Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud bylo referendum o vstupu do EU politikům nebo elitám, chcete-li, dobré, pak referendum o vystoupení z EU nemůže být populistický nesmysl. Spíš jde o to, naučit se toho referenda zodpovědně používat, potom může fungovat docela dobře jako například ve Švýcarsku. Souhlasím s tím, že u nás je k tomu asi ještě dlouhá cesta ale nějak a někdy se začít musí. Ty tzv. elity pochází ze stejné množiny občanů, jako jejich voliči. Proč by ti voliči měli být ve správnosti rozhodování horší?

0 0
možnosti

Taky, že ve Švýcarsku mají dva typy, fakulativní s velkými omezeními a nefakulativní, kde jsou omezení menší, ale nemá rozhodovací sílu.

1 0
možnosti
Foto

Občané by měli rozhodovat, protože občané jsou právě ti, kteří celý ten cirkus musí zaplatit, i kdyby na chleba neměli. Částečně rozumím tomu, že před referendem se rozjede mediální masáž, jak nelze opustit EU a mediální masáž na téma opustit nelze, bude hrazena z peněz právě těch daňových poplatníků, kteří svými platbami celý ten cirkus udržují v chodu. Je to vlastně bludný kruh, EU dříve nebo později zajde na přebujelou byrokracii, ale do poslední chvíle budou nedobrovolní donátoři toho cirkusu přesvědčování, že nic lepšího je potkat nemohlo, tak jako to už jednou bylo a mnozí dodnes mají pocit, že kdyby nebyly zrušeny válcovny plechu, bylo by nám fajn. Takže referendum je částečně nesmysl, protože mediální masírka spoustu lidí přesvědčí, že mrtvý kůň přebujelé byrokracie hravě zvládne další závody, jen je třeba zvýšit daně, reálně však dojde k tomu, že mrtvý kůň závod přebujelé byrokracie nezvládne ani kdybychom na jeho oltář položili 250 % svých příjmů na daních.

5 0
možnosti
JK

J75a80n 43K25o34z38á74k

3. 7. 2017 23:29

Referendum o vstupu do EU bylo nesmysl? Kdo určí, že je někdo elita? Třeba ti intelektuálové, kteří byli tak nadšeni socialismem? Když je někdo výborný jaderný fyzik, je to elita přes lidské vztahy? Vy jste permanentně mimo.

10 3
možnosti
JB

J96a92n 10B38u36r48i51a53n

3. 7. 2017 23:45

Tak to taky nevím. Ale co vím je to, že u intelektuála (což není nadávka) je poměrně vysoká pravděpodobnost, že se s tématem, o kterém má rozhodovat seznámí a že bude rozhodovat na základě zralé úvahy - nebo je toho alespoň schopen.

U řadového občana třeba se základním vzděláním je tato pravděpodobnost velmi nízká a rozhoduje se většinou na základě emocí - v podstatě dá na nějakou autoritu, kterou uznává. Což v jeho případě je nějaká celebrita, která se uvolila volit voliče - třeba L. Bílá apod.

1 1
možnosti
PH

Vláda elit, nejlépe panovníka, je optimální, ale pokud žijeme v parlamentní demokracii, kde není šance pomocí voleb něco změnit (posledních skoro 30 let je toho dokladem), pak má referendum jistý smysl.

1 1
možnosti
JB

J85a33n 10B66u18r94i40a54n

3. 7. 2017 23:39

Referenda mají smysl na místní úrovni. Protože tam ještě snad většina lidí dokáže obsáhnout daný problém.

Ale o něčem takovém, jako je setrvání či vystoupení z EU by rozhodně být němělo - viz třeba Brexit - trouvám si tvrdit, že drtivá většina lidí, co byla pro Brexit volila nikoli pragmaticky na základě chladného kalkulu pro a proti, ale na základě svých emocí či sentimentu.

A stejně by to bylo u nás - kolik lidí sentimentálně vzpomíná na to, jak bylo za komančů lépe? A přitom je spousta tvrdých dat, že nyní průměrný občan v podstatě žije v nejlepší době na tomto území.

4 1
možnosti
Foto

Mně v té zastupitelské demokracii chybí odpovědnost politických stran za plnění volebního programu. Dalším vážným problémem je skutečnost, že diky koalicím se z politických programů vytvoří nějaký kompromis, který většinou za nic nestojí. Přímá demokracie je způsob, jak tyto nešvary korigovat. Ještě k osobě pana Drahoše. Chtít se nechat zvolit těmi samými voliči, kterým v případě referenda vyjadřuje nedůvěru, to je velice pokrytecké, nicméně se to dalo očekávat. Nejvíce mě ovšem zaráží pochopení pro vrahy Mašíny. Vyjádřit nesouhlas s politickou situací v referendu ne, ale násilným činem ano. Takového prezidenta si snad nezasloužíme.

6 1
možnosti
JB

J29a53n 24B10u92r97i14a36n

3. 7. 2017 23:54

Politické strany jsou odpovědné svým voličům. Jestliže volič se svojí stranou není spokojen, no tak ji to už příště nedá.

2 1
možnosti
Foto

O93t28a 38B17l87a84ž26e39k

3. 7. 2017 22:14

"Konkrétně v našem případě by měla uspět ve volbách politické strana, která má v programu naše vystoupení z EU, měla by minimálně jedno volební období probíhat společenská diskuse na toto téma, pak by to ona strana měla v dalších volbách úspěch potvrdit, a posléze to také prosadit v Parlamentu,..."

--------------------------------------------------------------------------

To je opravdu uvážlivý postup, ale uvědomme si, že většina nelibosti vůči EU je motivována imigrační tsunami, kterou EU není schopna řešit, ale která si přitom vyžaduje reagovat v řádu měsíců - nikoliv volebních období. Už i tak je dvě hodiny po dvanácté...

5 1
možnosti
JZ

Hlavně kdo chce stejný přístup aplikovat ohledně podobně zásadní otázky - masové trvalé integrace muslimských přistěhovalců - to je podle pana Turnera primitivní xenofob.

4 0
možnosti
KL

to jste me opravdu pobavil. nevim, kolik elit u nas po všech moznych vlnách emigrace zustalo, kazdopadne na mistech, kde by mohly ovlivňovat ci dokonce ridit nejake vyznamnejsi deni v této zemi, je urcite nenajdete. pokud se u vas ovšem pod pojmem elita neskryva hochstapler, který v politice nasel způsob, jak vyborne zabezpecit sebe, sve blizke a kamarady a to na generace dopředu.

3 1
možnosti
JZ

Gratuluji, zase jste překonal všechny ostatní. Zatímco jiní z vašeho názorového proudu se nás snaží přesvědčit pouze o tom, že přímá demokracie není nejlepší formou demokracie, tak podle vás rovnou není ani formou nejdemokratičtější;-D

2 2
možnosti
LC

Když si tak prolétnu historii Československa/Česka, tak naše "elity" zklamaly snad v každém případě kdy to jen šlo. Konečně, podívejme se na chování těch současných. Vy tam pane autore vidíte nějakou moudrost, zásadovost, hlubší myšlenku jak dál ...

7 0
možnosti