Diskuse

Boj o Fučíka

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já to vidím takto: nezatracovat, ty gestapácké metody byly opravdu nelidské, ale ani neoslavovat, protože ty komunistické metody byly stejné. Navíc proti vlastním občanům. Ale napsal jste to hezky.:-)

5 1
možnosti
Foto

Děkuji, přesně tak historické postavy se mají prezentovat pokud možno na základě faktů a každý si pak může udělat svůj náhled a přístup k nim

3 0
možnosti

Na jednu stranu, adorace Julia Fučíka komunisty byla určitě přehnaná, stejně jako role komunistického odboje.Nevím, jestli jsou zmíněné záznamy výslechů kompletní, některé se třeba mohly "ztratit", jako se "ztratily" mnohé svazky StB po r.89.

Na druhou stranu, metody Gestapa byly děsivě efektivní, a jestli někdo něco věděl, tak(pokud včas nezemřel) to z něj většinou dostali(čest těm, co nepodlehli).Každý by se měl nejprve zamyslet sám nad sebou, jak by se asi zachoval, kdo to sám nezažil, nemůže hodnotit jiného.

Takže, zřejmě ani padouch, ani superhrdina, ale na bustu to není.

6 0
možnosti
JL

Zde bych si dovolil souhlasit.R^

Komunisté, se snažili vytvořit dojem, že žádný odboj, mimo toho komunistického vlastně ani nebyl. A protože těch skutečných hrdinů ve vlastních řadách moc neměli,

vznikla legenda o Fučíkovi. Pamatuji si, Reportáž psanou na oprátce, ve formě

televizní opery. Opravdu kulturní zážitek.;-D

3 0
možnosti
Foto

Za války měly asi čest i osobní statečnost jiný rozměr než ten politický. To, co z toho udělala potom komunistická propaganda, byl hnus.

Kromě Fučíka byla ještě velmi "výživná" Maruška Kudeříková a samozřejmě Jan Šverma. V jeho rodišti jsem vyrůstal a byl mi tak odporný už jako dítěti.

2 0
možnosti
JA

Jeho dílo není natolik významné, aby si tam zasloužil být (je můj osobní názor na tuto problematiku). Pro vás pane Turnere karma za velmi srozumitelné podání faktů o tomto člověku.

8 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Andrýsku.

0 0
možnosti
Foto

Souhlas s kolegou Zieglerem. Fučík nemá v Pantheonu co dělat.

3 0
možnosti
Foto

To jistě nemá.

0 0
možnosti
Foto

Jde o velmi střízlivý a podnětný blog. Zejména s reportážemi ze země zítřka. Novinář by neměl lhát.

6 0
možnosti
Foto

Děkuji, je to tak. Vysloveně negativní figurou se stal díky vzniku umělého kultu, který již nemohl nijak ovlivnit. Dopomohl však k tomu svým předválečným zcela neobjektivním přístupem ke komunismu, zvláště pak k tomu, co se dělo SSSR.

Za války se choval jako mnozí jiní, možná i statečněji, než mnozí jiní.

2 0
možnosti
JZ

Karma. :-) Fučík nemá v Pantheonu co dělat.

2 0
možnosti
Foto

Já bych řekl, že autor tvrdí, že je to sporné.

2 0
možnosti
Foto

Formulace, vypovídal, aniž by někoho udal, mi připadá značně ujetá. Co asi tak Gestapo mohlo chtít?

Jména, adresy, kódy, mrtvé schránky, data setkání a další věci podobné jako vejce vejci těm při výslechu teroristy nebo odbojáře.

Takže si asi povídali o pěstování pelargonií, že?

1 1
možnosti
Foto

Teď vám fakt nerozumím. Chcete snad říci, že když někdo vypovídá musí někoho udat? Místo spekulace doporučuji se seznámit s výsledkem bádání historiků. Záznamy těch výslechů se dochovaly.

2 0
možnosti