Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Důležité je rozlišovat víru a náboženství. Vše ostatní je podvod na lidi.

0 0
možnosti
Foto

Říká se to (říkalo se to, když jsem chodil do školy), ale trochu mi to přijde jako fráze v deklaraci ateismu. Ono to bude trochu složitější. Víra, náboženství, a církev jsou vskutku pojmy, které je třeba odlišovat, ale nejsou na sobě nezávislé. Těžko si lze představit víru bez nějakého náboženského zprostředkování. Takovou víru mohu mít já dnes (nemám jsem ateista) poté, co se seznámím s náboženstvími a usoudím, že mi nevyhovují a utvořím si své privátní nebo nějaké jiné budu privátním způsobem praktikovat. Nemohu totiž v civilizované společnosti dospět a nebýt konfrontován a ovlivněn náboženstvím. Kdybych se narodil v pralese přijal bych asi nějaké náboženství přírodní nebo bych si nějakou vlastní představu vytvořil, ale byla by asi mnohem fantastičtější a realitě vzdálenější než si lze představit.

0 0
možnosti

Rv Vaše relativizace islámské ideologie je již známá. Když někdo začne argumentovat necelou 1,7 miliardou muslimů a následně nutností se s nimi nějak dohodnout, je zřejmé, že neumí konkretizovat. Náš střet s islámem není o hledání cesty porozumění s islámem v Malajsii (30), Afghánistánu (30), Pákistánu (200), Bangladéši (140), Indonésii (200), Indii (170), ale také Nigérii (90), Súdánu (21), Eritrei (3,5), Egyptě (80), Turecku (80) atd. - a máme přes miliardu.

Z těchto zemí přicházejí muslimové do Evropy a myslíte, když někdo v islámu vyrůstá 20 let, že se může integrovat dle evropského práva? Takže jde nám především o těch cca 50 miliónů muslimů v Evropě.

Vrátíme-li se ke Koránu, mnohé verše jsou jednoznačné s obecnou platností. Např. líbivá slovíčka, nebo alespoň tolerantní směrem ke křesťanům, které pro veřejnost muslimové a jejich obhájci rádi používají, vzaly za své po jednání s křesťanskou delegací r. 631. Nebo jiný verš, kdy "největší nepřátelé muslimů jsou židé!" je rovněž jednoznačný a dle chování muslimů platí na 100% dodnes.

Když jste se po ránu začetl, našel jste zjevné chyby? A není tam rovněž verš, který říká - bude-li někým nalezena chyba, je celý Korán zpochybněn? (promluva k nevěřícím)

Řeči kolem dokola jsou zbytečné; zůstává ve vzduchu jasná otázka: Čemu muslimové v Evropě věříte? A pak si k tomu vyjmenujte ta muslimská pravidla, která jsou v rozporu se zákonem a ze kterých nikdy neustoupí: viz. ..Dal jsem přednost jedněm před druhými...

1 1
možnosti

K94a55r61e63l 13M80a61s28e92k

17. 2. 2017 10:07

Čemu muslimové v Evropě věří, to je jejich soukromá věc a nikomu do ní nic není.

1 2
možnosti
Foto

Já myslím, že by se celý váš text dal shrnout takhle: "Islám je v pohodě, protože muslimové se jím stejně neřídí."

No ale co když se ten pokrytecký muslim bude chtít kát, aby se dostal do nebe? No tak se opásá výbušninama a půjde vybouchnout mezi nevěřící, aby se stal mučedníkem a měl jistou vstupenku do nebe.

8 0
možnosti
Foto

Budu stručná. ..zaprvé krásný den přeju. ..a pak jen Vase citace...vždy je však podstatný výklad a pohnutky, které vedou k tomuto výkladu. V tom je řečeno úplně vsechno. :)zdravim Jiří.

4 1
možnosti
Foto

Také přeji, Radko, krásný den, a děkuji za Váš příspěvek. :-)

1 0
možnosti
Foto

Korán obsahuje Alláhova přímá slova, sdělená skrzeanděla proroku Mohammedovi. Každé slovo v Koránupochází přímo od Alláha, a tudíž se o něm nepochybuje a nediskutuje. Je závaznépro každého muslima a po všechny časy. Proto nemůže existovat nějaký umírněnýislám. Korán obsahuje výzvy k nenávisti, násilí, podrobování jiných, zabíjení ateroru. Bible skládá z 66 knih (39 veStarém zákoně a 27 v Novém) a představuje tak celou knihovnu, jeto jediná kniha. Tato unikátní kniha vznikala celých 1600 let, psalo jičtyřicet autorů. Některé příběhy mají základ potvrzený z jiných písemnostía archeologický vykopávkami. Bible je o poučení a podobenství.

