický svět diktátorovi postaví, nebo v bláhové touze po míru bude Ukrajina obětována stejně, jako kdysi Československo.

Nejen Maďarsko a Slovensko, ale každý stát a v něm každá politická síla a každý člověk, který má skrze svůj hlas možnost politiku ovlivňovat, a používá ho k podpoře Ruska, se stává příslušníkem oné páté kolony, tedy někým, kdo je posléze vnímán jako kolaborant, což platí pro jednotlivce, komunitu, politickou stranu i stát. Je z mého pohledu velmi smutné, jak sobecké a nacionální zájmy, aktuální antipatie a emoce zatemnily mozky lidem (třeba většina Slováků přeje vítězství Rusku), kteří mohou být ve svých osobních životech dobří, ale na základě svých slabostí a morální nedostatečnosti se přidávají na stranu zla. A právě o hlasy těchto lidí se aktuálně v Evropě i v USA bojuje. Počiny maďarských a slovenských politiků jsou ukázkou toho, jak to dopadá, když je tento boj dočasně prohraný.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/slovensky-paradox-nacionaliste-vzhlizeji-k-budapesti-libi-se/r~10b76be05c5e11eea25a0cc47ab5f122/

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-slovensko-ukrajina-valka-invaze-premier-robert-fico-suverenita-statni-navsteva.A240123_170317_zahranicni_dtt

 

 

 

Autor: Jiří Turner | středa 24.1.2024 13:23 | karma článku: 24,46 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,86 | Přečteno: 495x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,68 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...