Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LA

Bohužel, dělení na pravici a levici je silně problematické, protože lidé často vychází z praxe parlamentních politických stran. Tzn. z velkého množství vyprázdněného pragmatismu a politického marketingu, přičemž žádné zásadní obsahové rozdíly nejsou.

Ale v akademické rovině taky nepanuje zrovna souhlas. Třeba já narážím na toto dělení ve smyslu chápání přirozenosti člověka. Zatímco pravice se, dle tohoto pohledu, vyznačuje vnímáním a respektováním přirozených, evolučních rozdílů mezi lidmi (entickými, biologickými), levice věří, že člověk je čistě dílem společenských vztahů, a že pokud tyto vztahy přenastavíme jinak, vytvoříme člověka nového, s novým myšlením, cítěním atp. Viz třeba "Homo Sovieticus" nebo soudobé "ztírání" genderových rozdílů...

1 0
možnosti
Foto

Určitě se dají tyto principy domýšlet hodně daleko, to co píšete o lidské přirozenosti je smysluplné, ale nevím jaký to má praktický význam pro většinu voličů. V článku proto nabádám spíše k termínům jako je konzervatismus nebo liberalismus, ale ani tady asi nelze udělat nějaký jednoznačný předěl. Hypotetická pravice může mít klidně prvky konzervativní i liberální. Stejně tak, jak uvádíte, je "stírání genderových rozdílů" pravicové nebo levicové? Já nevím.

1 0
možnosti
DK

Vždyť v českých zemích nikdy neexistoval étos svobodného jedince se silnou mírou osobní zodpovědnosti.

Vezměte už historický vývoj. Do roku 1918 šlo o národnostní principy. Za první republiky tvořily velkou pětku sociální demokraté (netřeba rozebírat), národní demokraté (národnostní pohled a silná kontrolní funkce státu), lidovci (opět netřeba rozebírat), agrárníci (zájmy jedné profesní skupiny) a národní socialisté (dělnické hnutí s národnostními principy, následně masarykovská skupina).

Vidíte tam snad někde ideje související se silným jednotlivcem?

Následovalo 50 let diktatury ve dvou formách.

A pak oportunistická břečka po roce 1989. Na tom nelze stavět.

Dalo by se kontstatovat, že "hulení tady prostě nemá vybudovanou tradici." Nehodnotím, zda je to dobře, nebo špatně. Konstatuju skutečnost.

2 0
možnosti
KK

Pane Korbačko nemáte pravdu, že nikdy v českých zemích neexistoval étos svobodného jedince.Takových bylo dost.Celé 19-té století a hlavně jeho druhá polovina byla plná osobností bažících po svobodě jednotlivce a s tím související svobodou národa.A nebylo toho málo co český člověk v tomto období dokázal.Bohužel v plném rozkvětu sil přišla 1.světová válka.To ještě nebylo až tak hrozné, ale potom Masarykův čechoslovakismus zlomil duši českého národa, následován protektorátem a komunismem.Z tohoto "šoku" se český národ stále nevzpamatoval, neboť je neustále "krmen" lží o své minulosti.A silných jednotlivců i tak bylo, ale mnozí byli "vlastní elitou" umlčeni a zneškodněni.Rašín a Kramář nechť jsou mementem těchto zločinů proti vlastnímu národu.Dozvíme se někdy pravdu o vzniku Československa?Vraťme se kořenům a čerpejme a hlavně se poučme z dějin našeho národa.Milotové z Dědic jsou stále u kormidla této krásné země.