5 0
možnosti
Foto

V případě Koránu se traduje jeho nadpřirozený vznik a v jeho textu moc nadpřirozena není. Bible má přirozený vznik a mnoho nadpřirozených událostí ve svém textu. Ani jedno z toho není žádným kvalitativním kritériem pro nic. Jsou to prostě, jak také popisuji v článku, dvě zcela odlišní díla, vzniklá z jiných pohnutek a sloužící k jinému účelu.

Mohu vás uklidnit, že mám biblické příběhy moc rád a mám k nim vztah a četba Koránu je pro mě utrpení, což je si z podstaty věci pochopitelné (proto také čtu spíše fundované výklady a komentáře).

To, co píšete o Bibli jsou informace obecně známé a jedním klikem naleznutelné. To skoro kopírováním do komentáře marníte čas :-)

1 2
možnosti
Foto

Muslim je vyznavač islámu. Malé děti v Arabských zemí se učí citovat zpaměti korán. Třeba psát neumí psát , ale citovat korán ano. Korán byl sepsán v době, kdy Mohamed zemřel, on sám psát neuměl. Archeologové studují Bibli, protože díky znalosti Bible se jim podařilo najít města o kterých Bible mluví. Bibli čtou inteligentí lidé, protože v ní nachází poučení a mnoho přirovnání.

5 0
možnosti
Foto

Řekl bych, pane Kindle , že váš příspěvek je takovou "školní ukázkou" způsobu vyváření nějakých dogmat. Tedy s použitím do jisté míry pravdivých výroků a polopravd vytvořit zcela nereálný obraz.

Malé děti se někde Korán recitovat jistě učí. Jinde ne, nebo k tomu přistupují jako literárnímu textu. V Egyptě se například děti neučí recitovat Korán, ale od 1. třídy angličtinu.

Že Muhammad neuměl psát, je spekulace (navíc málo pravděpodobná vzhledem k jeho "povolání") faktem je to, že ho nezapsal a stejně jako v případě evangelií vznikla písemná podoba s odstupem ( u Koránu s menším).

Starý zákon ( společný pro židy, křesťany i muslimy) má nepochybně reálný základ, i Trója byla nalezena podle Íliady, to však neznamená, že je v Íliadě a Odyssei všechno doslova tak, jak to podal Homér. Se Starým zákonem je to podobné, je to mytologický text s mravní dopadem a částečně se symbolikou reálné historie.

Bibli mohou číst inteligentní lidé, stejně jako hovada:-) Totéž platí o Koránu.

Co si z toho kdo vezme, je jenom na něm.

4 2
možnosti

Pojednal jste problém velmi zevrubně a vyjádřil vše podstatné. Pro běžného, trochu přemýšlivého člověka by neměl být problém se s vašimi názory ztotožnit, protože to tak zkrátka je. Když jsem si ale přečetl první dvě reakce na váš článek, říkám si - je to marné, je to marné, je to marné. Pan Stuchlík například ve vašem textu vidí obhajobu islámu a snahu ho ukázat v lepším světle. Co tím ale říká? Že islám nelze obhajovat, že je to zapovězeno, protože je výplodem všeho zla? V té souvislosti jsem si vzpomněl na současné časté srovnávání islámu s nacistickým učením. Když odhlédneme od všeho ostatního, nacistické učení vyznávala jen malá část světové populace, kdežto muslimů jsou údajně dvě miliardy. A obviňovat dvě miliardy lidí z toho, že vyznávají čiré zlo, je prostě silná káva. Kdybych ale napsal třeba panu Stuchlíkovi, že je fanatický odpůrce islámu, nejspíš se bude bránit, že vidí věci reálně.

5 1
možnosti
Foto

Je to tak. Už jsem vlastně takto laděný článek psát ani nechtěl, ale reakce na ty předchozí mě vždy nějak vyprovokují. Odpovídají totiž často tomu, co jsem před chvílí napsal panu Stuchlíkovi: "Kdo nejde s námi, jde proti nám". Kdo islám s námi absolutním způsobem nekritizuje, ten ho podporuje.

