Diskuse

Referendum o setrvání v EU je populistický nesmysl

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S podstatou vašeho článku souhlasím. Pokud lidé chtějí vystoupit z EU, musí to dát najevo především v parlamentních volbách. Chtít sedět na dvou židlích je hloupost. Lidi by si měli ujasnit, zda si chtěj užívat bolševické nezodpovědnosti nebo zda chtěj vykročit na cestu osobní odpovědnosti.

0 0
možnosti

Po velmi dlouhé době blog, který má hlavu i patu a každou svoji myšlenku se snaží obhájit argumentem. Jsem moc rád, že někdo pořád dokáže napsat pořádný blog bez honění vlastního ega.

0 0
možnosti

Lid si žádné elity nevolí, lid si volí politiky, což jsou lidé, kteří jsou ochotní, anebo v horším případě posedlí touhou vést věci veřejné, podílet se na moci či rozhodovat.

Na základě tohoto klíče, lze říci, že nejde o elity, ale jedná se jen o další vzorek společnosti - té samé společnosti, která by měla o zásadních otázkách svého dalšího směřování rozhodovat v referendu.

Můžeme se ostatně ptát, proč mimo jiné přišla na přetřes přímá volba prezidenta? Protože hloupý lid u svých obrazovek byl nespokojen s trapným parlamentním divadlem posledních voleb, na které mnozí politici a přímí účastníci již tak trochu pozapomněli. Můžeme jistě namítnout, že přímá prezidentská volba byla vypjatá. Ale otázka je opět proč? Protože se do ní měrou nebývalou zapojila i média, tedy svým způsobem elitní uskupení, která vzešla ze specifického výběru. Elity opět na scéně.

To, po čem pláče autor blogu, má jedinou v uvozovkách nejlepší alternativu a tou je osvícený diktátor. Ale kde ho vzít? A bude skutečně osvícený?

Ostatně tvrdím, že aktuální prezidentská "kaše" vznikla z velké části opět v důsledku rozhodnutí elit. Na M. Zemanovi je skutečně vidět, že věk se nepodepisuje jen na jeho fyzickém, ale i jeho mentálním "zdraví". A jsem přesvědčen, že i Miloš Zeman z před patnácti let by na sebe sama v dnešní podobě nahlížel s lehkým údivem.

Proto v souhrnu říkám, že přímá volba byla do jisté míry reakcí na záchodková jednání zastupitelů, prosící koberečky u komunistů a další eskapády. Dále jsem přesvědčen o tom, že M. Zeman je natolik silná figura veřejného dění, že se jí zkrátka vyhnout nebylo možné. A v té souvislosti si osobně myslím, že by byl snesitelnější M. Zeman na přelomu tisíciletí, než zapšklý stařec dnes. Ale díky rozhodnutí elit, byl Zeman uskladněn na Vysočinu, kde nám jen zestárl navlhl a chytil plíseň. A přitom jsme dnes éru Miloše Zemana, již mohli mít za sebou.

2 0
možnosti

Odstrašujícím příkladem referenda je Rakousko, kde problematiky neznalý lid rozhodl o uzavření jaderné elektrárny těsně před dokončením.

1 0
možnosti

Nic proti, ale rakouský lid se z našeho pohledu zachoval spíše jako ona blahořečená elita. Ta samá, která podobná rozhodnutí učinila v sousedním Německu.

1 0
možnosti

Referendum občanů.

je nedílnou součástí Lidských práv, tedy práva občanů rozhodovat o své budoucnosti a o budoucnosti společnosti ve které žijí!

Pokud občané budou chtít rozhodovat o našem členství v EU, je to jejich nezcizitelné právo, protože důsledky kladné, či záporné ponesou oni i celá společnost.

Pokud autor a i jiní se necítí být schopni rozhodovat v referendu občanů, nikdo je nenutí referenda se účastnit a mohou nechat rozhodování občanům, kteří se cítí v dané věci rozhodovat.

Je úsměvné hovořit o právu elit rozhodovat za občany. Kdo jsou ty elity? Zeman, Drahoš, Horáček, Sobotka, Babiš, Kalousek, Bělobrádek, Fiala, Němcová, Rath, Robejšek, Okamura .......a další ????

Ti, kteří jsou skutečnou elitou národa, respektují demokratická práva občanů a podporují právo občanů rozhodovat o závažných otázkách společnosti v referendu občanů!![>-]!

4 2
možnosti
Foto

V článku, který jste okomentoval, jsem se snažil argumentačně vysvětlit svůj. postoj. Na tom, že máte jiný není nic divného ani špatného, ale ve obsáhlém komentáři jste neuvedl jediný argument na jeho podporu.

3 0
možnosti

Ještě jedna věc z jiného soudku:

Z článku je vidět ten strach už Aristelův z neomezené vlády lidu. Asi už ten spoluzakladatel teorie státu měl pravdu.

1 0
možnosti

Jsem příznived obecného refenda, al souhlasím, že u takové velmi složité a zásadní otázky refendum nemůže být jedinným rozhodovacím krokem (což makonec, ještěže tak, není ani ve VB). Sstejně jako bych nesouhlasil s omezeními refenda podobnými jako byly v těch všech návrzích ČSSD a KSČM za posledních 20 let. Nejhorší z návrhů, které prozatím byly byl ten Úsvitu/SPD, ten hrozil zvrácením systému radikální a aktivní menšinou, která by byla většinou u refenda díky vyšší volební morálce než zbytek.

1 0
možnosti

Zamyslel se někdo nad tím,proč Madarsko "největší bojovník" proti EU nevypíše referendum?Pokud je Orbán tak "statečně bojuje proti EU",proč to neudělá?Má skoro neomezenou moc.Proč?Ze strachu,že lidi už tak oblbnul a oni by skutečně hlasovali pro vystoupení z EU.To by byl pro Madarsko ekonomický kolaps,stejně jako pro nás.Což Orbán dobře ví,jen připomenu,že Orbán agitoval proti brexitu...

5 0
možnosti

Ted se zamyslete... Referendum nechcete z principu nebo proto, ze by dopadlo opacne nez chcete vy?

1 1
možnosti
Foto

:-) Podstatou článku je právě ono zamyšlení. Pokud to učiníte i vy, možná okomentujete mé názory a argumenty a vedle nich položíte ty svoje, místo toho, abyste přemýšlel o tom, co si asi já myslím.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s tím, že volba presidenta (tzv. přímá) je nesmyslem, a proto na tom postu máme toho, koho tam máme (doufám, že už ne dlouho)...

Ale nechápu, proč by referendum o tak zásadní věci, jako je setrvání EU mělo být populistickým nesmyslem...

Je zajímavé, že když někdo přijde s myšlenkou o referendu o budoucnosti ČR v EU, pak se dozvídáme, že občané nejsou dostatečně kvalifikovaní k tomu, aby rozhodli o tak závažné otázce. Pominu-li fakt, že mne politická „reprezentace“ považuje za tak tupého, že jediné, na co mám právo je ji znovu zvolit, aby ona „reprezentace“ mohla kvalifikovaně rozhodnout, pak se musím pozastavit nad tím jediným referendem, které dosud u nás ohledně EU proběhlo – referendum o vstupu. Tehdy, po měsících vytrvalé mediální masáže „ANO pro EU“, s minimem prostoru pro hlasy odpůrců, tak tehdy jsme jako občané kvalifikováni byli? A najednou se z nás stala tupá zvířata, která rozhodnout nemohou umět? To nemá logiku vůbec žádnou...

Ale úplně jste mne dostal těmi "ELITAMI", které by měly řídit směřování našeho státu... Možná měly, ale v současné době vidím daleko víc "JELIT", než "ELIT"...

A to je, bohužel, velmi smutný fakt...

0 2
možnosti
Foto

Ke vstupu do EU jsme směřovali řádově 10 let. Ve všech parlamentech ČR před vstupem měly drtivou převahu strany usilující o vstup do EU.

Aktualně se do parlamentu nedostal nikdo kdo by před volbami v programu měl vystoupení z EU. Strany prosazující vystoupení či referendum jsou dle průzkumů marginální a nedosahují ani 15% celkem. Jak to bude dál ukáží další volby, ale dokud nebudou dlouhodobě dosahovat strany požadující vystoupení z EU minimálně kolem poloviny mandátů v parlamentu tak referendum nemá smysl.

Pokud jsou v parlamentu "jelita"pak je to jen odraz voličů co jim dali hlas a jen to dokumentuje, že voliči neumí volit a referendum je nesmysl.

1 0
možnosti