2 0
možnosti
JH

Já pravicový volič jsem a vím, že stále to má význam. Nikdy by mne nenapadl ani náznak myšlenky, že bych mohl volit jinou, než pravicovou stranu. Dnes jsou, však, možnosti omezené. Kdysi jsem volil ODS a Unii Svobody, ti zas až tak pravicoví nebyli, protože zásadou pravicového politika je plnit předvolební sliby. Plané tlachání a falešné sliby nechme levičákům. Teď volim Svobodné, ale ti jsou svým pojetím vlastní zodpovědnosti za svůj život až moc pravicoví a jsou vyloženě jen pro skutečně pravicové voliče, ne jen pro jakési středové s občasnou pravicovou myšlenkou. Proto zatím nedostali příležitost dokázat, že ty předvolební sliby budou určitě plnit.

1 1
možnosti

ODS či Unie svobody byli vždy středové a Svobodní jsou lunatici. Je by s jejich programem (s určitými úpravami) volilo relativně dost lidí, ale program není vše.

1 0
možnosti

Njn, klasické nikam nevedoucí diskuze pravice versus levice, jedni pravičáci napadnou jiné že nejsou pravičáky, protože nejsou tak pravicoví jako oni :-P

Ve skutečnosti jde o jediné. Jde o funkční stát. Stát, který dokáže zajistit malou míru korupce, jednoduchou byrokracii, pravidla a vymahatelnost. Pak je, do určité míry, jedno jestli je pravicový či levicový, protože oba modely budou fungovat.

4 0
možnosti
JH

To nemyslíte vážně, levicová vláda a sněmovna a funkční stát. Stát, který dokáže zajistit malou míru korupce, jednoduchou byrokracii, pravidla a vymahatelnost, to vůbec nejde dohromady. To je oxymoron.

2 1
možnosti
Foto

Z celého článku jsem získal pocit, že vy rozhodně nejste pravicový volič, ale že se kloníte mírně doleva, stejně jako ODS. Tedy to je strana přesně pro vás.

6 0
možnosti
Foto

To, co píšete, pane Chuchmo, mi přijde trochu jako ignoranství. V článku jsou vyjádřené nějaké názory podpořené argumenty. Vy bez jakýchkoli argumentů tvrdíte opak. Co si o tom tak myslet?

0 0
možnosti
JL

Nas system parlamentni demokracie rozmelnuje pravicovou a levicovou ideologii! Po kazdych volbach je podle vysledku sestavena vlada minimalne z dvou (i z vice) stran. Ideologie se 'rozmelni' koalicni smouvou a jede se. Je-li koalice 'rozumna', vydrzi cele ctyri roky u kormidla. Opozicni strany jsou postaveny mimo rozhodovani. Jsou jen pro 'rvani' v parlamentu. (nezalezi je-li to pravice nebo levice) a tim je na ctyri roky 'uklizeno'.

Jak jsem se zminil, je-li koalice rozumna, vydrzi byt vladou na ctyri roky. Semo tamo prihodi 'kost' svym volicum, aby byla videt jejich cinnost pro ne, Protoze koalicni vlada nezna zadnou opozici a take nemame v nasem systemu zadnou kontrolu jeji prace, jedine jeji 'nemohoucnost' se domluvit je muze zbavit teplych mist s dvojitym prijmem!! (ukazka dnesni vlady).

Takovy je nas politicky zivot v CR dnes. Strucne shrnuto. Kdyz vezmu pana Turnera definici (dobre definovane) leve a prave politicke ideologie, Ceska republika je daleko vzdalena od zivota podle tohoto rozdeleni. Mysleni dnesniho volice je stale v minulosti a pomoci volebniho systemu je v tom jen podporovan. Cesky obcan se BOJI mit ve vedeni silnou osobnost (s dostatecnou kontrolou) at levicoveho ci pravicoveho charakteru, zvoleneho 'direkne' do cela CR. Dokud se takto nestane, CR bude snad mit rekord v poctu politickych stran a hnuti. (dnes neco pres 105). Zde nehraje ideologie zadnou roli. Strany a hnuti jsou zde jen na vyzvednuti hrstky vedoucich techto stran se dostat do Parlamentu. Proc?? Urcite ne na prosazovani jejich nysleni!!!!

1 0
možnosti
JK

Zvláštní, mně přijde, že při volbách nehledáme nic jiného, než tu silnou osobnost.

0 0
možnosti
DD

D15a86v53i24d 69D22u13š97e46k

29. 3. 2017 17:44

ODS není Pravice.

1 1
možnosti
Foto

Zapomněl jste napsat, z čeho tak usuzujete.V článku jsou vcelku jasné argumenty , že je.

0 0
možnosti
KK

Pane Turnere, zásadní problém ve Vašem elaborátu je následující.Dovoláváte se všemožných práv občanů a nikde nic o jejich povinnostech.Máme listinu lidských práv a svobod, ale nemáme listinu lidských povinností a odpovědnosti.Máme milióny psaných zákonů a vyhlášek, které omezují a regulují život obyčejných lidí takřka do nejmenších podrobností a stále je to pro nynější vládu málo.Ale zároveň chováním "elit" ničíme nepsané zákony, které vždy držely společnost na "uzdě".Vážený pane Turnere, Váš příspěvek jen a jen znovu míří směrem k potlačování individuality lidské bytosti a více méně se kloní k otrokářskému řádu.Z marasmu dnešní doby lze vyjít podle mého názoru jen znovunabytím odpovědnosti každého člověka za své jednání a to ve všech směrech.Jen potom lze očekávat obrat ve společnosti.Člověče přičiň se a Pánbůch ti pomůže.To není jenom nějaká fráze.To je zkušenost generací.A potom možná se dočkáme toho, že budeme moci říci:"Člověk, to zní hrdě."Snad se Maxim Gorkij neobrací v hrobě.Staré čínské přísloví praví:Nedávej člověku ryby, ale nauč ho je chytat.Změnit chování lidí naučených hodně brát a málo dávat je běh na dlouhou trať.Bohužel "levicové " strany tomu brání, neboť by přišly o moc nad společností.A dnešní "pravice" se v mnohém bojí to říci občanům natvrdo.Klaus ml. se o to snaží krůček po krůčku.O to více by měl dostat podporu od všech rozumných lidí, kteří pevně věřím v této krásné zemi ještě jsou a je jich většina.Jen jsou zakřiknuti.Vraťme se proto k odkazu předků již od dob středověkých a nenechme se másti "elitou" posledních 100 let.

12 0
možnosti
JL

Vazeny pane Kuttelwasher. Dekuji za vas prispevek. Souhlasim 100% s obsahem protoze poslednich 34 let jsem se musel postavit ke svemu zivotu presne jak pisete. Dnes se citim uvnitr jako SVOBODNY clovek.

I Svycarsko, zeme, kterou mnozi si berou jako vzor, ma ve federalni ustave v oddeleni prav a povinosti vetu: "Vsichni obcane se musi postarat o sebe same a podle jejich moznosti pomoci dosahnout nejlepsich vysledku dane statem a spolecnosti"!!!!

2 0
možnosti

Ať si o sobě myslít cokoliv, pravicový volič skutečně nejste, protože máte v hlavě socialistické bludy o tom, že pravicová vláda kašle na potřebné a vládne ve prospěch pár procent nejbohatších. Protože ono je to jaksi naopak - za vlády skutečně pravicové vlády jsou na tom ti nejchudší a nejpotřebnější lépe, protože stát podporuje právě a JEN je (take nerozhazuje vybrané peníze všude a všem), neodírá onu středovou většinu, takže ta žádné státní podpory nepotřebuje a hlavně nepřerozděluje miliardy vybraným jedincům a firmám, takže mu stačí daleko méně peněz z vybraných daní

26 1
možnosti
Foto

Je dosti rozdíl mezi proklamacemi a realitou. Mnohdy, stejně jako i nyní, až zásadní;-)

2 1
možnosti
AR

Zajímavě napsáno. R^R^

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, jsou to vlastně jenom nahlas vyslovené pochybnosti:-)

0 0
možnosti