Asi úplně marně se snažím oddělit seriózní kritiku od fanatismu, který mi až velmi nepříjemně evokuje argumentaci v dobách antisemitismu, komunismu a nacismu, tedy hledání a nalézání nepřítele ke sjednocení proti němu.

Děkuji za komentář.:-)

3 0
možnosti

náboženská víra je jen zneužití lidské evoluční výhody věření na pomatení a ovládání mas.....a tedy JAKÁKOLIV náboženská víra je nesmysl......věření je nám dáno abychom přežili.....potomek, který neposlechne a neuvěří matce, když mu říká...Nehraj si s tím jedovatým hadem.....má malé šance na přežití.....

Bohové vznikli jako lidská berlička na vysvětlení tehdy nevysvětlitelných jevů, a proto těch bohů bylo také tak mnoho...jak Řekové, Římané a i společnosti před nimi měli spousty bohů.....jeden faraon se rozhodl nahradit mnoho bohů jedním bohem a vystavit se jako jeho jediný zástupce na zemi.....po smrti tohoto faraona se lidé opět vrátili k mnohobožství.......

všechna tato fakta jsou podložená jak biologií, tak i archeologií a dalšími vědami, jako je psychologie a sociologie....a tak není nutné jim věřit.....je nutné je vědět a pochopit....věříme jen tomu, co nejsme schopni pochopit a co nevíme........kdo nic neví, musí všemu věřit.........

a tak jedinou záchranou lidí před manipulacemi je VĚDĚT....a nenechat se nachytat na věření...tedy na emoční manipulace.........

1 3
možnosti
Foto

Chudáci Židé, oni věří v Boha, dodržují jeho příkazy a neví, že jsou to lidské berličky. A což vědci, lékař, astronauti, kteří věří v Boha. Což takový Armstrong, co byl první na měsíci prohlásil : Tady jsem poprvé cítil přítomnost Boha " Chudák a to přitom nevděl, že je to lidská berlička. Přitom ti pomatení vědci tvrdí "„V tomto světě existuje život a pohyb, změna, vznikání a zanikání.Všechno, co se pohybuje, muselo být nejdříve nějakou silou do pohybu uvedeno.Kdo to všechno tedy uvedl do pohybu? Akonečně: ať se podíváme na cokoliv: na přírodu, na stavbu rostlin, na chovánízvířat, všude rozeznáváme tolik plánování, inteligence a rozumu, že prostěmusíme předpokládat inteligentního Stvořitele-Ducha.";-D

3 0
možnosti

Bezni muslimove tedy nejsou muslimove jako bezni komuniste nejsou komuniste. Nez se tech beznych NEKDO uchopi a beh udalosti z nich ucini jine lidi .. nelidi.

Data jsou dobra vec. Ale na jejich zpracovani jsou potreba spravne algoritmy.

3 0
možnosti
Foto

Řekl bych, že spíše potřeba nad fakty přemýšlet, vyhodnocovat je a neukvapovat se v nějakém prvoplánovém úsudku. Tedy asi to, co mě napadá z vašeho komentáře, že jste neučinil.

"Běžní muslimové nejsou muslimové a běžní komunisté nejsou komunisté?" Co to jako má být za myšlenku?

Kdybych se přeci jen nad tímto obratem měl zamyslet, tak bych spíše řekl: že zcela konkrétně mají být muslimové hodnoceni podle toho, jak se běžní muslimové chovají, stejně jako komunisté a ideologie, ať už náboženské nebo politické, je pak asi potřeba chápat v nějakých principech a jejich důsledcích.

Jinými slovy, pokud bude můj soused komunista, ale jinak člověk , který nikdo nikomu nic špatného neudělal, nepůjdu ho zastřelit a naopak se budu k němu chovat podle jeho skutků, tedy hezky, byť je mi komunismus jako ideologie z duše protivný

0 3
možnosti

Kde vy ten čas berete . Studujete Korán , Bibli, a ještě každý den tak dlouhé články. Reakce na ně. Máte toho hodně. Ovšem stejně je zřejmé, že Vaše objektivita je jenom předstiraná. Váš názor vyplyne vždy na povrch . Obhajoba islámu , snaha ukázat ho v lepším světle . Proč?

4 3
možnosti
Foto

Protože se nějak s těmi muslimy musíme soužít, musíme hledat, co nás spojuje. A vzhledem k podílu na světovém HDP máme i vyšší odpovědnost za úroveň tohoto soužití.

0 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS